Γενναίο «κούρεμα» που φθάνει το 84% σε οφειλή που είχε δημιουργηθεί σε τράπεζες, λόγω εγγύησης σε δάνειο, επέβαλε με απόφασή του το Ειρηνοδικείο Βόλου. Έτσι δόθηκε η δυνατότητα στην εγγυήτρια, που είναι σήμερα 30 χρόνων, άνεργη και μητέρα δύο ανήλικων παιδιών, να αποπληρώσει σε δόσεις την οφειλή, χωρίς να κινδυνεύει να «βγει στο σφυρί» η πρώτη της κατοικία.
Με το «κούρεμα» η οφειλή των 241.458 ευρώ περιορίστηκε στις 25.722 ευρώ («κούρεμα» 84% περίπου)…
Με την υπ’ αριθμόν 15/2019 απόφασή του (εκδόθηκε στις 15 Ιανουαρίου του 2019) το Ειρηνοδικείο Βόλου ορίζει ότι η οφειλέτης θα πρέπει να καταβάλει το ποσό των 100 ευρώ κάθε μήνα, για τους πρώτους 19 μήνες (1.900 ευρώ σύνολο), αφού αφαιρεθούν τα χρήματα που έδινε η αιτούσα με βάση την προσωρινή διαταγή.
Κατόπιν με την απόφαση ορίζεται ότι τους επόμενους 240 μήνες (20 χρόνια) θα καταβάλλει 99,26 ευρώ τον μήνα, αρχής γενομένης τον Φεβρουάριο του 2021.
Η υπόθεση συζητήθηκε στο Ειρηνοδικείο Βόλου στις 10 Ιανουαρίου του 2018 και το Δικαστήριο αποφάσισε να ρυθμίσει την οφειλή της εγγυήτριας-αιτούσας, την οποία ενέταξε στις διατάξεις του Νόμου 3869/2010 (Νόμος Κατσέλη), προστατεύοντας την πρώτη της κατοικία, μια μονοκατοικία στον Βόλο, όπου διαμένει με τα δύο ανήλικα παιδιά της.
Το δάνειο είχε συνάψει η μητέρα της, ήταν ύψους 241.458 ευρώ και η αιτούσα είχε υπογράψει ως εγγυήτρια σ’ αυτό, λίγο μετά την ενηλικίωσή της.
Σημειώνεται ότι το δάνειο είχε επιβαρυνθεί με τόκους, καθώς η μητέρα της αιτούσας είχε δηλώσει αδυναμία να το αποπληρώσει.
Ουσιαστικά το Δικαστήριο δέχθηκε ότι η 30χρονη πληροί όλες τις προϋποθέσεις του Νόμου, ότι δηλαδή περιήλθε σε οικονομική αδυναμία για να αποπληρώσει οφειλές, ότι δεν υπάρχει δόλος από μέρους της, ενώ είναι φυσικό πρόσωπο και δεν έχει εμπορική ιδιότητα. Η αδυναμία αποπληρωμής της αναγνωρίστηκε ότι ήταν μόνιμη, καθώς όταν άρχισε να αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, ήταν 25 ετών, άνεργη και μητέρα δύο ανήλικων παιδιών. Αναγκάστηκε να προσφύγει το 2014 στον Νόμο Κατσέλη, ενώ συγχρόνως εργαζόταν, προκειμένου να επιβιώσει αυτή και η οικογένειά της, όμως οι υποχρεώσεις του δανείου δεν έβγαιναν. Οι ενστάσεις των Τραπεζών απορρίφθηκαν.
Σύμφωνα με τον νέο νόμο, που ισχύει έως την 31η Δεκεμβρίου 2019, με αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΕΓΔΙΧ www.keyd.gov.gr, κάθε φυσικό πρόσωπο με ή χωρίς πτωχευτική ικανότητα (δηλ. άνεργοι, μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, επιχειρηματίες – ομόρρυθμοι εταίροι κ.λπ.) μπορεί να διασώσει την 1η κατοικία του, εφόσον πληροί αθροιστικά τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος.

e-thessalia.gr