Η προστασία του θαλάσσιου πάρκου Αλοννήσου από κάθε πιθανή απειλή και η αποτροπή της παράνομης αλιείας βρίσκονται στο επίκεντρο του προγράμματος, που υλοποιείται για δεύτερη χρονιά με θετικά αποτελέσματα.
«Φύλακες άγγελοι» της μεγαλύτερης προστατευόμενης θαλάσσιας περιοχής στην Ευρώπη έχουν γίνει τοπικοί φορείς και επαγγελματίες, που έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους, προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Συγκεκριμένα, ο φορέας διαχείρισης υλοποιεί πρόγραμμα υποστήριξης της φύλαξης του πάρκου, σε συνεργασία με τη Mom και τον Λιμενικό Σταθμό Αλοννήσου, με την οικονομική υποστήριξη του ιδρύματος THALASSA.
«Εδώ και πολλά χρόνια, αποτελεί προτεραιότητά μας το υγιές θαλάσσιο περιβάλλον και η ενίσχυση της προστασίας του πάρκου ενάντια σε ποικίλες απειλές, όπως η παράνομη αλιεία. Για τον λόγο αυτό, υλοποιούμε ένα πρόγραμμα, το οποίο συμβάλλει σημαντικά στην επιτήρηση και φύλαξη της περιοχής, αλλά και στη διατήρηση και αποκατάσταση του θαλάσσιου οικοσυστήματος», είπε η Ελένη Τούντα, μέλος του ΔΣ της MΟm και μέλος του ΔΣ του φορέα διαχείρισης, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την παραχώρηση και λειτουργία δύο σκαφών επιτήρησης, τα οποία περιπολούν την προστατευόμενη περιοχή σε καθημερινή βάση, καταγράφοντας την κατάσταση του περιβάλλοντος και ελέγχοντας τις δραστηριότητες στην περιοχή.
Μαζί με την εφαρμογή και χρήση καινοτόμων τεχνολογικών μέσων, οι περιπολίες συνδράμουν επικουρικά στη φύλαξη, ειδοποιώντας το Λιμενικό για τυχόν παράνομες δραστηριότητες. Παράλληλα, το πρόγραμμα υποστηρίζει με ανθρώπινο δυναμικό την ενημέρωση των επισκεπτών και τη αποτροπή δραστηριοτήτων υποβάθμισης του πάρκου.
Συμβολή των αλιέων
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμβολή των ντόπιων ψαράδων στη φύλαξη του πάρκου, καθώς υπάρχει άψογη συνεργασία για την πάταξη της παράνομης αλιείας από σκάφη που εισέρχονται στην προστατευόμενη περιοχή.
Παράλληλα, ωστόσο, πολλοί παράκτιοι ψαράδες της περιοχής πρωτοπορούν στις προσπάθειες μίας βιώσιμης αλιευτικής διαχείρισης, καθώς πρώτοι εκείνοι αντιλαμβάνονται τη σημασία αύξησης των αποθεμάτων.
«Παρά τη χρόνια οικονομική ζημιά που έχουμε υποστεί λόγω της παρουσίας θαλάσσιων θηλαστικών στην περιοχή μας, οι ψαράδες στην Αλόννησο πρωτοπορούν στην προστασία του περιβάλλοντος. Η παράνομη αλιεία σε μια προστατευόμενη περιοχή είναι απαράδεκτη και πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία πρωτίστως με έλεγχο και έπειτα με την επιβολή αυστηρών κυρώσεων και υψηλών προστίμων στους παράνομους ψαροντουφεκάδες», δήλωσε ο Θόδωρος Μαλαματένιας, πρόεδρος του Συλλόγου Αλιέων της Αλοννήσου.
Το μέτρο αποδίδει
Οι «φύλακες άγγελοι» του θαλάσσιου πάρκου υπογραμμίζουν παράλληλα ότι ένα από τα βασικά ζητήματα που τους απασχολούν είναι η ουσιαστική εμπλοκή των αρμόδιων θεσμικών οργάνων στην προστασία του πάρκου, μέσα από την ενίσχυση του τοπικού Λιμενικού Σταθμού και τη θεσμοθέτηση μέτρων ελεγχόμενης πρόσβασης σε αυτό. «Καθώς δρομολογείται η επέκταση του εθνικού θαλάσσιου πάρκου, η οποία θα περιλαμβάνει τον θαλάσσιο χώρο γύρω από τη Σκιάθο και μέχρι τη Σκόπελο και θα θεσμοθετεί νέα μέτρα, είναι αναγκαία η στήριξη εκ μέρους των κεντρικών Αρχών στην ευαισθητοποίηση για το πάρκο και στη θέσπιση και εφαρμογή ανάλογων ρυθμίσεων» υπογραμμίζουν.
Η προστασία του πάρκου αποδίδει, καθώς ο προστατευτικός χαρακτήρας του και οι αλιευτικές απαγορεύσεις φαίνεται να έχουν θετικά αποτελέσματα, καθώς τα ψάρια της περιοχής διατηρούν ακόμη ικανοποιητική ηλικιακή δομή και μέγεθος συγκριτικά με άλλες μη προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας, όπως υπογραμμίζουν οι συντελεστές του προγράμματος φύλαξης.
Προστασία του περιβάλλοντος
Εξίσου σημαντικό όφελος, το οποίο προκύπτει από την παραπάνω δραστηριότητα, είναι η προβολή της Αλοννήσου ως ένα νησί που σέβεται και προστατεύει το περιβάλλον. Σε αυτό έχουν συμβάλει τόσο η δημιουργία του πάρκου και η πολύχρονη παρουσία της MOm στο νησί, όσο και οι πρωτοβουλίες των πολιτών για την κατάργηση της πλαστικής σακούλας και τη μετάβαση προς ένα μέλλον χωρίς πλαστικό μίας χρήσης.
«Το ίδρυμα THALASSA στηρίζει τις δράσεις της τοπικής κοινωνίας για τη δημιουργία μίας πρότυπης θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής που θα αποδεικνύει έμπρακτα πως η οικονομική ανάπτυξη και η προστασία του περιβάλλοντος είναι αλληλένδετοι άξονες και μονόδρομος για το μέλλον», είπε η Βέρα Αλεξανδροπούλου, αντιπρόεδρος του ιδρύματος THALASSA.
Μέσα από όλα τα παραπάνω, η Αλόννησος θα μπορέσει να προστατεύσει τη μοναδική της φύση και να αναδείξει τον οικοτουριστικό της χαρακτήρα, προσελκύοντας το ενδιαφέρον φυσιολατρών, επιστημόνων, φοιτητών και όσων κατά γενική ομολογία ασχολούνται με την παρατήρηση και την προστασία της θαλάσσιας ζωής. Αυτό θα δώσει μια νέα προοπτική στο νησί, καθώς τα παραδοσιακά επαγγέλματα που συνδέονται με τη θάλασσα δεν θα χρειαστεί να αφανιστούν, ενώ παράλληλα πρόσθετες πηγές εισοδήματος και νέες ευκαιρίες απασχόλησης εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν για τους νέους.
Γλυκερία Υδραίου (Ταχυδρόμος)