Έντονες διαφωνίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, την στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας πρωταγωνιστεί σε διαφημιστικά σποτάκια, στην προσπάθειά του να προσελκύσει νέα μέλη να εγγραφούν στον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι αναφορές του βουλευτή του κόμματος και εξαδέλφου του Αλέξη Τσίπρα, Γιώργου Τσίπρα, υπέρ της εκλογής προέδρου από τη βάση του κόμματος και όχι από το συνέδριο, όπως ισχύει μέχρι σήμερα, προκάλεσαν την αντίδραση του μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και στελέχους των 53+, Πάνου Λάμπρου, αποκαλύπτοντας ότι το συγκεκριμένο ζήτημα, αποτελεί σημείο αιχμής της αντιπαράθεσης ανάμεσα στους «προεδρικούς» και τους «πασοκογενείς» από τη μία πλευρά και τους 53+ και τις άλλες πλευρές της εσωκομματικής αντιπολίτευσης από την άλλη.
«Η εκλογή προέδρου από τη βάση θα ήταν ένα πολιτικό γεγονός από μόνο του επιβεβαιώνοντας την απήχηση του Αλέξη Τσίπρα στον λαό και φέρνοντας εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου κοντά μας» είχε πει ο βουλευτής Αττικής στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα» και είχε επαναλάβει σε τηλεοπτική του εμφάνιση στον ΣΚΑΪ, ενώ δημοσίως έχει ταχθεί υπέρ της αλλαγής του ονόματος και του σήματος του κόμματος, στο πλαίσιο του μετασχηματισμού για τον οποίο έχει υποστηρίξει ότι πρέπει να είναι ριζικός.
Ο Γιώργος Τσίπρας δεν είναι μόνος του. Σειρά στελεχών που βρίσκονται κοντά στον Αλέξη Τσίπρα όπως η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία το έχει πει και δημοσίως, ή ο Νίκος Παππάς, ο οποίος δεν το έχει πει δημοσίως, αλλά και στελέχη που ακολουθούν τη δική τους πορεία όπως η Ρένα Δούρου, βλέπουν θετικά την εκλογή αρχηγού από τη βάση, ως μία κίνηση με ουσιαστικό και συμβολικό χαρακτήρα. Συμβολικό επειδή θα ενισχύσει το προφίλ του κ. Τσίπρα καθώς θα αυξηθεί η βάση στήριξής του κάνοντας ό,τι έχουν κάνει και οι πολιτικοί του αντίπαλοι Φώφη Γεννηματά στο Κίνημα Αλλαγής και Κυριάκος Μητσοτάκης στη Ν,Δ, και ουσιαστικό καθώς θα ενισχυθεί ο ρόλος του προέδρου στη διαδικασία λήψης αποφάσεων εντός του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τα κομματικά όργανα όπως η Πολιτική Γραμματεία και η Κεντρική Επιτροπή, που θα συνεχίσουν να εκλέγονται από την κεντρική επιτροπή και το συνέδριο αντίστοιχα.
«Ρε τι τραβάμε με τα ξαδέλφια... (και δεν εννοώ τα δικά μου)», ανέφερε σε ανάρτησή του, στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook το γνωστό μέλος των 53 + Πάνος Λάμπρου «δείχνοντας» τον Γιώργο Τσίπρα και έπεται συνέχεια.
Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας που αναζητά τον τρόπο να περάσει την πρόταση από το συνέδριο και να εκλεγεί από τη βάση με τους λιγότερους δυνατούς κραδασμούς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αναγκάστηκε λόγω των αντιδράσεων και προκειμένου να καλμάρει τους διαφωνούντες σε μία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας να πει ότι εγκαταλείπει το σχέδιό του. Στην πρόσφατη συνέντευξή του μάλιστα  στο ΚΡΗΤΗ TV, επανέλαβε ότι η εκλογή του προέδρου θα γίνει από το συνέδριο, «σε αυτή τη φάση» και πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει στο μοντέλο που «εφαρμόστηκε από τον Γ. Παπανδρέου και ακολούθησε μετά και η Ν.Δ. στην εκλογή Σαμαρά και αργότερα στην εκλογή Μητσοτάκη».
Ωστόσο, εντός του ΣΥΡΙΖΑ οι 53+ και οι άλλες ομάδες που συγκροτούν τη λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση, δεν του έχουν εμπιστοσύνη. Πιστεύουν ότι ο κ. Τσίπρας αποφεύγει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, επειδή έχει σκοπό να επανεκλεγεί κανονικά από το συνέδριο, αλλά να θέσει σε ψηφοφορία την πρότασή του, αυτή να γίνει δεκτή και εφόσον γίνει καταστατική αλλαγή με την ψήφο των συνέδρων, μετά το συνέδριο να γίνει ψηφοφορία από τη βάση, κάτι που πολλά στελέχη κοντά στον κ. Τσίπρα κάνουν λόγο για βήμα προς τον εκδημοκρατισμό και τον εκσυγχρονισμό του ΣΥΡΙΖΑ, όταν η εσωκομματική αντιπολίτευση φωνάζει για βήμα μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε ελεγχόμενο, συστημικό κόμμα.
Κρίσιμη μάζα για την εξέλιξη του θέματος, θεωρείται και είναι ο αριθμός των νέων μελών που τελικά θα εγγραφούν στον ΣΥΡΙΖΑ. Εφόσον δημιουργηθούν συνθήκες μεγάλης αύξησης της κομματικής βάσης, δηλαδή τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αγγίξουν τις 180.000 όπως ήταν το αρχικό σχέδιο της Κουμουνδούρου, θεωρείται βέβαιο πως ο κ. Τσίπρας, οι «προεδρικοί» και οι «πασοκογενείς» θα κάνουν ό,τι μπορούν για να αλλάξει το καταστατικό και ο κ. Τσίπρας να επανεκλεγεί από τη βάση μετά το συνέδριο.
Αν ο αριθμός των νέων μελών δεν επιτρέπει αισιοδοξία, είναι πολύ πιθανό η ηγεσία να υποχωρήσει και να «χρησιμοποιήσει» το βήμα πίσω εσωκομματικά, ως βήμα συναίνεσης με την εσωκομματική αντιπολίτευση.
Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για το πώς πάει η διαδικασία εγγραφής νέων μελών, ενώ ανεπίσημα στοιχεία καταγράφουν τα σημερινά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ κοντά στις 65.000. Στην πλατφόρμα isyriza γράφονται παλαιά και νέα μέλη και σύμφωνα με κομματικές πηγές ακολουθεί διαδικασία πιστοποίησης, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η ταυτοπρόσωπη παρουσία του παλαιού ή του νέου μέλους από την τοπική οργάνωση του κόμματος.

Γιάννης Καμπουράκης (Η Ναυτεμπορική)