«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο να ασκήσει μια εποικοδομητική αντιπολίτευση ταυτόχρονα όμως μια μαχητική αντιπολίτευση όπου χρειάζεται, τεκμηριωμένη και σύγχρονη αντιπολίτευση», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της παρουσίας του στην 84 ΔΕΘ. 
«Δεν θα ακούσετε από εμάς καταστροφολογία, κασσανδρικές προβλέψεις και ψεύδη», τόνισε ο κύριος Τσίπρας για να προσθέσει:  «Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι δημοκρατία δεν είναι μια ψηφοφορία κάθε τέσσερα χρόνια».
«Εμένα με λένε Τσίπρα, δεν με λένε Μητσοτάκη»
 «Εμένα με λένε Τσίπρα, δεν με λένε Μητσοτάκη», απάντησε με νόημα ο Αλ. Τσίπρας, στο ερώτημα εάν σκοπέυει να ζητήσει πρόωρες εκλογές.
Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι καμία κυβέρνηση δεν προχωρά σε εκλογές επειδή το ζητά η αντιπολίτευση και πρόσθεσε ότι ο κ. Μητσοτάκης ζητούσε εκλογές, γιατί ήθελε να δημιουργήσει τοξικό πολιτικό κλίμα με τη βοήθεια μέσων ενημέρωσης, αλλά κυρίως για «να συσπειρώσει το κόμμα του».
Ο ίδιος δεν έχει τέτοια προβλήματα, υπογράμμισε. «Θέλουμε να είμαστε εδώ για να αποτρέψουμε το ξήλωμα των κατακτήσεων που με πολύ κόπο και θυσίες καταφέραμε όλο το προηγούμενο διάστημα», πρόσθεσε.
Η λύση ΣΥΡΙΖΑ για πρωτογενή πλεονάσματα δεν είχε λόγο να τεθεί προς διαπραγμάτευση
«Προσφέραμε μια λύση χωρίς να παραβιάζουμε τη συμφωνία στο οικονομικό της σκέλος. Αυτή η λύση δεν είχε λόγο να τεθεί προς διαπραγμάτευση προς τους εταίρους μας», επισήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.
«Προφανώς και τους ενημερώσαμε, και διεξοδικά» προσέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε ότι αν οι θεσμοί είχαν τρομερή διαφωνία «θα το μαθαίνατε». «Θα είχαμε τη δυνατότητα με περίπου 2 δισ. κατ’ έτος να κάνουμε περισσότερες ελαφρύνσεις» σημείωσε και πρόσθεσε: «Ενώ το 2020 θα πηγαίναμε σε μια λύση που θα είχε πλεονάσματα 2,5% με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης πηγαίνουμε πάλι στο 3,5%».
«Δεν βλέπω φοροελαφρύνσεις στη μεσαία ταξη»
«Η μεσαία τάξη ξεκίνησε να βλέπει ελαφρύνσεις από τον Σεπτέμβριο του 2018. Δεν θα προβαίναμε σε ελαφρύνσεις, θα προβαίναμε σε περαιτέρω ελαφρύνσεις. Η προσπάθειά μας αυτή θεωρώ ότι έδωσε σημαντική ανάσα στη μεσαία τάξη» προσέθεσε λέγοντας ότι υπήρξε, μεταξύ άλλων, επιδότηση του ενοικίου, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στην ενέργεια, μια σειρά παρεμβάσεις που αφορούσαν τη μεσαία τάξη, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ.
«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήρθε και ανακάλυψε ένα μαξιλάρι 0.1% του προϋπολογισμού που είχαμε υπολογίσει. Αυτά τα 250 εκατ. ευρώ παραπάνω δεν τα δώσανε στη μεσαία τάξη - το να δώσεις μείωση του ΕΝΦΙΑ σε ακίνητα άνω των 500.000 ευρώ δεν θεωρώ ότι είναι μεσαία τάξη», «όπως επίσης δεν θεωρώ ότι η σπουδή να μειωθεί άμεσα ο φόρος των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% είναι μεσαία τάξη» είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε: «Βεβαίως και πρέπει να υπάρχουν φοροελαφρύνσεις σε αυτό που ονομάζουμε μεσαία τάξη, δε τις βλέπω. Βλέπω να κατευθύνονται στους ισχυρούς».
