"Ο τουρισμός μας επέδειξε τρομερές αντοχές που εξέπληξαν όλους μας ευχάριστα, μας έκαναν περήφανους και απέσπασαν τον διεθνή θαυμασμό. Κάναμε τα πάντα ώστε η φιλοξενία μας - αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής μας ταυτότητας - να διατηρήσει την ζεστασιά της και την αυθεντικότητά της χωρίς καμία έκπτωση εις βάρος της δημόσιας υγείας. Και ο ελληνικός τουρισμός δεν τα κατάφερε απλώς. Θριάμβευσε". Αυτά τόνισε σήμερα το απόγευμα από το Μορφοβούνι του δήμου Λίμνης Πλαστήρα στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, στα πλαίσια διημερίδας με θέμα: «Ο Ορεινός Τουρισμός στη Νότια Πίνδο, στη μετά-Covid Εποχή», που πραγματοποιείται στο Πολιτιστικό Κέντρο Μορφοβουνίου Αντώνης Σαμαράκης.
Στόχος της εκδήλωσης, είναι να αναδειχθούν οι προοπτικές της Νότιας Πίνδου, ως ένας από τους δημοφιλείς ορεινούς τουριστικούς προορισμούς. Ταυτόχρονα να αναδειχθούν οι πολιτικές για τη δημιουργία υποδομών που θα υπηρετήσουν το στόχο της ανάπτυξης του ορεινού τουρισμού. Κεντρική ομιλήτρια ήταν η κ. Ζαχαράκη, η οποία παρουσίασε τις πολιτικές της κυβέρνησης για τον ορεινό τουρισμό. Μιλώντας για τις επιδόσεις του τουρισμού το καλοκαίρι , τόνισε πως σε αριθμούς και οικονομικά μεγέθη συγκρίνονται (ακόμη και ξεπερνούν ενίοτε) τα στοιχεία του 2019 - χρονιάς ρεκόρ για τον παγκόσμιο τουρισμό. "Ωστόσο - σημείωσε η υφυπουργός - το στοίχημα της επόμενης ημέρας παραμένει. Η Ελλάδα κατάφερε να ενισχύσει σημαντικά το brand name της εν μέσω πανδημίας. Με πρόταγμα την ασφάλεια και την ποιότητα των υπηρεσιών της καθιερώθηκε ως ένας από τους κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς παγκοσμίως. Η επόμενη ημέρα όμως είναι περισσότερο απαιτητική: αποζητά το νέο, το διαφορετικό, το αυθεντικό. Η επιστροφή στην φύση, εξερεύνηση του παρθένου περιβάλλοντος και η γνωριμία με τους ανθρώπους του κάθε τόπου, φαίνεται πως είναι μία από τις κυριότερες τάσεις αυτής της επόμενης ημέρας".
Αναφερόμενη στις πολιτικές για τον ορεινό τουρισμό, η αρμόδια υφυπουργός σημείωσε: "Ο ορεινός τουρισμός, όχι μόνον το χειμώνα, αποτελεί μία τεράστια, μοναδική εθνική ευκαιρία ανάπτυξης. Αυτό, που ίσως για εμάς εδώ είναι ήδη γνωστό, αντιλαμβάνεται πλέον έμπρακτα το ίδιο το υπουργείο Τουρισμού. Για πρώτη φορά, η προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού, με σημείο αναφοράς το ορεινό περιβάλλον, περιλαμβάνεται και οριοθετείται σαφώς στην εθνική μας τουριστική στρατηγική".
"Μέσα στις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται από τις υπηρεσίες του υπουργείου, για πρώτη φορά συγκεκριμένη πρόταση για την αποτελεσματική ανάπτυξη της συγκεκριμένης μορφής τουρισμού, βασισμένη σε καλές πρακτικές της διεθνούς πραγματικότητας και τα σύγχρονα δεδομένα. Κατόπιν, και μέχρι το τέλος του μήνα, θα συγκροτηθεί - επίσης για πρώτη φορά - ειδική ομάδα εργασίας για την κατάρτιση μίας πλήρους στρατηγικής ανάπτυξης και προώθησης του ορεινού τουρισμού στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, αξιοποιούμε ένα από τα πολυτιμότερα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας για την ανάκαμψη της οικονομίας μας, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας".
