Το Νοσοκομείο του Βόλου υπολειτουργεί και τα διοικητικά συμβούλια του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας (Ι.Σ.Μ.) και της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας (Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Μ.) μετά από κοινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020 αποφάσισαν ομόφωνα να διοργανώσουν συνάντηση με τους βουλευτές του Νομού Μαγνησίας με θέμα τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας και υποστελέχωσης του Αχιλλοπούλειου Γενικού Νοσοκομείου Βόλου και των Κέντρων Υγείας. Η κλειστή συνάντηση με τους βουλευτές Μαγνησίας καθορίστηκε για το Σάββατο και ώρα 11.00 π.μ. στα γραφεία του Ι.Σ.Μ. Στη συνάντηση αυτή θα γίνει λεπτομερής ενημέρωση προς τους βουλευτές για την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας μας με σκοπό την ανάληψη πρωτοβουλιών και εξεύρεση άμεσων λύσεων για τη διασφάλιση της ομαλής και ορθής λειτουργίας των κρίσιμων αυτών δομών Δημόσιας Υγείας της περιοχής.
Οι ελλείψεις
Η κατάσταση εξαιτίας της πολιτικής υποχρηματοδότησης είναι δραματική. Αυτή την κατάσταση αποτυπώνουν και οι τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, στο Νοσοκομείο Βόλου και στα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας.
Συγκεκριμένα στο Νοσοκομείο Βόλου υπηρετούν 96 ειδικοί γιατροί, από τους 162 που προβλέπονται να υπηρετούν σύμφωνα με τον υπάρχων ελλιπή οργανισμό, 15 επικουρικοί και 60 ειδικευόμενοι από τους 22 και 86 που προβλέπονται αντίστοιχα.
Λόγω των ελλείψεων είναι αδύνατη ή εξουθενωτική η κάλυψη των εφημεριών σχεδόν σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου, καθώς επίσης και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Το τμήμα αιμοδοσίας έμεινε με έναν γιατρό, όπως και το οφθαλμολογικό. Με έναν γιατρό έχει μείνει και το γαστρεντερολογικό καθώς έληξε η σύμβαση ενός επικουρικού.
Μεγάλο πρόβλημα επίσης υπάρχει στα χειρουργεία καθώς δεν επαρκούν οι αναισθησιολόγοι και τα προγραμματισμένα χειρουργεία αναβάλλονται . Από τις δύο τακτικές αίθουσες που είχαν οι χειρουργοί, έχει χαθεί η μία. Από τις έξι φορές την εβδομάδα, τώρα κάνουν χρήση των αιθουσών χειρουργείου μόνο τρεις φορές. Επιπλέον, ούτε ο Μαγνητικός Τομογράφος είναι σε λειτουργία λόγω της μη πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού.
Σε σχέση με τις ανάγκες σε νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό οι κλάδοι που «πονούν» είναι Νοσοκόμων, Βοηθών Θαλάμου, Μεταφορέων Ασθενών, Νεκροτόμων-Σαβανωτών-Αποτεφρωτών. Η πληρότητα των θέσεων στο Νοσοκομείο Βόλου αγγίζει το 60,9%. Από τις 1.069 θέσεις με βάση το οργανόγραμμα, καλυμμένες είναι οι 651.
Στη Νοσηλευτική υπηρεσία, οι οργανικές είναι 488 και καλυμμένες είναι οι 322.
Αναγκαία είναι και η στελέχωση όλων των υποστηρικτικών τμημάτων, όπως των τραυματιοφορέων, καθώς επίσης του επισιτιστικού τμήματος, ενώ η καθαριότητα, η φύλαξη και τμήματα της τεχνικής υποστήριξης έχουν δοθεί σε εργολάβους.
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση σε όλα τα Κέντρα Υγείας στη Μαγνησία, όπως σημαντική είναι και η υποστελέχωση και η έλλειψη υποδομών του Ε.Κ.Α.Β. Στην ενεργό υπηρεσία του ΕΚΑΒ Μαγνησίας βρίσκονται 39 διασώστες, ενώ οι βάρδιες καλύπτονται με 4 ασθενοφόρα το πρωί, 4 το απόγευμα και 3 στη νυχτερινή βάρδια.

e-thessalia.gr