Ψευτοδίλημμα το αρχαία ή μετρό στη Θεσσαλονίκη
Όσον αφορά το μετρό Θεσσαλονίκης υπογράμμισε ότι για πάρα πολλά χρόνια η ανάδοχος εταιρεία του έργου, με άλλη ιδιοκτησία τότε, είχε χαρακτηριστεί ως ο εθνικός εργολάβος και είχε εμπλοκή στα ΜΜΕ. «Η δική μας κυβέρνηση δεν θέλησε να μπει σε συναλλαγή, διαπλοκή. Καθόρισε τους όρους με βάση τους όρους, το Σύνταγμα, το δημόσιο συμφέρον. Δεν χαρίσαμε χρέη. Ο επιβλέπων το έργο κατά τη δική μας διακυβέρνηση συνεργάστηκε άψογα και χάρη και στη συνεργασία τους καταφέραμε να τρέξει το έργο γρήγορα», τόνισε, ενώ συμπλήρωσε πως «αφότου άλλαξε η ηγεσία και ο εργολάβος, άρχισε να πετάει αετό, να κάνει καθυστερήσεις».
«Ο κ. Μητσοτάκης ήρθε στη ΔΕΘ και προκατέλαβε αποφάσεις που πρέπει να παίρνουν οι αρμόδιοι οργανισμοί, όπως το ΚΑΣ. Τα όποια κέρδη δεν κατάφερε να αποκομίσει από την αύξηση τιμής των διοδίων που αποτρέψαμε με πράξη νομοθετικού περιεχμένου προεκλογικά, ίσως να το κάνει μεσω του μετρό. Η εξέλιξη για το μετρό πρέπει να αποτραπεί  και εμείς θα συνδράμουμε στις κινήσεις των πολιτών ώστε να αποτραπεί», σημείωσε. «Το ψευτοδίλημμα ή αρχαία ή μετρό εμείς το μετατρέψαμε σε και αρχαία και μετρό και σήμερα ξαναγυρνάμε στο ούτε αρχαία ούτε μετρό» τόνισε.
Θα μπορούσαμε να είμαστε σε έναν πιο πράσινο προσανατολισμό
«Θα μπορούσαμε να είμαστε σε έναν πιο πράσινο προσανατολισμό» σημείωσε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφερόμενος στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. «Θα ανοίξει στον ΣΥΡΙΖΑ εν όψει του μετασχηματισμού του, της ανασυγκρότησης του, μια μεγάλη συζήτηση για το τι σημαίνει πράσινη πολιτική», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.
Σε ό,τι αφορά το θέμα των εξορύξεων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι είναι ένα θέμα η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας, άρα έπρεπε να γίνουν έρευνες για να δούμε ποια είναι τα κοιτάσματα, ποιος είναι ο φυσικός μας πλούτος, και είναι άλλο θέμα αν θα στραφούμε στην αξιοποίηση του.
Novartis: «Δεν μπορεί να μιλάει κανείς για σκευωρία»
Σχετικά με το σκάνδαλο Novartis, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «αποτελεί διεθνές σκάνδαλο με συγκεκριμένες προεκτάσεις στην ελληνική πολιτική ζωή».
«Να θυμηθούμε ότι υπάρχει ένα εισαγγελικό πόρισμα και δεν μπορεί να μιλάει κανείς για σκευωρία», σχολίασε και προκάλεσε για μία ακόμη φορά κ. Μητσοτάκη να κάνει εξεταστική, προανακριτική, ειδικά δικαστήρια. «Να κάνει ό,τι του ταιριάζει, για να μάθει ο ελληνικός λαός ποιο το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία», σημείωσε.
«Διαφωνούμε κάθετα με το αναπτυξιακό μοντέλο της Ν.Δ.»
«Και διαφωνούμε κάθετα με το αναπτυξιακό μοντέλο της Ν.Δ. και θεωρούμε ότι δεν μπορεί να μας οδηγήσει στην ανάπτυξη. Το μοντέλο αυτό το έχουμε δοκιμάσει»,  σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Το νομοσχέδιο που βγαίνει σε διαβούλευση πέραν του ότι περνά σε αντεργατικές ρυθμίσεις, που δείχνει την άποψή της κυβέρνησης για ανάπτυξη, επιδοτεί κλάδους που δεν είναι παραγωγικοί, τόνισε επίσης ο Αλ. Τσίπρας. «Αντί να επιδοτούμε παραγωγικούς κλάδους θα δίνουμε χρήματα σε φίλους και κολλητούς, θα επιδοτούμε τις ταχυμεταφορές, τα ντελίβερι, την εξαγωγική δραστηριότητα και θα επιδοτούμε το μονοπώλιο στη διακίνηση Τύπου», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατό να δίνεται η αρμοδιότητα, η εξουσία στον υπουργό Ανάπτυξης να δίνει περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις.
