Το νέο προπονητή της Εθνικής Ελλάδας, Άγγελο Αναστασιάδη, παρουσίασε επισήμως η ΕΠΟ τη Δευτέρα (12/11).
Αφού εξέφρασε τα συλληπητήρια προς την οικογένεια του φιλάθλου που έχασε τη ζωή του στη διάρκεια του χθεσινού ντέρμπι των «αιωνίων» (11/11), ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος, καλωσόρισε το νέο ομοσπονδιακό τεχνικό, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «πιστεύουμε σε αυτόν και ότι η Εθνική μαζί του θα έχει την πορεία που της αξίζει στο Nations League και στα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.»
Από την πλευρά του ο Έλληνας προπονητής απέφυγε τα «παχιά λόγια», εκφράζοντας μεταξύ άλλων την ευχή «μακάρι όταν θα τελειώσει η συνεργασία μας, να είμαστε όλοι χαρούμενοι. Να μη λέμε τίποτα και να χαμογελάμε.»
Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τον Θεό, τονίζοντας πως «να με φωτίσει να κάνω λιγότερα λάθη. Για μένα ό,τι γίνεται, καλό ή κακό, το επιτρέπει Εκείνος. Ένα χρόνο πριν δεν περίμενα ότι θα μου συμβεί αυτό που γίνεται τώρα με την οικογενειακή περιπέτεια που περνούσα και την ξέρετε όλοι.»
Σε ερώτηση που του τέθηκε για το τι δεν θα επιτρέψει να γίνει στην Εθνική, είπε: «Το θέμα δεν είναι τι δεν θα επιτρέψω, αλλά τι θα επιτρέψω. Δε μου αρέσουν τα μεγάλα λόγια, αλλά τα έργα. Δεν έχω μιλήσει ακόμα με τους παίκτες μου.
Κάποιοι δε με ξέρουν καλά. Ακούν διάφορα. Ο,τι βρίζω, φωνάζω. Αυτά είναι ανεπίτρεπτα για μένα, δεν ισχύουν. Πρέπει να πάω να πω στα παιδιά ποιος είμαι εγώ. Εγώ θέλω ένα λεπτό για να πείσω τα παιδιά, δεν θέλω παραπάνω.
Έχω να κάνω με έξυπνους ανθρώπους και θα καταλάβουν με ποιον έχουν να κάνουν. Πρέπει να πάω, να τα πω στα παιδιά και θα έχουμε την ευκαιρία να δείξουμε πράγματα. Κοντός ψαλμός αλληλούια. Έχουμε λίγες μέρες να δείξουμε πράγματα, κάτι διαφορετικό από πριν. Αν γίνει αυτό το διαφορετικό, τότε δεν χρειάζεται να λέμε πολλά πράγματα.»
Το γεγονός ότι η «γαλανόλευκη» απέχει από τα μεγάλα τουρνουά των τελευταίων ετών, οφείλεται κατά τον Αναστασιάδη σε δύο λόγους: «.Πρώτα πτώτα η παλιά φουρνιά ήταν παιδιά που δούλεψε με Έλληνες προπονητές και όταν έφευγαν από τις ομάδες μου, τους έλεγα να πάνε στην Εθνική και να παίξουν με την ψυχή τους.
Οι παίκτες πήγαιναν έτοιμοι πριν συναντηθούν με τον εκάστοτε ομοσπονδιακό. Οι παίκτες ήταν έτοιμοι από τους προπονητές του. Αυτό δεν υπάρχει τώρα. Υπάρχουν και προπονητές που λένε ότι την Κυριακή έχουμε ντέρμπι και μη βάλεις τα πόδια σου στη φωτιά.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι εκείνα τα παιδιά με ικανούς προπονητές πέτυχαν ό,τι πέτυχαν. Κάνω έκκληση στους προπονητές να στέλνουν τα παιδιά με αυτό το σκεπτικό στην Εθνική.»
Αν αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για εκείνον η πρόσληψή του στην Εθνική, ο έμπειρος τεχνικός απάντησε: «Ήμουν και στην εθνική Κύπρου. Κάναμε αρκετά πράγματα, ήθελα παραπάνω. Ανεβάσαμε τον πήχη, αλλά ήθελα περισσότερα.
Είχα πει στην Ομοσπονδία της Κύπρου ότι αν δεν περνούσαμε στα τελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, θα σταματούσα. Αυτό έκανα και με πρωτοβουλία μου σταμάτησε η συνεργασία μας. Η δική μας Εθνική έχει τον πήχη ψηλά από μόνη της. Οι βλέψεις είναι μεγάλες. Ναι, είναι η ύψιστη πρόκληση.»
Όσον αφορά τις αλλαγές που θα επιφέρει είπε: «Πρέπει να πείσουμε αυτά τα παιδιά ότι αυτή η ομάδα είναι η δική τους ομάδα. Όταν έρχονται εδώ, ότι έχουν μια σοβαρή υπευθυνότητα, να αντιμετωπίζουν το βάρος των Ελλήνων ποδοσφαιριστών.
Το αντίθετο είναι εις βάρος των Ελλήνων ποδοσφαιριστών και της Εθνικής ομάδας. Να πείσουν τους πάντες ότι αξίζουν. Αυτοί ότι αξίζουν και όχι οι ξένοι.
