Η Ένωση Ανθρώπων με Πολλαπλή Σκλήρυνση Ν. Μαγνησίας,πραγματοποίησε την Δευτέρα  το απόγευμα στις 20 Ιανουαρίου, ενημερωτική εκδήλωση στον χώρο των γραφείων της Ένωσης, με θέμα: «ΓΙΑΤΙ & ΠΟΤΕ θα πρέπει ο ασθενής με Σκλήρυνση κατά Πλάκας να αναζητά τη συμβουλή Ιατρού Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης». Στον Βόλο τα στοιχεία δείχνουν πως περισσότερα από 300 άτομα αντιμετωπίζουν τον ‘Γολγοθά», όπως ανέφερε στη «ΘΕΣΣΑΛΙΑ» η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Στανίση.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πολλά μέλη του Συλλόγου, με κοινό χαρακτηριστικό την επιθυμία για ενημέρωση και αποσαφήνιση ερωτημάτων και αποριών σχετικά με το τι είναι η ειδικότητα του Ιατρού Φυσικής αποκατάστασης ποια είναι η συμβολή της Ιατρικής Φυσικής Αποκατάστασης  στη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας και ΓΙΑΤΙ & ΠΟΤΕ θα πρέπει ο ασθενής με Σ.κ.Π. να αναζητά τη συμβουλή Ιατρού Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης.
Ο  κ. Δημήτρης Μπαμπάλας , Ιατρός Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης (φυσίατρος) ειδικευθείς στην β-κλινική του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης ΕΚΑ και μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης που καλέστηκε από τον Σύλλογο, πραγματοποίησε την πολλή  ενδιαφέρουσα ομιλία.
Ο κ. Μπαμπάλας ανέφερε ότι η Πολλαπλή Σκλήρυνση είναι μια εκφυλιστική νόσος του νευρικού συστήματος, που χαρακτηρίζεται από πλάκες απομυελίνωσης. Η αιτιολογία της είναι άγνωστη, με υποθέσεις κατά καιρούς για ανοσολογική αρχή ή για γενετική αρχή της νόσου, αλλά το τοπίο εξακολουθεί να είναι θολό. Το κύριο κλινικό χαρακτηριστικό της είναι οι ΩΣΕΙΣ, αναζωπυρώσεις της νόσου που κάθε φορά μπορεί και να αφήνουν διαφορετικής βαρύτητας ΕΛΛΕΙΜΜΑ. Έτσι η νόσος στη διαδρομή της στο χρόνο μπορεί να οδηγήσει σε ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Η κίνηση είναι μια πολύπλοκη δραστηριότητα και όταν υπάρχει νευρολογική βλάβη εμφανίζονται ρήγματα στον κορμό της κινητικής διαδικασίας με αποτέλεσμα τη διαταραχή του κινητικού προτύπου. Από αυτή τη στιγμή ξεκινά και ο φαύλος κύκλος της Πολλαπλής Σκλήρυνσης. Ο περιορισμός της κινητικότητας επιφέρει περιορισμό της φυσικής δραστηριότητας και στη συνέχεια περιορισμό της λειτουργικής ανεξαρτησίας, σ’ αυτό το φαύλο κύκλο συνήθως επιδρούν αρνητικά οι περιβαλλοντικοί παράγοντες περιορίζοντας ακόμη περισσότερο την κινητικότητα – φυσική δραστηριότητα – λειτουργική ανεξαρτησία.
Αναλυτικότερα, η νευρολογική βλάβη οδηγεί σε κινητικά ελλείμματα και αυτά με τη σειρά τους σε περιορισμό της Φυσικής Δραστηριότητας, με συνέπειες: μείωση της Αερόβιας Ικανότητας, της Μυϊκής Ισχύος ή και Αντοχής, του Εύρους Κίνησης Αρθρώσεων, του Χρόνου Αντίδρασης, διαταραχή της Ισορροπίας και τέλος σοβαρό περιορισμό της ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ  συνυπολογίζοντας και τα ΣΥΝΟΔΑ προβλήματα, που οφείλονται στη ΓΗΡΑΝΣΗ και μπορεί να επηρεάζουν αρνητικά την κινητικότητα, όπως Αρθροπάθεια Γονάτων – Ισχίων, μειωμένη ελαστικότητα των ιστών, Συγκάμψεις, Οστεοπόρωση, αυξημένη Συχνότητα Πτώσεων, Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο, Περιφερική Αγγειοπάθεια, Σπονδυλική Στένωση.
