Ενα ευνοϊκό περιβάλλον για την εξάπλωση ιώσεων όπως το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη δημιούργησε η εισβολή του χιονιά στη χώρα. Μπορεί η δραστηριότητα της γρίπης έως και την προηγούμενη εβδομάδα να ήταν –σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας– σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ωστόσο οι ειδικοί εκτιμούν ότι η εικόνα αυτή θα αλλάξει το επόμενο διάστημα. Αν και το κρύο από μόνο του δεν μπορεί να προκαλέσει κοινά κρυολογήματα ή γρίπη, μπορεί να δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να εγκατασταθούν στον οργανισμό ιοί που προκαλούν τις συγκεκριμένες λοιμώξεις. Τόσο οι ρινοϊοί, που ευθύνονται για πάνω από το 50% των κοινών κρυολογημάτων, όσο και ο ιός της γρίπης φαίνεται ότι μπορούν να επιβιώσουν και να διαδοθούν πιο εύκολα σε κρύο και ξηρό αέρα. Επιπλέον, ερευνητές εκτιμούν ότι η έκθεση στον κρύο αέρα μπορεί να ελαττώσει την άμυνα του οργανισμού με αποτέλεσμα αυτός να γίνεται ευάλωτος στους ιούς που υπάρχουν γύρω του.
Ο πιο βασικός παράγοντας μετάδοσης των ιώσεων πάντως έχει να κάνει με τον συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους. Με το κρύο, τα άτομα περνούν μεγαλύτερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους και η μετάδοση των ιών από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι ευκολότερη. Επίσης τους χειμερινούς μήνες ο αερισμός των χώρων –οικία, εργασία, σχολείο– δεν είναι συνήθως επαρκής, ενώ η ατομική υγιεινή, και κυρίως το πλύσιμο των χεριών, γίνεται με μικρότερη συχνότητα σε σχέση με το καλοκαίρι.
Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, οι υγιεινές συνήθειες όπως π.χ. η κάλυψη του στόματος κατά τον βήχα ή το συχνό πλύσιμο των χεριών μπορεί να εμποδίσει τη διασπορά των ιών στο περιβάλλον. Οι συστάσεις που δίνουν οι ειδικοί είναι:
• Αποφυγή της στενής επαφής με άτομα που είναι άρρωστα. Αντίστοιχα εάν ένα άτομο είναι άρρωστο θα πρέπει να κρατήσει απόσταση από τους άλλους για να μην τους μεταδώσει την ίωση. Το καλύτερο είναι να παραμείνει στο σπίτι για τουλάχιστον 24 ώρες μετά και την υποχώρηση του πυρετού.
• Κάλυψη του στόματος και της μύτης με χαρτομάντιλο κατά τον βήχα ή το φτάρνισμα. Το χαρτομάντιλο πρέπει να καταλήγει στα απορρίμματα αμέσως μετά τη χρήση του.
• Συχνό πλύσιμο με σαπούνι και νερό ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.
• Αποφυγή επαφής των χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα, καθώς αυτά είναι πύλες εισόδου του ιού στον οργανισμό.
• Καλό και συχνό καθάρισμα των επιφανειών και των αντικειμένων που μπορεί να έχουν επιμολυνθεί με μικροοργανισμούς (στο σπίτι, στην εργασία ή στο σχολείο) και κυρίως όταν κάποιος που βρίσκεται στον χώρο είναι ασθενής. Καλός και επαρκής ύπνος, άφθονη λήψη υγρών και υγιεινή διατροφή είναι επίσης μεταξύ των υγιεινών συνηθειών που συστήνουν οι γιατροί.

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)