Ελάχιστες ημέρες μετά τη μικρή –έστω– χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό του κορωνοϊού, περιοχές της Αττικής βρέθηκαν ξανά στο «κόκκινο», γεγονός που οδήγησε στην άμεση λήψη έκτακτων μέτρων. Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί και αναστολή λειτουργίας του click away στη λιανική ανακοίνωσε για τρεις περιοχές της Αττικής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και συγκεκριμένα για τους δήμους Ελευσίνας, Ασπροπύργου και Μάνδρας – Ειδυλλίας.
Σε αυτούς τους δήμους κλείνουν και πάλι κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία και υπαίθριες αγορές. Το γεγονός ότι η επιβολή των νέων μέτρων ξεκίνησε άμεσα από σήμερα το πρωί καταδεικνύει την κρισιμότητα της κατάστασης. Oπως ανακοινώθηκε, τα μέτρα θα έχουν διάρκεια 7 ημερών αρχικά.
Επιπλέον, στους τρεις δήμους αναστέλλονται οι εκκλησιαστικές τελετές κάθε δόγματος – με εξαίρεση τις κηδείες παρουσία στενών συγγενών που δεν θα ξεπερνούν τα δέκα άτομα και την ελεύθερη πρόσβαση για ατομική προσευχή. Θα υλοποιηθεί επίσης πρόγραμμα ελέγχου για τον εντοπισμό κρουσμάτων στον πληθυσμό των περιοχών με rapid tests, τα οποία μάλιστα θα πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα τριών ημερών. Κλιμάκια του ΕΟΠΥΥ, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και των Ενόπλων Δυνάμεων θα πραγματοποιούν αυστηρούς ελέγχους στις επιχειρήσεις που βρίσκονται στους τρεις δήμους, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι τηρούν τα μέτρα.
Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αποδίδουν τη νέα έξαρση της επιδημίας στη Δυτική Αττική στη συνήθεια ομάδας πληθυσμού που κατοικεί εκεί να μετακινείται και να πωλεί αντικείμενα σε ανοιχτές αγορές, αλλά και στο γεγονός ότι λειτουργούν πολλές βιοτεχνίες στις οποίες απασχολούνται αρκετά άτομα με φυσική παρουσία.  
Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τα μέτρα από τη Βόρεια Ελλάδα όπου είχε μεταβεί χθες, καθώς σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, όπως η Κοζάνη και το Κιλκίς, έχει εμφανιστεί αύξηση των κρουσμάτων. Oπως δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς, σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας «παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη η κατάσταση, το ιικό φορτίο δεν υποχωρεί παρά τα μέτρα που εφαρμόζονται».
Για τον ίδιο λόγο στην Κοζάνη βρέθηκε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος πραγματοποίησε ευρεία έκτακτη σύσκεψη, παρουσία και του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού και των διοικητών των δύο νοσοκομείων της περιοχής. Ο υπουργός μίλησε για πολύ κρίσιμη κατάσταση στην περιοχή, που προκαλεί μεγάλη ανησυχία. «Το φαινόμενο αποκτά ενδημικά χαρακτηριστικά, η πόλη και η περιοχή βασανίζεται πάρα πολλούς μήνες από τον κορωνοϊό. Ο κορωνοϊός επιμένει και είμαστε εδώ γιατί είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε φρένο στην πανδημία», τόνισε. Κάλεσε τους κατοίκους να τηρήσουν τα μέτρα και να κάνουν υπομονή για δύο μήνες ακόμη, «οπότε πιστεύω ότι θα αρχίσει σταδιακά να αποκλιμακώνεται η πανδημία και θα αρχίσει σταδιακά η κανονική μας ζωή».
Ανεξήγητη χαρακτηρίζει την επανάκαμψη της επιδημίας στην Κοζάνη ο δήμαρχος της πόλης Λάζαρος Μαλούτας, τονίζοντας ότι οι κάτοικοι της πόλης τηρούν τα μέτρα «όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα». Επισημαίνει επίσης ότι ενδεχομένως η αύξηση του αριθμού των περιστατικών να οφείλεται «στα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε κλειστή δομή που λειτουργεί στην πόλη». 
Πάντως, και στη Θεσσαλονίκη συνεχίζει να εντοπίζεται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων καθημερινά, γεγονός που επίσης ανησυχεί τους ειδικούς.

Τάνια Γεωργιοπούλου (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)