Σύμφωνα με τον κ Μπαμπάλα, για το άτομο με Σ.Κ.Π., το πρόγραμμα αποκατάστασης είναι τόσο απαραίτητο όσο και η φαρμακευτική αγωγή. Η γενετική, η νευρο-φυσιολογική και η φαρμακολογική έρευνα στοχεύουν στην αναζήτηση και αντιμετώπιση της ΑΙΤΙΟ-ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΑΣ της ΝΟΣΟΥ με σκοπό τη μείωση της έντασης και της συχνότητας των ώσεων. Η ιατρική αποκατάσταση αντιμετωπίζοντας τις συνέπειες των νευρολογικών ελλειμμάτων & μειώνοντας την επίδραση των επιπλοκών στοχεύει στον περιορισμό της ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ, βελτιώνοντας στην ποιότητα ζωής, την ανεξαρτησία και την κοινωνική επανένταξη του ατόμου.
Όπως τη φαρμακευτική αγωγή την καθορίζει και την παρακολουθεί ο νευρολόγος, έτσι και το πρόγραμμα αποκατάστασης θα πρέπει να καθορίζεται και να επανεκτιμάται από τον ειδικό ιατρό αποκατάστασης. Ο ιατρός Φυσιατρικής Ιατρικής Αποκατάστασης είναι ο ειδικός που έχει ως ρόλο το συντονισμό και την εξασφάλιση της εφαρμογής όλων των μέτρων για την πρόληψη και την ελαχιστοποίηση των αναπόφευκτων λειτουργικών, φυσικών, ψυχολογικών, κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών των ελλειμμάτων και των ανικανοτήτων.
Η πρόεδρος του Συλλόγου κα Στανίση δήλωσε επίσης ότι η αρχική διάγνωση της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας  δεν είναι μια καλόδεχτη πρόσκληση για διασκέδαση, αλλά όμως δεν είναι και η αναγγελία του τέλους του κόσμου. Μας δυσκολεύει, μας αλλάζει αλλά είμαστε εδώ και συνεχίζουμε ΜΑΖΙ. Η σωστή ενημέρωση για τις εξελίξεις γύρω από τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας και η ανοιχτή και ειλικρινής συζήτηση με τους θεράποντες ιατρούς και τους ειδικούς, βοηθάει πάντα στο να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις για τον καθένα μας ξεχωριστά έτσι ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Τελειώνοντας σημείωσε ότι η σημερινή εκδήλωση και η εξαιρετική ομιλία του Φυσίατρου κου Δημήτρη Μπαμπάλα  ανέδειξε λύσεις για την επανάκτηση της Διατήρησης των Λειτουργικών Ικανοτήτων μας, της Λειτουργικής Ανεξαρτησίας, της ΑυτοΕκτίμησης αλλά και της ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗΣ της ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ.
Η Ένωση Ανθρώπων με Πολλαπλή Σκλήρυνση Ν, Μαγνησίας είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός και έχει ιδρυθεί αποκλειστικά από ασθενείς με σκοπό την εξυπηρέτηση, ενημέρωση και υποστήριξη των ασθενών σε όλο το φάσμα των αναγκών τους, καθώς και την ενημέρωση του ευρύτερου κοινού για την ασθένεια.
Για όποιον θα ήθελε να ενημερωθεί εκτενέστερα για το πρόγραμμα Αξιολόγησης Φυσικής Ιατρικής Αποκατάστασης, το πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης, αλλά και τις υπόλοιπες δράσεις του Συλλόγου, μπορεί να επικοινωνεί καθημερινά εκτός Σαββατοκύριακου, με την γραμματεία καλώντας στο τηλέφωνο 6948407603.

e-thessalia.gr