Τη χαρτογράφηση των ελλείψεων σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, καθώς και τα προβλήματα συντήρησης σε όλα τα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας επικαιροποιεί ο σύλλογος εργαζομένων, περιμένοντας την αλλαγή ηγεσίας στην 5η ΥΠΕ, προκειμένου να δρομολογηθούν λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα που καθιστούν δυσχερή τη λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Υγείας.
Η κατάσταση στα περισσότερα Κέντρα Υγείας είναι οριακή, καθώς είναι υποστελεχωμένα σε προσωπικό, οι κτιριακές εγκαταστάσεις έχουν ανάγκη από γερό λίφτινγκ και τα παραϊατρικά εργαστήρια δεν λειτουργούν, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων.
Οι ασφαλισμένοι της υπαίθρου είναι υποχρεωμένοι να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για παιδίατρο ή οδοντίατρο, ενώ για μικροβιολογικές εξετάσεις, αν δεν υπάρχει ιδιώτης γιατρός, θα πρέπει να μεταβαίνουν στον Βόλο.
«Βουνό» οι ελλείψεις
Ο πρόεδρος των εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας Γιάννης Γατής μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ έσπευσε να επισημάνει πως ο σύλλογος είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να θέσει εκ νέου τις εκκρεμότητες, ευελπιστώντας πως η νέα ηγεσία που θα αναλάβει τα ηνία της 5ης ΥΠΕ θα ενδιαφερθεί για τα προβλήματα με περισσότερη ένταση.
«Τα προβλήματα δυστυχώς είναι πολλά και πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν λύσεις. Κατανοούμε ότι θα υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο μέχρι τα νέα στελέχη που θα αναλάβουν να ενημερωθούν πλήρως για να έχουν μία ολοκληρωμένη εικόνα των αναγκών.
Θέλουμε να πιστεύουμε όμως ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις θα γίνουν πράξη, ώστε το Εθνικό Σύστημα Υγείας να πάρει μία μεγάλη ανάσα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος.
Στο πεδίο των ελλείψεων ο κ. Γατής προκρίνει ως κυρίαρχο την επαναλειτουργία των μικροβιολογικών εργαστηρίων όπου δεν λειτουργούν. Τέσσερα από τα έξι μικροβιολογικά εργαστήρια έχουν βάλει «λουκέτο».
Μικροβιολογικές εξετάσεις γίνονται μόνο στα Κέντρα Υγείας Αλμυρού και Σκιάθου. Για τη λειτουργία τους είναι απαραίτητη η πρόσληψη τουλάχιστον δύο παρασκευαστών σε κάθε εργαστήριο.
Επίσης σχεδόν όλα τα Κέντρα Υγείας στον Νομό διαθέτουν σχετικά καλή κάλυψη μόνο σε γενικούς γιατρούς. Δεν ισχύει ωστόσο το ίδιο με τις άλλες ειδικότητες.
Στα δεκάδες υπομνήματα που έχουν αποσταλεί στην 5η ΥΠΕ, αλλά και στο υπουργείο Υγείας, χωρίς όμως ανταπόκριση, διαπιστώνεται πως σύμφωνα με τα οργανογράμματα που θα έπρεπε να ισχύσουν το ΚΥ Ζαγοράς υπολείπεται τουλάχιστον 2 γιατρών, 3 γιατροί απουσιάζουν από το ΚΥ Σκοπέλου και από το ΠΙ Αλοννήσου. Επίσης καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις παιδιάτρων.
Εκτός από τα Κέντρα Υγείας Αλμυρού, Αργαλαστής και Σκοπέλου, Ζαγορά, Σκιάθος και Βελεστίνο περιμένουν ακόμη… την ειδικότητα.
Επίσης οι οδοντίατροι είναι ειδικότητα «φάντασμα» για τα Κέντρα Υγείας Ζαγοράς, Σκιάθου και Σκοπέλου.
Στη Ζαγορά μάλιστα καινούργιο μηχάνημα που αγοράστηκε από το ΕΣΠΑ «σαπίζει» μέσα στις ζελατίνες. Επίσης χρειάζεται τεχνικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό, για τη λειτουργία των δομών Υγείας και τη συντήρηση του ιατρικού εξοπλισμού και των ηλεκτρονικών υποδομών, σύμφωνα με τον τοπικό σύλλογο.
«Οι προσλήψεις, που θα δρομολογήσει η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, για να είναι αποδοτικές πρέπει να είναι στοχευμένες», καταλήγει ο κ. Γατής αναμένοντας την πρώτη συνάντηση με τον νέο δυπεάρχη για να θέσει όλα τα ανοιχτά θέματα στο τραπέζι.
Βάσω Κυριαζή (Ταχυδρόμος)