Ιστότοποι πώλησης σκευασμάτων με ανορθόγραφες και ασύντακτες πληροφορίες και σχόλια για τα προϊόντα που διακινούν; Υποσχέσεις για θεαματικά αποτελέσματα ενάντια σε παθήσεις όπως ο διαβήτης ή η οστεοαρθρίτιδα και καταστάσεις όπως το υπερβάλλον σωματικό βάρος; Απουσία οποιασδήποτε αναφοράς-πληροφορίας για την εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την κυκλοφορία του προϊόντος; Μείνετε μακριά!
Αυτό τονίζει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, ο οποίος εξέδωσε χθες ανακοίνωση για 29 προϊόντα τα οποία διαφημίζονται και διακινούνται μέσω Διαδικτύου ως σκευάσματα που αντιμετωπίζουν σειρά από παθήσεις, όπως πόνο στις αρθρώσεις, καρδιαγγειακά νοσήματα, ψωρίαση, αιμορροΐδες, διαβήτη, μύκητες στα άκρα ή ακόμα και τον αλκοολισμό, και τα οποία δεν έχουν αξιολογηθεί από τον οργανισμό ως προς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα που προβάλλουν.
Η προειδοποίηση του ΕΟΦ αφορά στα εξής προϊόντα: Artrovex, Suganorm, Recardio, Psorimilk, Bioretin, Gemoderm, Tinedol, Bactefort, Nicoin, Forte Love, Alcobarrier, Hondrocream, Dietonus, Erogan, El-Macho, One Two Slim, Chokoslim/Chocolate Slim, Welltox, Revomuscle, Black-Mask, Valgosocks, Valgus Pro, Collamask, Machoman, Varicobooster, Maxisize, Hair Megaspray, Fitospray, Tonus Elast. Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, αυτά τα προϊόντα διακινούνται μέσω Διαδικτύου ως φάρμακα με θεραπευτικές ενδείξεις, ιατροτεχνολογικά προϊόντα, συμπληρώματα διατροφής ή καλλυντικά, χωρίς να διαθέτουν έγκριση ή να έχουν γνωστοποιηθεί ή πιστοποιηθεί στον οργανισμό βάσει των κείμενων διατάξεων.
Ο ΕΟΦ, αφού υπενθυμίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η πώληση φαρμάκων μέσω Διαδικτύου, εφιστά την προσοχή των καταναλωτών κατά τις ηλεκτρονικές τους αγορές στις εξής περιπτώσεις: Ιστότοπους που ο καταναλωτής καλείται να αποστείλει συμπληρωμένη φόρμα επικοινωνίας ή να επικοινωνήσει με κάποιο τηλεφωνικό κέντρο, χωρίς να γνωρίζει τα πλήρη στοιχεία της εταιρείας που είναι υπεύθυνη για την κυκλοφορία του προϊόντος. Ιστότοπους που προωθούν σκευάσματα με θεαματικά αποτελέσματα ενάντια σε ασθένειες (π.χ. καρκίνο, διαβήτη), στη σεξουαλική δυσλειτουργία, στην αύξηση του σωματικού βάρους κ.ά. Ιστότοπους που φαίνονται ελληνικοί χωρίς να είναι. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η περιγραφή των προϊόντων και τα αναρτημένα σχόλια παρέχονται μεν στην ελληνική γλώσσα, αλλά είναι προφανές ότι προέρχονται από αυτόματη μετάφραση, καθώς περιέχουν σωρεία συντακτικών και ορθογραφικών λαθών.

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)