«Ναι στην ανάπτυξη αλλά με συγκεκριμένο προσανατολισμό, με διαφάνεια, με κανόνες που προστατεύουν την πολιτιστική μας κληρονομιά. Όχι στην ασυδοσία, η ασυδοσία δε θα οδηγήσει στην ανάπτυξη», υπογράμμισε.
Στήριξη στην επανεκλογή του Παυλόπουλου
Ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι ένας καλός πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρά τις όποιες διαφωνίες, τόνισε επίσης ο Αλ. Τσίπρας όσον αφορά την επανεκλογή του τονίζοντας ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δνε μπορεί να είναι κομματάρχης».
«Δεν συμφωνούσαμε πάντα αλλά είναι ένας κάλος Πρόεδρος και γι’ αυτό δε βρίσκω λόγο γιατί να μην ανανεωθεί η θητεία του», σημείωσε.
«Η Συμφωνία των Πρεσπών θα μείνει στην ιστορία»
«Η Συμφωνία των Πρεσπών θα μείνει στην ιστορία», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Δήλωσε υπερήφανος, σημείωσε πως δεν οπισθοχώρησε μπροστά στο προφανές πολιτικό κόστος και έκανε λόγο για υποκρισία από την πλευρά του Κ. Μητσοτάκη.
Υπογράμμισε πως όσοι υποδαύλισαν τις αντιδράσεις και υποκίνησαν τους ακραίους θα το βρουν μπροστά τους στο μέλλον.
Να σταματήσει η σπέκουλα με τους μετακλητούς
«Να σταματήσει η σπέκουλα με τους μετακλητούς», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ, σημειώνοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε 54 μετακλητούς, ενώ η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου πριν από δυο μήνες είχε 12 μετακλητούς».
Επιχειρήσεις παραγωγής επικοινωνίας στα Εξάρχεια
Τις τελευταίες επιχειρήσεις της αστυνομίας στα Εξάρχεια επέκρινε επίσης ο Αλ. Τσίπρας. «Η προσπάθεια παραγωγής επικοινωνίας και όχι πολιτικής ουσίας μπορεί να έχει πρόσκαιρο αποτέλεσμα σημαντικό, αλλά δεν έχει βάθος. Το μόνο που βλέπουμε είναι επιχειρήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα που καταλήγουν σε εικόνες ντροπής όπως αυτή με τη μωρομάνα πρόσφυγα να παίρνει τα ιμάτιά της και να καταλήγει σε κλούβα των ΜΑΤ», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε πως «δεν είναι αυτή η μάνα το πρόβλημα, αλλά οι σπείρες της εγκληματικότητας και των ναρκωτικών. Ούτε η επέλαση των δυνάμεων καταστολής σε πολιτιστικά γεγονότα είναι λύση».
«Εμείς κάναμε σημαντική προσπάθεια. Είχαμε τρεις σημαντικές επιτυχίες όπου η αστυνομία εξάρθρωσε σπείρες διακίνησης και αρκετά κιλά ναρκωτικών ουσιών. Βεβαίως δεν λύσαμε το πρόβλημα των Εξαρχείων, γιατί θέλει μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στην προσπάθεια να αλλάξει η περιοχή με καθημερινές παρεμβάσεις και να δοθεί η αίσθηση της ασφάλειας στους πολίτες», σημείωσε.
Επιστροφή στον πυρήνα της μνημονιακής πολιτικής χωρίς μνημόνιο
«Δυστυχώς θα οδηγηθούμε ξανά σε ένα πλαίσιο που ήταν ο πυρήνας της μνημονιακής πολιτικής χωρίς πλέον να υπάρχει μνημόνιο», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στις διατάξεις για τα εργασιακά που περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο.
