Οι αγορές της Μέσης Ανατολής και της Ινδίας αποτελούν τους επόμενους μεγάλους εξαγωγικούς στόχους του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου, ο οποίος παράγει τα φημισμένα μήλα Ζαγορίν. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ναυτεμπορικής» ο συνεταιρισμός εξάγει περίπου το 30% της παραγωγής του, με μεγαλύτερους πελάτες την Αίγυπτο, την Κύπρο, τα Βαλκάνια (Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία) και το Ισραήλ.
Επόμενος εξαγωγικός στόχος είναι η διείσδυση στις αγορές της Μέσης Ανατολής (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Μπαχρέιν και Σαουδική Αραβία), όπου στις αρχές της φετινής χρονιάς έγιναν οι πρώτες εξαγωγές και συγκεκριμένα στο Ντουμπάι, με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Όπως εξηγεί στη «Ν» ο γενικός διευθυντής του Α.Σ. Δημήτρης Βαλασάς, η Μέση Ανατολή μπαίνει στο στόχαστρο λόγω κυρίως των γευστικών προτιμήσεων των εκεί καταναλωτών, που προτιμούν πιο γλυκές ποικιλίες όπως τα Ζαγορίν, σε αντίθεση με τους Βορειοευρωπαίους που προτιμούν πιο υπόξινες γεύσεις. Στον σχεδιασμό του ΑΣ Ζαγοράς υπάρχει και το άνοιγμα στην αγορά της Ινδίας, η οποία παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον λόγω του τεράστιου μεγέθους της, αλλά, βεβαίως, για τον ίδιο λόγο και σημαντικές δυσκολίες. Στον αντίποδα, όπως αναφέρει ο κ. Βαλασάς, η ευρωπαϊκή αγορά δεν προσφέρεται για ανάπτυξη, καθώς η Πολωνία εδραιώνει την κυριαρχία της, έχοντας καταστεί ο μεγαλύτερος παραγωγός μήλων της Ευρώπης, αξιοποιώντας το συγκριτικό πλεονέκτημα των πολύ χαμηλών τιμών σε σχέση με το πολύ ποιοτικό ελληνικό μήλο, εν προκειμένω τα Ζαγορίν.
Ο Α.Σ. Ζαγοράς, που αριθμεί 700 μέλη – παραγωγούς, έκλεισε τη χρήση 2018-2019 με κύκλο 18,5 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά σχεδόν 10% σε σχέση με τα 20,5 εκατ. ευρώ της προηγούμενης, πτώση που αποδίδεται στις μειωμένες τιμές των μήλων στη διεθνή αγορά λόγω αυξημένης προσφοράς. Η φετινή σοδειά, λόγω της κακοκαιρίας και του χαλαζιού αναμένεται να είναι μειωμένη και να επιστρέψει στα επίπεδα του 2017.
Επέκταση εγκαταστάσεων
Ο συνεταιρισμός ξεκινά φέτος την υλοποίηση του επενδυτικού του σχεδίου, ύψους 4,7 εκατ. ευρώ, που έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (Μέτρο 4.2.1.) και αφορά στην επέκταση των εγκαταστάσεών του (αποθηκευτικοί και ψυκτικοί χώροι), αλλά και την προμήθεια υπερσύγχρονου διαλογητηρίου το οποίο θα εντοπίζει με υψηλή ακρίβεια τυχόν ελαττωματικά προϊόντα. Να σημειωθεί ότι το σχέδιο δημιουργίας εργοστασίου για τη χυμοποίηση μήλου και την περαιτέρω επέκταση του συνεταιρισμού στη μεταποίηση έχει μπει σε δεύτερο πλάνο, με ορίζοντα υλοποίησης σε βάθος πενταετίας.

e-thessalia.gr