Στον δρόμο μένουν οι επιστήμονες που εργάζονται στο Αχιλλοπούλειο και αμείβονται μέσω του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Τα τραγικά αδιέξοδα εισαγωγής και διατήρησης των ελαστικών σχέσεων εργασίας στο ΕΣΥ, αφήνουν κενά στα τμήματα.
Από το Νοσοκομείο του Βόλου φεύγουν τέλος του μήνα πέντε γιατροί κρίσιμων ειδικοτήτων που πληρώνονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Λήγουν οι συμβάσεις για πέντε θέσεις και συγκεκριμένα ενός οφθαλμίατρου, ενός καρδιολόγου, ενός παιδιάτρου, ενός μικροβιολόγου και ενός ορθοπεδικού. Το Νοσοκομείο του Βόλου θα προκηρύξει θέσεις για τρεις γιατρούς και συγκεκριμένα για καρδιολόγο, οφθαλμίατρο και παιδίατρο.
Το μικροβιολογικό τμήμα θα μείνει με έναν γιατρό, όπως και το οφθαλμολογικό. Με έναν γιατρό έμεινε και το γαστρεντερολογικό καθώς έληξε η σύμβαση ενός γαστρεντερολόγου που στελέχωνε το τμήμα.
Τη στιγμή που το νοσοκομείο και τα κέντρα υγείας στενάζουν κάτω από τις τραγικές ελλείψεις σε μόνιμους γιατρούς, οι γιατροί αποχωρούν ο ένας μετά τον άλλο. Στο Νοσοκομείο του Βόλου απαιτούνται 162 γιατροί και υπηρετούν 90 μόνιμοι με 20 επικουρικούς, που θα πρέπει να φύγουν στο σύνολό τους στο τέλος του χρόνου.
Οι γιατροί ζητούν να μπει ένα τέλος στην εργασιακή ομηρία και να μονιμοποιηθούν και οι επικουρικοί.
«Εάν δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις για τις οποίες δεν έχουμε κανένα νέο, οι συνάδελφοι θα βγουν στην ανεργία. Επίσης θα υπολειτουργήσουν τα τμήματα. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και θα γίνει ακόμα δυσκολότερη.
Οι συνάδελφοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και είναι υποκρισία να μην προκηρύσσονται μόνιμες θέσεις.
Η πρόσληψη όλων των επικουρικών γιατρών είναι ανάγκη αυτή την ώρα στο «Αχιλλοπούλειο», διότι οι κενές οργανικές θέσεις είναι δεκάδες και το νοσοκομείο μας σε λίγο καιρό θα αντιμετωπίσει μεγάλα κενά σε ιατρικό επιστημονικό προσωπικό», τόνισε ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών κ. Μαλινδρέτος.
Συνέδριο Γενικής Ιατρικής
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 1ου Ιπποκράτειου Πανελλήνιου Συνεδρίου Γενικής Ιατρικής και ΠΦΥ, που πραγματοποιήθηκε από τις 25 ώς τις 28 Οκτωβρίου στον Βόλο.
Γενικοί ιατροί από όλη τη χώρα, αλλά και από το Νοσοκομείο Βόλου συμμετείχαν στο ξεχωριστό αυτό συνέδριο, το οποίο εκτός από το εύστοχο επιστημονικό πρόγραμμα που είχε διαμορφωθεί, έδινε την ευκαιρία στους γενικούς ιατρούς να συμμετάσχουν σε κλινικά φροντιστήρια, σχολεία και εργαστήρια δεξιοτήτων.
Η συνεδριακή περίοδος άρχισε από νωρίς το πρωί της Παρασκευής 25 Οκτωβρίου με τη συνεργασία του Συλλόγου για τη Σκελετική Υγεία «Πεταλούδα», με μία δράση για την οστεοπόρωση, που έγινε στο ΚΑΠΗ του Δήμου Βόλου.
Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ, κ. Φώτης Σερέτης ενώ την εναρκτήρια ομιλία έκανε ο καθηγητής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε πληθώρα ιατρικών θεμάτων, τα οποία συνδέονταν με την καθημερινή κλινική πράξη, ενώ παράλληλα έλαβαν χώρα κλινικά φροντιστήρια όπως σχολείο εμβολιασμών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, εργαστήριο δεξιοτήτων με προπλάσματα, εργαστήριο επειγουσών περιπτώσεων με ολόσωμο πρόπλασμα, βιωματικό Κλινικό Φροντιστήριο Αντιμετώπισης Αιμορραγίας και Διαχείρισης Πολυτραυματία, εργαστήριο ενδαρθρικών ενέσεων.
Το 2ο Ιπποκράτειο Πανελλήνιο Συνέδριο Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα γίνει στις 28 Φεβρουαρίου 2020 στα Γιάννενα.
e-thessalia.gr