Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έδωσαν χθες και σε πολιτικό επίπεδο το «πράσινο φως» στην κυβέρνηση ώστε να μην περικοπούν οι συντάξεις την 1η Ιανουαρίου 2019, αλλά και να χρηματοδοτηθούν τα λεγόμενα θετικά μέτρα από το υπερπλεόνασμα. Τον Φεβρουάριο το επόμενο δύσκολο ραντεβού για την ελληνική οικονομία, όταν θα περάσουν από «μικροσκόπιο» οι μεταρρυθμίσεις.
Η έγκριση των δύο ελληνικών αιτημάτων έγινε χωρίς ιδιαίτερη συζήτηση, μέσω της αποδοχής από το Εurogroup της εισήγησης της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία οι προϋπολογισμοί της Ελλάδας και άλλων 9 χωρών της Ευρωζώνης πληρούν τους δημοσιονομικούς στόχους, όπως αυτοί καθορίζονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Για τις άλλες 10 χώρες που υπήρξαν από μικρές μέχρι μεγάλες ενστάσεις έγινε συζήτηση.
Kοινωνική προσέγγιση
Τη χθεσινή εξέλιξη χαιρέτισε ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα απέδειξε ότι είναι δυνατό να συνδυαστούν η δημοσιονομική προσαρμογή με μια κοινωνική «προσέγγιση». «Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, αυτό είναι πολύ καλό νέο» είπε, προσθέτοντας ότι η Κομισιόν πάντα υποστήριζε ότι οι περικοπές των συντάξεων δεν είναι αναγκαίες. Οι υπουργοί ενέκριναν επίσης έπειτα από σύντομη συζήτηση και την έκθεση της Κομισιόν για την πρώτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στη μεταμνημονιακή εποχή. Όπως είναι γνωστό, η έκθεση που δημοσιοποιήθηκε στις 21 Νοεμβρίου χαρακτηρίζει «μέτρια» την πορεία των μεταρρυθμίσεων, δεδομένου ότι από τις 16 δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η κυβέρνηση δεν είχε ολοκληρώσει καμία.
Ως παραδείγματα δεσμεύσεων που έχει «κολλήσει» η υλοποίησή τους αναφέρουν την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, τη στελέχωση της ΑΑΔΕ και τις παραχωρήσεις των περιφερειακών λιμανιών.
Αξιολόγηση τον Ιανουάριο
Σε επίπεδο τεχνοκρατών, την περασμένη εβδομάδα πολλές χώρες άσκησαν κριτική για την καθυστέρηση, ενώ χθες οι υπουργοί αποφάσισαν να περιμένουν μέχρι την επόμενη αξιολόγηση τον Ιανουάριο και τη συζήτηση που θα γίνει στο Εurogroup του Φεβρουαρίου. Στην εν λόγω συνεδρίαση αν κριθεί ότι η κυβέρνηση δεν συμμορφώθηκε, τότε όχι μόνο θα υπάρξουν επικρίσεις -αυτό θα είναι και το λιγότερο- αλλά θα «παγώσει» και η επιστροφή των κερδών που έχουν από ελληνικά ομόλογα η ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες χωρών της Ευρωζώνης. Πρόκειται για 4,8 δισ. ευρώ που θα δοθούν σε εξαμηνιαίες δόσεις των 600 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2022.
Καμία παρατήρηση
«Θετική» ήταν η αποτίμηση της δημοσιονομικής πορείας της Ελλάδας στο χθεσινό Εurogroup, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών. Όπως ανέφερε η εν λόγω πηγή, κατά το πρώτο μέρος της συνεδρίασης του Eurogroup, η Επιτροπή παρουσίασε την πρώτη τριμηνιαία έκθεση ενισχυμένης μετα-προγραμματικής εποπτείας για την Ελλάδα. Ακολούθησε τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών, ενώ δεν σημειώθηκε καμία παρατήρηση από άλλα κράτη-μέλη. Σε γενικές γραμμές υπήρξε «θετική αποτίμηση της δημοσιονομικής πορείας», ανέφερε η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι παράλληλα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων επισημάνθηκαν «οι περιοχές για τις οποίες η ελληνική πλευρά συνεχίζει να εργάζεται συστηματικά με ορίζοντα την επόμενη έκθεση στις 27 Φεβρουαρίου 2019».
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών, «δεν υπήρξε καμία αναφορά στον προϋπολογισμό της Ελλάδας», ενώ επισημάνθηκε ότι μετά το τέλος του προγράμματος η Ελλάδα είναι «πλήρως ενσωματωμένη στην κανονική ευρωπαϊκή δημοσιονομική διαδικασία».
Νίκος Μπέλλος (Η Ναυτεμπορική)