Η δημιουργία κοινών ερευνητικών εργαστηρίων μεταξύ καθηγητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και καθηγητών από τα κινεζικά ΑΕΙ με τα οποία έχουν υπογραφεί μνημόνια συνεργασίας είναι το επόμενο βήμα μιας σχέσης που καλλιεργεί το τοπικό Ακαδημαϊκό ίδρυμα εδώ και δύο περίπου χρόνια με την Κίνα.
Τα βήματα της νέας προσέγγισης που έχει πολύ μέλλον, ξεκίνησαν σε επίπεδο διοικήσεων, της ανταλλαγής δηλαδή επισκέψεων των πρυτανικών αρχών, και τώρα ήρθε η ώρα να προχωρήσουν και οι ακαδημαϊκές συνεργασίες που με τη σειρά τους θα αποδώσουν ευρύτερους καρπούς.
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει υπογράψει εδώ και περίπου δύο χρόνια μνημόνια συνεργασίας με τέσσερα Πανεπιστήμια του Πεκίνου και της πόλης Νταϊλιάν. Έκτοτε έχουν μεταβεί στον Βόλο διάφορες αντιπροσωπείες των διοικήσεων των Κινεζικών αυτών ΑΕΙ, ενώ αντίστοιχες αποστολές από τον Βόλο είχαμε και για την Κίνα.
Ο ενθουσιασμός και οι θετικές εντυπώσεις περισσεύουν και στις δύο πλευρές και το ερώτημα που προκύπτει, είναι τι έχουμε να περιμένουμε από δω και πέρα μέσα από την καλλιέργεια και εμβάθυνση των ελληνοκινεζικών σχέσεων.
«Πρώτα έπρεπε να έχουν γίνει οι επαφές μεταξύ των διοικήσεων και αυτό το στάδιο το περάσαμε» τόνισε η αντιπρύτανης έρευνας και δημόσιων σχέσεων κ. Ιωάννα Λαλιώτου και πρόσθεσε πως «πλέον θα περάσουμε στις προσεγγίσεις που αφορούν το ακαδημαϊκό επίπεδο. Έτσι μέσα στη νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα έχουμε κοινά ερευνητικά εργαστήρια, όπου Κινέζοι καθηγητές θα έρθουν στον Βόλο για να εργαστούν μαζί με τους Έλληνες, ενώ αντίστοιχα δικοί μας καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα μεταβούν στην Κίνα. Παράλληλα στοχεύουμε στην εκπόνηση κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων που θα εντρυφούν σε διάφορα επιστημονικά αντικείμενα, ενώ θερμό παραμένει το ενδιαφέρον μας και για τα θερινά σχολεία με τα οποία φέτος ήδη κάναμε μια αρχή».
Η κ. Λαλιώτου επισήμανε πως «το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας γίνεται όλο και περισσότερο γνωστό στην πανεπιστημιακή κοινότητα της Κίνας, με αποτέλεσμα να ενδιαφέρονται να θέλουν να επισκεφθούν τον Βόλο και να αναπτύξουν συνεργασία πανεπιστήμια της Κίνας και με τα οποία δεν έχουμε υπογράψει μνημόνια συνεργασίας. Έτσι φέτος είχαμε επισκέψεις από 6-7 διαφορετικά κινεζικά ΑΕΙ και ινστιτούτα».
Τα κινεζικά θα διδάσκονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας από τη φετινή χρονιά, καθώς αποτελούν μάθημα του νέου Τμήματος Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών που θα λειτουργεί στον Βόλο. Οι φοιτητές θα αποκτήσουν μια ευρύτερη γνώση και κουλτούρα για τον κινεζικό πολιτισμό που θα είναι εφόδιο για μετέπειτα ερευνητικές δράσεις.
Μάλιστα στα σχέδια της πρυτανικής αρχής είναι και η δημιουργία έδρας κινεζικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

e-thessalia.gr