«Η Τουρκία εργαλειοποιεί τους μετανάστες, είναι υβριδική απειλή», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Council on Foreign Relations στη Νέα Υόρκη, όπου και βρίσκεται για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και προσέθεσε ότι «μου είναι δύσκολο να φανταστώ πώς η σχέση μεταξύ των δύο χωρών θα επανέλθει όσο η Τουρκία συμπεριφέρεται έτσι». Αναφερόμενος στις εκλογές σημείωσε πως ό,τι κι αν συμβεί, «η χώρα θα κυβερνηθεί».

Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι πάντα επεδίωκα μια εποικοιδομητική σχέση με την Τουρκία. Πριν τρία χρόνια του είχα πει να κάνουμε μια νέα αρχή. Μετά υπέγραψε ΑΟΖ με τη Λιβύη που αγνοεί την ύπαρξη ελληνικών νησιών, μια γεωγραφικά παραδοξότητα. Μετά έχουμε την εργαλειοποίηση των μεταναστών, αμφισβήτηση των νησιών μας.

»Μου είναι δύσκολο να φανταστώ πώς η σχέση μεταξύ των δύο χωρών θα επανέλθει όσο η Τουρκία συμπεριφέρεται έτσι. Αλλά, αν η Τουρκία συνεχίσει σε αυτό το μονοπάτι θα απομονωθεί και από την Ευρώπη και από τις ΗΠΑ. Και αν η Τουρκία θέλει να "παίζει" και σε άλλη σφαίρα επιρροής, ας είναι, αλλά είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Και είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν εφαρμόζει κυρώσεις στη Ρωσία».

Κατέληξε δε λέγοντας: «Δεν είμαι εγώ αυτός που δεν θέλει να μιλήσει στον Ταγίπ Ερντογάν. Εκείνος έχει αποφασίσει ότι δεν θέλει να μου μιλάει. Αλλά τα έχω ξανακούσει αυτά και πάντα καταλήγουμε να καθόμαστε και να μιλάμε και πάλι. Επιμένω ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος να λύνεις τις διαφορές σου και είναι το διεθνές δίκαιο. Έχουμε διαφορά ως προς την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών αλλά υπάρχουν τρόποι να λύσουμε τις διαφορές μας προσφεύγοντας στο διεθνές δικαστήριο με προϋποθέσεις για να επιτευχθεί συμφωνία αλλά οι διαφορές δεν λύνονται με επιθετικές κινήσεις όπως η επίδειξη φωτογραφιών ούτε με αυτοκρατορικές φαντασιώσεις και χρησιμοποιώντας εμπρηστική ρητορική».

Σε ότι αφορά την οικονομία και τις εκλογές, ο πρωθυπουργός απάντησε:

«Έχουμε κάνει ήδη πολλά αλλά θέλουμε και άλλο χρόνο να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας», είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις επερχόμενες εκλογές. Γι’ αυτό θέλουμε μια δεύτερη θητεία και νομίζω ότι θα πείσουμε τον ελληνικό λαό».

«Ελπίζουμε να καταφέρουμε να σχηματίσουμε αυτοδυναμία αλλά αν ο λαός αποφασίσει ότι δεν μπορούμε να κυβερνήσουμε μόνοι μας θα κυβερνήσουμε μέσω κυβέρνησης συνεργασίας».

naftemporiki.gr