Τα διαδικτυακά παιχνίδια είναι ένα θέμα με μεγάλο ενδιαφέρον κυρίως για τους νέους ανθρώπους οι οποίοι είναι σίγουρο πως έχουν δοκιμάσει να παίξουν online games κάποια στιγμή στην ζωή τους. 

Είτε μιλάμε για κανονικά παιχνίδια είτε για τυχερά παιχνίδια, όπως αυτά που θα βρείτε στο rabona casino bonus, θα πρέπει πάντα να έχετε το νου σας και να γνωρίζετε τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά του θέματος. Οι άνθρωποι μεγαλύτερων ηλικιών τείνουν να έχουν μια πιο αρνητική άποψη απέναντι στα διαδικτυακά παιχνίδια. Είναι σωστό αυτό όμως;

Στο σημερινό άρθρο θα αναλύσουμε τον τρόπο με τον οποίο τα διαδικτυακά παιχνίδια επηρεάζουν τον εγκέφαλό μας και αν αυτός είναι θετικός ή αρνητικός. Αν παίζετε διαδικτυακά παιχνίδια, προτείνουμε να συνεχίσετε την ανάγνωση καθώς θα μοιραστούμε πολύ χρήσιμες πληροφορίες. 

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν παίζουμε παιχνίδια

Για αρχή, είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε τι γίνεται στον εγκέφαλο όταν παίζουμε όλων των ειδών τα διαδικτυακά παιχνίδια. Είναι παρόμοια διαδικασία με αυτή που γίνεται όταν παίζουμε και κανονικά παιχνίδια. Στην ουσία, τα διαδικτυακά παιχνίδια προκαλούν την παραγωγή ντοπαμίνης στον εγκέφαλό μας, μιας ουσίας που συνδέεται με την ευχαρίστηση και την χαρά. Έτσι επειδή τα διαδικτυακά παιχνίδια προκαλούν την παραγωγή ντοπαμίνης, νιώθουμε χαρούμενοι και ολοκληρωμένοι όταν παίζουμε. Στα κανονικά παιχνίδια γίνεται το ίδιο αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό. Γι’ αυτό κιόλας τα διαδικτυακά παιχνίδια μπορούν να χαρακτηριστούν ως εθιστικά πολλές φορές. 

Η ντοπαμίνη όμως δεν είναι η μοναδική δραστηριότητα που συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν παίζουμε διαδικτυακά παιχνίδια. Υπάρχει έντονη εγκεφαλική δραστηριότητα καθώς ενεργοποιούνται πολλά μέρη του εγκεφάλου. Για παράδειγμα, ενεργοποιείται ο οπτικός φλοιός, ο προμετωπιαίος φλοιός ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ανώτερη σκέψη και την λήψη αποφάσεων και τέλος το μεταιχμιακό σύστημα το οποίο είναι υπεύθυνο για τα συναισθήματα και την ανάγνωσή τους. 

Δεν θέλουμε να κάνουμε το σημερινό άρθρο μάθημα βιολογίας επομένως προχωράμε παρακάτω στα θετικά και τα αρνητικά των διαδικτυακών παιχνιδιών για τον εγκέφαλό μας.

Θετικές επιδράσεις

Προφανώς, τα διαδικτυακά παιχνίδια δεν έχουν μόνο αρνητικές επιδράσεις. Έχουν και θετικές τις οποίες οφείλουμε να αναφέρουμε καθώς υπάρχουν σημαντικά οφέλη που προσφέρονται στον άνθρωπο από τα online games. 

  • Βελτίωση γνωστικών δεξιοτήτων: Πολλά διαδικτυακά παιχνίδια, κυρίως αυτά που είναι πιο πολύπλοκα και που απαιτούν περισσότερη σκέψη, είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη των γνωστικών δεξιοτήτων του ανθρώπου. Μέσα από αυτά τα παιχνίδια ο άνθρωπος μαθαίνει να σκέφτεται στρατηγικά, να αντιδρά γρήγορα στις μεταβολές του περιβάλλοντος και να λαμβάνει αποφάσεις.

