Τα στοιχεία του φετινού καλοκαιριού χτυπούν καμπανάκι – Η συντριπτική πλειονότητα των θυμάτων είναι άνω των 60 ετών – Τι πρέπει να προσέχουν γονείς και λουόμενοι
Μόλις λίγα δευτερόλεπτα αρκούν για να μετατραπεί μια καλοκαιρινή βουτιά σε τραγωδία. Ο πρόσφατος θάνατος ενός 4χρονου παιδιού σε πισίνα στην Πάρο επαναφέρει με δραματικό τρόπο το ζήτημα της ασφάλειας στο νερό, την ώρα που οι πνιγμοί εξακολουθούν να αποτελούν σοβαρό πρόβλημα και στη Θεσσαλία.
Από την αρχή της χρονιάς μέχρι σήμερα, 168 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε θάλασσες της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Ατυχημάτων σε θάλασσες και πισίνες. Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνεται και ένα παιδί από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Στη Θεσσαλία έχουν καταγραφεί 7 θάνατοι, αριθμός που κατατάσσει την Περιφέρεια στη μέση περίπου της πανελλαδικής κατάταξης. Τα περισσότερα περιστατικά έχουν καταγραφεί στην Αττική και την Κεντρική Μακεδονία, με 29 θανάτους η καθεμία, ενώ ακολουθούν η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο με 18.
Ακολουθούν η Δυτική Ελλάδα με 16 θανάτους, τα Ιόνια Νησιά με 13, η Πελοπόννησος με 12, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με 9, η Στερεά Ελλάδα με 8, η Θεσσαλία και το Βόρειο Αιγαίο με 7 και η Ήπειρος με 2.
Η Θεσσαλία δεν είναι εκτός κινδύνου
Οι επτά θάνατοι στη Θεσσαλία δείχνουν ότι ο κίνδυνος δεν αφορά μόνο τις δημοφιλείς νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας.
Με τις θερμοκρασίες να παραμένουν υψηλές και χιλιάδες πολίτες να αναζητούν καθημερινά ανάσες δροσιάς σε παραλίες, πισίνες, λίμνες και άλλους χώρους αναψυχής, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η προσοχή δεν πρέπει να χαλαρώνει ούτε για μια στιγμή.
Και αν για τους ενήλικες ο κίνδυνος συνδέεται συχνά με την ηλικία, την κόπωση ή προβλήματα υγείας, στα παιδιά η βασική αιτία είναι πολύ πιο απλή: η έλλειψη συνεχούς επίβλεψης.
«Ο πνιγμός μπορεί να γίνει σε 20 δευτερόλεπτα»
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί του Safe Water Sports, ένας πνιγμός μπορεί να συμβεί εξαιρετικά γρήγορα. Για τα παιδιά, ο βασικός κανόνας είναι ένας: ο ενήλικας που τα συνοδεύει πρέπει να έχει συνεχώς στραμμένη την προσοχή του πάνω τους.
Όχι κινητό, όχι συζήτηση με την παρέα, όχι «μια στιγμή» που ο γονιός θα γυρίσει το κεφάλι.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στις πισίνες, καθώς τα πρόσφατα περιστατικά με ανήλικα θύματα σε Πάρο, Μεσσηνία και Κρήτη δείχνουν ότι ο κίνδυνος δεν περιορίζεται στη θάλασσα.
147 από τα 168 θύματα ήταν άνω των 60
Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το ηλικιακό προφίλ των θυμάτων. Από τους 168 ανθρώπους που έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους, 147 ήταν άνω των 60 ετών, ενώ ιδιαίτερα υψηλή είναι η συχνότητα στις ηλικίες άνω των 70.
Οι 118 ήταν Έλληνες και οι 50 αλλοδαποί.
Τα στοιχεία δείχνουν επομένως ότι οι ηλικιωμένοι αποτελούν την πλέον ευάλωτη ομάδα, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την αυξημένη προσοχή ακόμη και σε ανθρώπους που θεωρούν ότι γνωρίζουν καλά τις δυνατότητές τους στο νερό.
380 θάνατοι κάθε χρόνο
Ο ΕΟΔΥ εκτιμά ότι στην Ελλάδα καταγράφονται περίπου 380 θάνατοι από πνιγμό κάθε χρόνο σε θάλασσα ή πισίνα. Ο πραγματικός αριθμός ενδέχεται να είναι ακόμη μεγαλύτερος, καθώς δεν καταγράφονται με τον ίδιο τρόπο όλα τα περιστατικά σε εσωτερικά ύδατα.
Υπάρχει, ωστόσο, και ένα θετικό στοιχείο. Σύμφωνα με το Safe Water Sports, μέχρι στιγμής φέτος καταγράφονται περίπου 50 λιγότεροι πνιγμοί σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Το 2025 είχαν καταγραφεί συνολικά 376 θάνατοι σε θάλασσα και εσωτερικά ύδατα, εκ των οποίων 357 στη θάλασσα και 19 σε εσωτερικά ύδατα.
Το μεγάλο κενό στις πισίνες
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς το διαφορετικό καθεστώς που ισχύει για ορισμένες πισίνες, όπως εκείνες σε beach bars και αυτόνομες εγκαταστάσεις που δεν αποτελούν τουριστικά καταλύματα.
Σύμφωνα με το Safe Water Sports, σε αυτές τις περιπτώσεις εξακολουθεί να εφαρμόζεται ένα παλαιό νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο προβλέπει την παρουσία «επόπτη ασφαλείας» και όχι κατ’ ανάγκη πιστοποιημένου ναυαγοσώστη.
Αντίθετα, στα ξενοδοχεία με πισίνες συγκεκριμένων προδιαγραφών έχουν θεσπιστεί αυστηρότερες απαιτήσεις για την παρουσία πιστοποιημένου ναυαγοσώστη.
Οι αριθμοί αναμένεται – δυστυχώς – να αυξηθούν μέχρι το τέλος της θερινής περιόδου.
Γιώργος Δεληχάς, kosmoslarissa.gr











