Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, μίλησε στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, με αφορμή τα 80 χρόνια από την ίδρυσή της Εταιρείας.
Μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός και επί 12,5 χρόνια πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα. «Άλλοι επείγονταν για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και την Ένωση. Οι εξελίξεις κατέδειξαν τις μεγάλες αδυναμίες της Συμφωνίας.
Πάγια θέση της Ελλάδας είναι ότι οι χώρες που φιλοδοξούν να γίνουν μέλη της ΕΕ πρέπει να υιοθετούν ευρωπαϊκή συμπεριφορά και αξίες. Αυτό όμως δεν είναι μια αυτοματοποιημένη διαδικασία. Πρέπει να είναι πλήρης και ουσιαστική.
Δεν μπορεί να είναι συγκυριακή» σημείωσε σχετικά με την Συμφωνία των Πρεσπών. Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Καραμανλής, τόνισε πως «βρισκόμαστε μπροστά σε μια απροκάλυπτη κλιμάκωση εκ μέρους της Τουρκίας από τον Έβρο μέχρι την Κύπρο.
Γνωρίζουμε που αποσκοπούν οι στρατηγικές κινήσεις της Άγκυρας. Η Ελλάδα δεν πρέπει να συρθεί ούτε να παρασυρθεί από τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας και ούτε να επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της».

tovima.gr