  • Ενίσχυση μνήμης και επεξεργασίας πληροφοριών: Η ενίσχυση της μνήμης μας είναι γεγονός διότι τα παιχνίδια, έτσι ώστε να υπάρχει επιτυχία, χρειάζονται την μνήμη και με αυτόν τον τρόπο επιβραβευόμαστε ουσιαστικά κάθε φορά που είμαστε καλοί στο να θυμόμαστε πράγματα. Η επεξεργασία πληροφοριών είναι επίσης σημαντικό κομμάτι καθώς στα παιχνίδια πρέπει να επεξεργαζόμαστε πληροφορίες έτσι ώστε να γνωρίζουμε τι να κάνουμε και πως να το κάνουμε. 

  • Κοινωνικές δεξιότητες: Τέλος, ένα ακόμα θετικό των διαδικτυακών παιχνιδιών είναι πως συνήθως χρειάζονται και την συμβολή άλλων παικτών για να υπάρξει η επιτυχία και επομένως μας βοηθούν να δουλέψουμε και τις επικοινωνιακές μας δεξιότητες. Περιττό να πούμε πως τέτοιου είδους δεξιότητες είναι πολύ χρήσιμες για την εργασιακή μας αλλά και την προσωπική μας ζωή. 

Θέλουμε να τονίσουμε πως τα παραπάνω δεν μπορούν να επιτευχθούν με μια μόνο φορά gaming. Θα πρέπει να υπάρχει συνέχεια και εξέλιξη. 

Αρνητικές επιδράσεις

Πάμε τώρα να δούμε και την αντίθετη όψη του νομίσματος, τις αρνητικές αντιδράσεις και τις συνέπειες που αυτές μπορούν να φέρουν. 

  • Εξάρτηση και υπερβολική απασχόληση: Είναι γεγονός πως είναι πολύ εύκολο για τον καθένα από εμάς να παίξει υπερβολικά και να χάσει τον έλεγχο. Οι περισσότεροι το έχουμε πάθει και αν δεν βάζουμε συγκεκριμένα όρια στον εαυτό μας, συνεχίζουμε να το παθαίνουμε συνέχεια. Οι συνέπειες που μπορεί να φέρει αυτή η υπερβολική χρήση ξεκινούν από σωματικές και μπορούν να γίνουν και ψυχολογικές σε ανώτερα επίπεδα.

  • Αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου: Έρευνες έχουν δείξει ότι ο εγκέφαλος των ατόμων που παίζουν συνεχώς και για πολλές ώρες μπορεί να εμφανίζει αλλοιώσεις στη λευκή ύλη, κάτι που επηρεάζει τη συνδεσιμότητα μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου. Αυτή η συνδεσιμότητα είναι κρίσιμη για την ομαλή λειτουργία των γνωστικών ικανοτήτων και των συναισθηματικών αντιδράσεων.

  • Πιθανές συναισθηματικές διαταραχές: Οι συναισθηματικές διαταραχές, όπως το άγχος και η κατάθλιψη, είναι επίσης συχνές σε άτομα που παίζουν για πολλές ώρες διαδικτυακά παιχνίδια. Οι παίκτες μπορεί να νιώθουν εξάρτηση από το παιχνίδι για συναισθηματική υποστήριξη και ικανοποίηση, κάτι που αυξάνει το άγχος όταν δεν μπορούν να παίξουν ή όταν αντιμετωπίζουν απογοητεύσεις μέσα στο παιχνίδι.

Χρειάζεται να φοβόμαστε τα διαδικτυακά παιχνίδια;

Σίγουρα δεν χρειάζεται να τα φοβόμαστε. Όπως κάθε δραστηριότητα, τα διαδικτυακά παιχνίδια απαιτούν υπευθυνότητα και σωστή χρήση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι επικίνδυνα από τη φύση τους. Αντιθέτως, έχουν πολλά να προσφέρουν, από ψυχαγωγία και χαλάρωση μέχρι την ανάπτυξη δεξιοτήτων.

Με τη σωστή διαχείριση του χρόνου και τη διατήρηση της ισορροπίας, τα παιχνίδια αυτά μπορούν να αποτελέσουν ένα ευχάριστο μέσο διασκέδασης και, ταυτόχρονα, ένα εργαλείο που ενισχύει την εγκεφαλική μας δραστηριότητα. Είναι σημαντικό, όμως, να θυμόμαστε ότι η υπερβολική ενασχόληση μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες, όπως η απομόνωση ή η παραμέληση άλλων δραστηριοτήτων.