Μετά την κατάργηση του μέτρου για τις περικοπές των συντάξεων η κυβέρνηση προαναγγέλει τώρα ότι θα επιδιώξει την κατάργηση και εκείνου για τη μείωση του αφορολογήτου. Η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, χαρακτηρίζει το μέτρο «αχρείαστο». Σημείωνει επίσης το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού θα οριστικοποιηθεί τον Ιανουάριο, ενώ προαναγγέλει επέκταση και άλλων κλαδικών συμβάσεων, με επόμενη αυτή για τους εργαζομένους σε ξένες αεροπορικές εταιρείες.
«Το μέτρο της μείωσης του αφορολόγητου το θεωρούμε και αυτό αχρείαστο δημοσιονομικά» αναφέρει χαρακτηριστικά σε  συνέντευξή της στην εφημερίδα Realnews η υπουργός Εργασίας. Υποστηρίζει δε ότι «μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει την ακύρωσή του», ενώ «μια κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είναι βέβαιο ότι θα εφάρμοζε το μέτρο, καθώς εντάσσεται στον πυρήνα του προγράμματός της».
Κληθείσα να σχολιάσει πληροφορίες, που θέλουν τον κατώτατο μισθό να αυξάνεται κατά 20- 25 ευρώ σημειώνει ότι δεν έχουν καμία βάση. «Το ύψος της αύξησης είναι αντικείμενο της εν εξελίξει διαδικασίας» αναφέρει προσθέτοντας πως θα το αποφασίσει ο υπουργός Εργασίας και θα το εγκρίνει το υπουργικό συμβούλιο τον Ιανουάριο του 2019.
Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου το υπουργείο εξετάζει αυτό το διάστημα όλες τις υπογεγραμμένες κλαδικές συμβάσεις προκειμένου να τις επεκτείνει και η επόμενη θα είναι αυτή των εργαζομένων στις ξένες αεροπορικές εταιρείες. «Ηδη έχουμε επεκτείνει 9 κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που καλύπτουν συνολικά 190.000 εργαζόμενους. Αυτό σημαίνει βελτίωση των αποδοχών και των όρων εργασίας για δεκάδες χιλιάδες μισθωτούς» αναφέρει.
Επισημαίνει ακόμη ότι οι ελαφρύνσεις που προωθεί η κυβέρνηση «σε καμία περίπτωση δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του 2016, η οποία για πρώτη φορά συνέδεσε τις εισφορές με το πραγματικό εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματιών» και συμπληρώνει ότι σήμερα «αξιοποιώντας τις καλές δημοσιονομικές επιδόσεις μειώνουμε τις εισφορές επιπλέον 250.000 ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών».
Εξαπολύει δε επίθεση στη ΝΔ σημειώνοντας ότι «δεν υπόσχεται ελαφρύνσεις για τους πολλούς. 'Οσα υπόσχεται αφορούν τους λίγους, την οικονομική ελίτ και τα κέρδη της».

naftemporiki.gr