Σε συνέντευξη του, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναφέρθηκε στις προσλήψεις που γίνονται για γιατρούς και νοσηλευτές, τη στελέχωση του ΕΚΑΒ και την κατάσταση που επικρατεί στην Θεσσαλία.

Μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα», ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη 4.000 προσλήψεις νοσηλευτών οι οποίοι αρκετοί δουλεύουν ήδη καθώς ήταν επικουρικοί και τις επόμενες ημέρες η κυρία Νίκη Κεραμέως αναμένεται ανακοινώσει τις προσλήψεις του 2024 όπου αναμένεται να προσθέσουμε πάνω από 1.500 γιατροί, χιλιάδες νοσηλευτές κι άλλο προσωπικό.

«Γίνονται διαρκώς εξετάσεις»

Σε ότι αφορά, την Θεσσαλία που ακόμα αντιμετωπίζει διάφορες προκλήσεις, ο υπουργός ανέφερε πως «διαρκώς γίνονται εξετάσεις από τα αρμόδια εργαστήρια και από τον ΕΟΔΥ. Πρέπει να προβλέπουμε διαρκώς».

Παράλληλα, ο ίδιος επισήμανε πως τις επόμενες ημέρες θα ψηφιστεί διάταξη που θα προβλέπει μηδενική συμμετοχή όλων των Θεσσαλών σε όλα τα φάρμακα και τις διαγνωστικές εξετάσεις».

Θα ψηφιστεί διάταξη που θα προβλέπει μηδενική συμμετοχή όλων των Θεσσαλών σε όλα τα φάρμακα

«Θα υπάρξει μια εφαρμογή που θα βλέπουμε μέσα από το κινητό μας αν θα υπάρχει το φάρμακο που επιθυμούμε».
Σχετικά με τις ελλείψεις σε φάρμακα, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε πως πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο και αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα «Η Ελλάδα είναι στην προτελευταία θέση από ελλείψεις. Ψηλά στη λίστα είναι μεγαλύτερες χώρες. Έχουμε το προνόμιο να έχουμε παραγωγή γενοσήμων. Ένα 30 – 35% φαρμάκων είναι γενόσημα» είπε.

Υποστήριξε επίσης πως έχει υπογράψει ήδη τρεις αποφάσεις που αφορούν την μη εξαγωγή φαρμάκων στο εξωτερικό στέλνοντας μήνυμα πως «προέχει η υγεία και οι ανάγκες των Ελλήνων πολιτών. Αν υπάρχει επάρκεια θα γίνονται εξαγωγές, όσο υπάρχουνε ελλείψεις δεν θα γίνονται».

Μάλιστα, ο κ. Χρυσοχοϊδης έκανε γνωστό πως σε λίγες ημέρες θα υπάρξει μια εφαρμογή που θα βλέπουμε μέσα από το κινητό μας αν θα υπάρχει το φάρμακο που επιθυμούμε. Η εφαρμογή όπως είπε πιθανότατα να είναι έτοιμη και σε ένα μήνα περίπου.

«Προσθέτουμε μέχρι τέλος του έτους άλλα 50 ασθενοφόρα»

Σχετικά με τη στελέχωση του ΕΚΑΒ είπε «φέραμε πριν 15 μέρες στο υπουργικό ένα νέο σχέδιο για το ΕΚΑΒ. Προσθέτουμε μέχρι τέλος του έτους άλλα 50 ασθενοφόρα. Προσθέσαμε άλλα 120 άτομα στο ΕΚΑΒ Αττικής» και υπογράμμισε πως θα υπάρξει προκήρυξη για ακόμα 800 άτομα μόνιμο προσωπικό. Όσον αφορά το επικουρικό προσωπικό είπε πως «δε θα φύγει κανείς. Θα μονιμοποιηθούν όσοι είναι με σύμβαση και θα προστεθούν οι νέοι».

Τέλος, ο υπουργός Υγείας δήλωσε πως περίπου 130 νοσοκομεία άρχισαν ήδη να αναβαθμίζονται κυρίως με εκσυγχρονισμό στο τμήμα επειγόντων περιστατικών.
«Προτεραιότητα πέρα από το κατασκευαστικό, είναι να υπάρξει ένας νέος τρόπος διαχείρισης των εφημεριών» κατέληξε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

in.gr