Συνεχίζονται κανονικά οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca, στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, δήλωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, συνιστώντας παράλληλα στους πολίτες ψυχραιμία και νηφαλιότητα.
Ο κ. Κικίλιας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι στη χώρα μας έχουμε κάνει 172.000 εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο εμβόλιο, ενώ παρατηρήθηκε μόλις ένα περιστατικό που δεν σχετίζεται με το εμβόλιο, μετά από έλεγχο από τον ΕΟΦ. Συμπλήρωσε επίσης ότι παγκοσμίως, έχουν γίνει πάνω από 17 εκατ. εμβόλια της AstraZeneca  και έχουν βρεθεί περίπου 37 περιστατικά.
Εμπιστευόμαστε τον ΕΜΑ, επεσήμανε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα σοβαρό Οργανισμό, που έχει δώσει όλες τις αδειοδοτήσεις για όλα τα εμβόλια που χορηγούν οι ευρωπαϊκές χώρες, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα ότι μέχρι στιγμής. Ο Οργανισμός, δεν έχει δώσει σχετική οδηγία, για αναστολή ή κάτι άλλο.
Τόνισε δε ότι μέχρι και χθες, σε ανακοίνωσή του, ο ΕΜΑ, τάχθηκε υπέρ του συγκεκριμένου εμβολίου. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι το υπουργείο, παρακολουθεί στενά το θέμα.
Όπως  υπογράμμισε ο  Βασίλης Κικίλιας, ο ΕΟΦ, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ο ΠΟΥ και ο ΕΜΑ , έχουν την υποχρέωση να συνεδριάζουν συνεχώς και να λαμβάνουν αποφάσεις από κοινού.
«Το εμβόλιο της AstraZeneca  δεν έχει απορριφθεί από τις 11 περίπου χώρες, ενώ υπάρχουν υπερπολλαπλάσιες χώρες που συνεχίζουν να εμβολιάζουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, διευκρινίζοντας ότι «δεν μπορούμε  να λαμβάνουμε αποφάσεις  χωρίς τις σαφείς οδηγίες από τον ΕΜΑ, αλλά και τους επίσημους φορείς που ασχολούνται με τα εμβόλια».
Μ. Δερμιτζάκης: Καμία ανησυχία για το εμβόλιο της AstraZeneca
Την ίδια στιγμή, οι αριθμοί περιστατικών με παρενέργειες από το εμβόλιο της AstraZeneca  είναι «πολύ μακριά για να δικαιολογούν ακόμη και την ανησυχία, πόσο μάλλον και την αναστολή των εμβολιασμών»,σημείωσε σήμερα ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.
Επικαλούμενος τις πρώτες καθησυχαστικές εκτιμήσεις εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε πως οι δύο οργανισμοί θα αξιολογήσουν εκ νέου το εμβόλιο εκτιμώντας μάλιστα πως η δεύτερη εκτίμηση επί του εμβολίου, την οποία καλούνται να κάνουν δεν μπορεί να δείξει κάτι διαφορετικό.
Αθ. Σκουτέλης: Δεν υπάρχει συσχέτιση  των εμβολιασμών με τα επεισόδια της θρομβοεμβολικής νόσου
Παράλληλα, δεν υπάρχει αιτιολογική αλλά χρονική συσχέτιση των εμβολιασμών με τα επεισόδια της θρομβοεμβολικής νόσου που έχουν καταγραφεί, εξήγησε σήμερα ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων και αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Αθανάσιος Σκουτέλης.
Μιλώντας στην τηλεόραση του Mega, ο καθηγητής σημείωσε ότι «Πριν λίγες μέρες, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με βάσει τα περιστατικά στην Ελλάδα και αλλά διεθνώς, με τη θρομβοεμβολική νόσο που είναι συχνή, αποφάσισε ότι οι επιπτώσεις μετά το εμβόλιο από την AstraZeneca δεν είναι διαφορετική από την επίπτωση της θρομβοεμβολικής νόσου που είναι στο γενικό πληθυσμό. Έτσι αποφάσισε να συνεχιστεί η χορήγηση των εμβολίων αυτών. Το θέμα προέκυψε γιατί μερικές χώρες για λόγους καθαρά προληπτικούς ανέστειλαν την χορήγηση του εμβόλιου. Εμείς συνεχίζουμε αυτό που είχαμε αποφασίσει».

naftemporiki.gr