Η Εθνική είναι η ταυτότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Να το δούμε από την Πέμπτη. Αυτή είναι η φιλοδοξία μου και ο στόχος μου. Θα βρεθώ με τα παιδιά, θα μιλήσω μαζί τους και αυτό είναι το μεγάλο βάρος.»
Πρόσθεσε ακόμη: «Είναι μεγάλη τιμή για μένα να αναλάβω την Εθνική ομάδα. Ευχαριστώ όσους ψήφισαν να είμαι εδώ. Ευχαριστώ και τους προέδρους των ομάδων για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου. Όνειρο ζωής για μένα.
Έχω μεγάλη χαρά. Να είναι προς το συμφέρον όλων μας αυτή η πρόσληψη. Έχω ένα μεγάλο βάρος, καθήκον και υποχρέωση να πετύχει αυτή η συνεργασία μου με την Εθνική ομάδα για να ανοίξει ένα μονοπάτι διάδοχης κατάστασης από Έλληνες προπονητές. Η Εθνική να έχει ταυτότητα των Ελλήνων προπονητών. Ελπίζω να τα καταφέρω.»
Ο νέος ομοσπονδιακός αναφέρθηκε και στα κριτήρια με τα οποία θα γίνονται οι κλήσεις του στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα: «Δεν θέλω να μπω ακόμη σε αυτή τη διαδικασία. Η κλήση έγινε σχεδόν με τα ίδια παιδιά συν τον Μασούρα και τον Βλαχοδήμο.
Δεν μου αρέσει το χθες, δεν θέλω να μπω στη διαδικασία να πω τι γινόταν. Είχα παιδιά που είναι στην Ελπίδων αλλά επειδή είναι σε κρίσιμη καμπή, μίλησα με Νικοπολίδη και αποφάσισα να μην καλέσω κάποια παιδιά γιατί όντως είναι σημαντικό να πάνε σε αυτή τη διοργάνωση.
Κάποια παιδιά που ήθελα να είναι μαζί μας, δεν είναι. Υπήρχε η εξαίρεση του Κουλούρη»
Για το ποδόσφαιρο που θα προσπαθήσει να παίξει η Εθνική ανέφερε: «Δεν μπορώ να σας απαντήσω. Πρέπει να τους δω από κοντά. Δεν ξέρω πώς μπορούμε να πάμε όλοι μαζί.
Στην Εθνική έχεις τα υπέρ και τα κατά. Στην Εθνική έχεις το περιθώριο της επιλογής. Στην ομάδα βρίσκεις τους παίκτες. Στην ομάδα όμως είσαι κάθε μέρα, ενώ στην Εθνική δεν ισχύει αυτό.
Θα έρθουν άλλοι κουρασμένοι, απογοητευμένοι, Είναι άλλο η Εθνική, άλλο ο σύλλογος. Να τους πείσουμε ότι είμαστε εδώ γι' αυτούς. Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε.»
Επανέλαβε την πίστη του προς τους Έλληνες παίκτες: «Ανέκαθεν πίστευα και πιστεύω ότι ο Έλληνας έχει μεγάλο ταλέντο και ποιότητα.
Όταν πήγα στον Παναθηναϊκό, τους είχαν βγάλει χαμένους. Εγώ τους έλεγα ότι θα πάτε και θα πάρετε το πανευρωπαϊκό. Το έλεγα και στις διοικήσεις των ομάδων, να εμπιστευτείτε τα ελληνόπουλα.
Δεν με έχουν απογοητεύσει ποτέ. Δεν έχουμε να φοβηθούμε κανέναν. Έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη σε μας. Δε λέμε μεγάλες κουβέντες, αλλά πρέπει να αποδείξουν οι άλλοι ότι είναι καλύτεροί μας. Εμείς πρέπει να τους χαλάσουμε τα σχέδια.»
Πριν τον Άγγελο Αναστασιάδη η ΕΠΟ παρουσίασε και τον άμεσο συνεργάτη του στον πάγκο, τον Άγγελο Μπασινά. Ο άλλοτε άσος του Παναθηναϊκού και της Εθνικής σχολίασε:
«Σας ξέρω και με ξέρετε πολλά χρόνια. Συλλυπητήρια για τον χαμό του φίλου του Ολυμπιακού. Όταν γίνονται τέτοια, όλα τα άλλα είναι περιττά.
Η ευθύνη είναι μεγάλη. Ήρθαμε να βοηθήσουμε την Εθνική. Μεγάλωσα στην Εθνική. Όταν δεν πάει καλά, στεναχωριέμαι διπλά και τριπλά.
Η ΕΠΟ θέλει να αλλάξει κάποια πράγματα και έχουμε το ελεύθερο των κινήσεων για να αλλάξουμε πράγματα. Υπάρχει όρεξη για δουλειά. Τα τελευταία χρόνια η Εθνική έχει χάσει λίγο τη λάμψη της, αλλά είμαστε εδώ για να πετύχουμε πράγματα. Μόνο όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε πράγματα. Όπως συνέβη και στο 2004. Όλοι να είμαστε μια ομάδα.»