Για «ειλικρινείς συνομιλίες» με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στις δηλώσεις του, αμέσως μετά τη, διάρκειας άνω των δύο ωρών, συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο, στην Άγκυρα, και τις διευρυμένες συνομιλίες, με τη συμμετοχή και των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας, που ακολούθησαν στο Προεδρικό Μέγαρο.
Όπως σημείωσε, οι δύο χώρες μπόρεσαν να συνεργαστούν στενά το 2015 και το 2016 κατά την προσφυγική κρίση. «Καταφέραμε πρώτη φορά να συνεργαστούμε για την αντιμετώπιση αυτού του μείζονος σημασίας θέματος. Μπορέσαμε να συνεργαστούμε για την οικοδόμηση μιας νέας στρατηγικής ευρωτουρκικής συνεργασίας, να βάλουμε μπροστά την οικονομική και ενεργειακή μας συνεργασία και να προωθήσουμε τον διάλογο των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών για τη μείωση της έντασης. Την ίδια στιγμή, οι ΥΠΕΞ μας δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για έναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, όπου για πρώτη φορά μιλήσαμε για θέματα ασφάλειας στο νησί και φτάσαμε κοντά στη λύση.
Δυστυχώς, όμως, ακολούθησε το αποτρόπαιο πραξικόπημα στην Τουρκία και οι εξελίξεις φρέναραν αυτή τη συνεργασία. Αργότερα υπήρξαν εξελίξεις, προσκόμματα και εμπόδια, ρητορική, στο Αιγαίο οι παραβιάσεις έφτασαν σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα» είπε ο Πρωθυπουργός.
Παράλληλα, τόνισε ότι η υπόθεση των οκτώ στρατιωτικών αποτέλεσε «αγκάθι» στις σχέσεις των δύο χωρών, όπως και η φυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατήθηκαν στην Τουρκία.
«Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτός ο φαύλος κύκλος είναι η μοίρα μας, το κισμέτ μας, αλλά ευτυχώς δεν το πράξαμε. Ούτε εσείς, ούτε κι εγώ αποδεχόμαστε την πεπατημένη, γιατί οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην εποχή μας και στην περιοχή μας δεν επιτρέπουν να παραμένουμε εγκλωβισμένοι σε αδιέξοδα. Πρέπει να ανατρέπουμε τις λογικές του παρελθόντος για να οικοδομήσουμε μια σχέση βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό και στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, να βρούμε ειρηνικό τρόπο για την επίλυση των διαφορών μας» είπε ο κ. Τσίπρας.
«Η επίσκεψή σας στην Αθήνα ήταν επιτυχημένη, ακριβώς επειδή μιλήσαμε με ειλικρίνεια» είπε στον Τούρκο Πρόεδρο ο Αλέξης Τσίπρας.
Οι δύο άντρες συμφώνησαν να προχωρήσουν με βασικό στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης.
Επιπλέον, συμφώνησαν να συνεργαστούν ώστε το καλοκαίρι να γίνει πραγματικότητα η ακτοπλοϊκήσύνδεση Σμύρνης-Θεσσαλονίκης, αλλά και να εντείνουν τη συνεργασία τους στον τομέα της ασφάλειας. Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, «σε αυτό το θετικό πνεύμα, συμφωνήσαμε σήμερα να επανέλθουμε σε συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών, για αποκλιμάκωση της έντασης και προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης».
«Θέλουμε να βάλουμε τα θεμέλια ώστε να μπορέσουμε να χτίσουμε. Η συνάντηση αυτή είχε στόχο να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να μπορέσουμε αργότερα να μιλήσουμε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας. Τόνισε και την πάγια στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας - κάτι που, όπως είπε, θα είναι και προς όφελος της Τουρκίας, και προς όφελος της Ευρώπης -, αλλά και τη σημασία που έχει ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο «και βεβαίως την ανάγκη η ενέργεια να αποτελέσει γέφυρα συνεργασίας στην περιοχή».
Αναφερόμενος περαιτέρω στην υπόθεση των οκτών Τούρκων στρατιωτικών, ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως η Ελλάδα ως κράτος δικαίου οφείλει να κάνει αποδεκτές τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, απάντησε ότι το θέμα εξαντλήθηκε στις συζητήσεις. Επανέλαβε, ωστόσο, την κατηγορηματική αντίθεση της Ελλάδας σε όσους επιχείρησαν να ανατρέψουν με πραξικόπημα την κυβέρνηση στην Τουρκία. «Η Ελλάδα στηρίζει τη Δημοκρατία, δεν έχει πρόθεση να στηρίξει πραξικοπηματίες. Στην Ελλάδα είναι απολύτως σαφής η διάκριση των εξουσιών, η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι απολύτως σεβαστή. Υπήρξαν κάποιες αποφάσεις της, οφείλουμε να τις σεβαστούμε και τις σεβόμαστε» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο Πρωθυπουργός συζήτησε με τον Τούρκο Πρόεδρο και την ανάγκη να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Ζήτησε «λύση προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, που θα καθιστά την επανενωμένη, ομοσπονδιακή Κύπρο μια κανονική χώρα της περιοχής και της ΕΕ».
«Ο διάλογός μας όλα αυτά τα χρόνια είναι σημαντικός, όχι μόνο για το μέλλον των λαών μας, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή μας» ανέφερε, και μέσω twitter, αμέσως μετά το πέρας της συνάντησής του, ο Πρωθυπουργός.

naftemporiki.gr