46 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε έργα υποδομών για την ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού
Με γνώμονα την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και την ανάγκη επιμήκυνσης της τουριστικής μας περιόδου, διευκρίνισε η ίδια, θα χρηματοδοτηθούν έργα αναβάθμισης ή δημιουργίας νέων υποδομών σε χιονοδρομικά κέντρα και καταφύγια. Τα έργα αυτά ενδεικτικά αφορούν στην δημιουργία, σηματοδότηση, ψηφιακή αποτύπωση μονοπατιών, την προμήθεια σύγχρονων μηχανημάτων, την αναβάθμιση υποδομών για την μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος. Στόχος του υπουργείου είναι η δημιουργία επιτέλους και στην χώρα μας, των γνωστών θεματικών πάρκων σε ορεινό περιβάλλον, με λειτουργία που δεν θα περιορίζεται μόνο στους χειμερινούς μήνες. "Την ίδια στιγμή, το υπουργείο αναλαμβάνει - επιτέλους - την ευθύνη που έχει ως συντονιστής και καταλύτης για τον συντονισμό της δράσης του με λοιπά συναρμόδια υπουργεία: Με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ξεκινήσαμε δυναμικά την κοινή μας προσπάθεια για την προώθηση του οικοτουρισμού. Ο ερευνητικός οργανισμός ΔιαΝΕΟσις ανέλαβε, βάσει συμφώνου που υπογράψαμε, το κρίσιμο έργο της επιστημονικής τεκμηρίωσης αυτής της προσπάθειας. Σύντομα θα έχουμε την ολοκληρωμένη τους πρόταση για την υιοθέτηση μίας εθνικής στρατηγικής, που στόχο θα έχει την αποτελεσματική και βιώσιμη τουριστική ανάδειξη προστατευόμενων περιοχών που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000".
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κ. Ζαχαράκη για το το έργο της εκπαίδευσης των ανθρώπων του τουρισμού, τονίζοντας πως αυτό είναι χρηματοδοτούμενο από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και θα είναι και το πρώτο που θα ξεκινήσει ανάμεσα στα υπόλοιπα έργα που έχει εντάξει στο σχέδιο το υπουργείο. 46 εκ. ευρώ θα δοθούν για την εκπαίδευση των ανθρώπων του τουρισμού (μακροχρόνια ή και εποχικά ανέργων, εργαζομένων των οποίων η σύμβαση ανεστάλη λόγω της πανδημίας) πάνω σε νέα αντικείμενα. Γνώμονάς μας, κατέληξε, οι νέες ανάγκες που διαμορφώνονται στην αγορά. Άλλωστε γι αυτόν τον λόγο η ίδια, ως αρμόδια υφυπουργός, απέστειλα προς όλους τους εθνικής εμβέλειας θεσμικούς μας συνομιλητές και συνεργάτες, πρόσκληση για την υποβολή των δικών τους προτάσεων. Διαμορφώνουμε λοιπόν τα προγράμματά μας με βάση τα όσα η ίδια η αγορά θα μας υποδείξει και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ειδικές μορφές τουρισμού. Επενδύουμε στους ανθρώπους μας για έναν πραγματικά ανταγωνιστικό, εμπλουτισμένο και ποιοτικά αναβαθμισμένο τουρισμό.
Μιλώντας για τις πολιτικές της κυβέρνησης η κ. Ζαχαράκη, τόνισε ακόμα, πως η ανάδειξη της ορεινής Ελλάδας, η γνωριμία, όχι μόνον των επισκεπτών μας από το εξωτερικό, αλλά και των Ελλήνων, με τα βουνά μας, την φύση τους, την πλούσια ιστορία τους και την συγκλονιστική λαογραφία των χωριών τους, είναι πολιτική αιχμής για εμάς. Στο πλαίσιο αυτό είπε, αξιοποιούμε ένα εξαιρετικό πρόγραμμα τόνωσης του εσωτερικού μας τουρισμού: το πρόγραμμα "Τουρισμός για Όλους". Με προϋπολογισμό 100 εκ., συνολικό αριθμό ωφελουμένων άνω των 800.000 μέχρι σήμερα και πάνω από 59.000 vouchers (124.000 ωφελούμενοι δηλαδή) να έχουν εξαργυρωθεί εντός του 2021. Ακόμα τόνισε πως "ανανεώσαμε το μητρώο παρόχων, προσθέσαμε ακόμη περισσότερες επιλογές προς όφελος των δικαιούχων, αυξήσαμε την επιδότηση με κάλυψη 100% για τα ΑμεΑ. Στόχος το πρόγραμμα να γίνει καλύτερο, περισσότερο ελκυστικό και ο εγχώριος τουρισμός, σταθερή πηγή εσόδου ιδίως για την ηπειρωτική Ελλάδα, να τονωθεί ακόμη περισσότερο. Στο ίδιο πλαίσιο, συνέχισε, μελετούμε και την παροχή ειδικών προνομίων σε νέους της χώρας μας για την επίσκεψη ορεινών προορισμών, της πατρίδας μας με έμφαση στις περιόδους που παρουσιάζουν χαμηλότερη τουριστική κίνηση.
Οργανωτές της διημερίδας, είναι ο δήμος Λίμνης Πλαστήρα, το διαδημοτικό Δίκτυο ΠΙΝΔΟΣ, η ΚΕΔΕ και η Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Κατά τη σημερινή πρώτη μέρα, στις εργασίες παρέστη ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κ. Τσιάρας, που χαιρέτησε την εκδήλωση, καθώς και άνθρωποι της αυτοδιοίκησης από όλη την Ελλάδα.
Απ. Ζώης (ΑΠΕ-ΜΠΕ)