Ουραγός στην αισιοδοξία των επιχειρηματιών εμφανίζεται η Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα International Business Report (IBR) της Grant Thornton, η οποία κατατάσσει τη χώρα μας στην τελευταία θέση παγκοσμίως σε λίστα 35 χωρών.
Όπως προκύπτει από την έρευνα, το ποσοστό αισιοδοξίας των επιχειρήσεων το δεύτερο τρίμηνο του 2018 διολίσθησε δραματικά, παρά το γεγονός ότι στο προηγούμενο τρίμηνο του έτους η αισιοδοξία φαίνονταν να ανακάμπτει.
Με ποσοστό -28% στο δεύτερο τρίμηνο η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση της παγκόσμιας κατάταξης, πίσω από την Τουρκία, την Αργεντινή, την Ιταλία, την Ιρλανδία αλλά και τη Μεγάλη Βρετανία, η οποία αντιμετωπίζει την αβεβαιότητα του Brexit. Στον αντίποδα, η αισιοδοξία των Ισπανών επιχειρηματιών κατατάσσεται δωδέκατη ανάμεσα σε 35 χώρες.
Οι παράγοντες της απαισιοδοξίας
Ως σημαντικότερους παράγοντες της απαισιοδοξίας τους, οι Έλληνες επιχειρηματίες αναφέρουν την οικονομική αβεβαιότητα (84%), τους κανονισμούς και τη γραφειοκρατία (66%) και την έλλειψη χρηματοδότησης (40%). 
Βάσει της έρευνας, οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που σχεδιάζουν να λάβουν οι επιχειρηματίες στην Ελλάδα, μέσα στους επόμενους 12 μήνες, περιλαμβάνουν τη βελτίωση των πωλήσεων (72%), την ενίσχυση της παραγωγικότητας (56%), την αύξηση των επενδύσεων στο marketing (38%) και την ανάπτυξη νέων προϊόντων/υπηρεσιών (28%). Επιπλέον μια σημαντική μερίδα επιχειρηματιών σκέφτεται να επεκτείνει την δραστηριότητά του τόσο στο εξωτερικό (26%), όσο και στο εσωτερικό (24%). Τελευταίες στα μελλοντικά σχέδια των Ελλήνων επιχειρηματιών βρίσκονται οι προσλήψεις νέων ταλέντων (22%) και η πρόσβαση σε νέες μορφές χρηματοδότησης (16%).
«Αναντίρρητα τα σημάδια της οικονομικής αβεβαιότητας επηρεάζουν έντονα τη χώρα μας. Ωστόσο, η αβεβαιότητα δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, καθώς και οι μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης παρουσίασαν απογοητευτικά στοιχεία σε ό,τι αφορά την αισιοδοξία των επιχειρηματιών» σχολιάζει ο Βασίλης Καζάς, διευθύνων σύμβουλος της Grant Thornton στην Ελλάδα.
Ισχυρά τα παγκόσμια οικονομικά μεγέθη, παρά τη διάχυτη αβεβαιότητα
Σύμφωνα με την έρευνα, μετά από μια περίοδο αυξημένης αισιοδοξίας και δυναμικής οικονομικής ανάπτυξης, οι προβλέψεις για τις επιχειρήσεις το 2019 είναι σαφώς πιο επιφυλακτικές λόγω της διολίσθησης του παγκόσμιου κύκλου οικονομικής δραστηριότητας και της διάχυτης πολιτικής αβεβαιότητας.
Αναλυτικά, η παγκόσμια αισιοδοξία βρίσκεται στο 39%, σημειώνοντας σημαντική πτώση κατά 15% από το 54% που είχε παρουσιάσει στο δεύτερο τρίμηνο του 2018. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από το τέταρτο τρίμηνο του 2016.
Παράλληλα σημειώνεται ότι η αβεβαιότητα, η οποία διαμορφώνεται στο 50%, είναι ο σημαντικότερος κίνδυνος που ελλοχεύει στο οικονομικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις. Η αύξηση της οικονομικής αβεβαιότητας κατά 22% από το δεύτερο τρίμηνο του 2018 αποδίδεται στη γεωπολιτική ένταση που επέφερε ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αλλά και στην άνοδο του λαϊκισμού σε μεγάλες οικονομίες του δυτικού κόσμου, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.
Ο δείκτης ευρωπαϊκού συναισθήματος μειώνεται κατά 18% και διαμορφώνεται στο 28% από το δεύτερο τρίμηνο του 2018, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο η αισιοδοξία καταβαραθρώνεται στο 9% με το Brexit να επισκιάζει τις οικονομικές εξελίξεις. Επιπλέον οι προσδοκίες για τα έσοδα παρουσιάζουν απότομη πτώση στο 41%, ενώ οι προσδοκίες για την κερδοφορία κατέγραψαν μείωση της τάξης του 9% και διαμορφώθηκαν στο 39%.
Ωστόσο, παρά την αυξημένη αβεβαιότητα οι επιχειρήσεις εμφανίζονται αισιόδοξες για το μέλλον σε ποσοστό μεγαλύτερο του 60%. Αυτό φαίνεται στις εξαγωγές όπου μόνο το 11% των επιχειρήσεων προσδοκά μείωση. Επιπρόσθετα το 84% των επιχειρήσεων παγκοσμίως προσδοκά είτε ότι τα έσοδά θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, είτε ότι θα αυξηθούν.
«Οι επιχειρήσεις στην πραγματική οικονομία παραμένουν αισιόδοξες επειδή γνωρίζουν πως θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται μαζί με τις θετικές προβλέψεις για την ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ. Παρά το γεγονός ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι ιδιαίτερα ασταθείς, τα οικονομικά μεγέθη παραμένουν ισχυρά και υπάρχουν ευκαιρίες» εξηγεί ο κ. Καζάς.

naftemporiki.gr