«Τα μνημόνια αποτέλεσαν ένα μέσο να εφαρμοστούν πολιτικές που ήταν στον πυρήνα κάποιων πολιτικών δυνάμεων. Μέσα σε λίγους μήνες κατ’ εντολή και καθ’ υπαγόρευσιν του ΣΕΒ ανατρέπονται κεκτημένα στα εργασιακά που είχαν θεσμοθετηθεί το προηγούμενο διάστημα», τόνισε  προσθέτοντας ότι πολύ σύντομα θα οδηγηθούμε σε μια ασυδοσία των εργοδοτών, σε μια συμπίεση των μισθών.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην τροπολογία για την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης και παρατήρησε πως «πολύ σύντομα ο μέσος εργαζόμενος θα τα νιώσει πολύ καλά».
Μέχρι τέλος του μήνα η πολιτική διακύρηξη του ΣΥΡΙΖΑ
«Αν με αφορά κάτι σήμερα και θέλω να αγωνιστώ για αυτό είναι όχι ένα κόμμα αρχηγικό αλλά ένα ακόμα πιο βαθιά δημοκρατικό, συμμετοχικό» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Σκιαγραφώντας τα βήματα για το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι το ερχόμενο διάστημα θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και μέχρι τέλος του μήνα θα είναι έτοιμη η πολιτική διακήρυξη του κόμματος. Το επόμενο τρίμηνο θα τρέξει καμπάνια, κάλεσμα για το μετασχηματισμό του κόμματος.
«Τους πολίτες θέλουμε να τους κάνουμε συμμέτοχους και συνοδοιπόρους» είπε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε ότι η πορεία της καμπάνιας θα δείξει πολλά για τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας.
«Σύντομα θα έχουμε τα πρώτα δείγματα γραφής μιας καμπάνιας που ελπίζουμε ότι θα πλαισιωθεί από πολλούς χιλιάδες δημοκρατικούς πολίτες. Για έναν ΣΥΡΙΖΑ που θα έχει φιλοδοξία όχι μόνο να επανέλθει στην εξουσία, αλλά θα έχει το σχέδιο και την εμπειρία για να αλλάξει την Ελλάδα σε μια κατεύθυνση προοδευτική και δημοκρατική», τόνισε.
«Εμείς δεν επιδιώξαμε αυτές τις σχέσεις διαπλοκής»
«Αν θέλει κανείς σήμερα να αναρωτηθεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ συγκρούστηκε με πολιτικό κόστος με αυτό που εσείς ονομάσατε μιντιακό κατεστημένο, αν θέλει να το διαπιστώσει αυτό, αρκεί να ανοίξει τις τηλεοράσεις του και να παρακολουθήσει δελτία ειδήσεων» ανέφερε ο Αλ.Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για τις μονοπωλιακές καταστάσεις στον χώρο των ΜΜΕ.
«Το αν υπάρχει πλουραλισμός, το αν ακούγονται όλες οι απόψεις, το αν τα μέσα κρατάνε τα προσχήματα αυτό είναι ζήτημα δημοκρατίας» σημείωσε.
«Εμείς δεν επιδιώξαμε αυτές τις σχέσεις διαπλοκής. Καταφέραμε κάτι σημαντικό, εφαρμόστηκε το Σύνταγμα πληρώνονται τα μέσα ενημέρωσης για τις άδειες, πληρώσανε φόρο διαφήμισης», υπογράμμμισε και πρόσθεσε: «Ξαναγυρνάμε στην... κανονικότητα, αυτοί οι οποίοι χορηγήσανε επικοινωνία στην προεκλογική περίοδο, στην προηγούμενη περίοδο, να ανταμειφθούν για αυτό».
Ο κ. Καμμένος «δεν μπορεί να συγκαταλέγεται στις προοδευτικές δυνάμεις»
Από τη στάση και μόνο στο κρίσιμο θέμα των Πρεσπών «ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας τοποθέτησε τον εαυτό του στην πολιτική γεωγραφία: δεν μπορεί να συγκαταλέγεται σε αυτό που ονομάζεται προοδευτικές δυνάμεις αυτού του τόπου» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «δεν απασχολεί τους πολίτες και την πολιτική ζωή του τόπου η επιστολή του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά» για τον Πάνο Καμμένο και τόνισε:
«Το ιστορικό πεπραγμένο είναι ότι πετύχαμε αυτή τη συμφωνία, ο κ. Κοτζιάς έπαιξε ένα καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη συμφωνία. Αυτή η συμφωνία δε θα υπήρχε αν δε υπήρχε η πολιτική βούληση όλης της κυβέρνησης παρά το πολιτικό κόστος».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