«Θα εξαντλήσω κάθε δυνατό τρόπο για να βρεθεί κοινός τόπος και να ψηφιστεί και από τους 300» είχε πει ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Αστόρια όταν βρέθηκε προ ημερών στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Στην πραγματικότητα, με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει φροντίσει να κόψει κάθε συζήτηση για σύγκλιση Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από χθες και τη συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha, οι πιθανότητες για εξεύρεση συναίνεσης αφορούν το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ 25 και την Ελληνική Λύση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση του κ. Μητσοτάκη είναι η πρώτη συζήτηση με τους πολιτικούς αρχηγούς να επεκταθεί και πέραν του σχεδίου νόμου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και να συζητηθούν και θέματα που – όπως θα πει – χρειάζονται συναίνεση για την αντιμετώπισή τους όπως η συνταγματική αναθεώρηση, ο νέος εκλογικός νόμος, το μεταναστευτικό/προσφυγικό, η στάση της Τουρκίας υπό τις έκτακτες εξελίξεις της εισβολή της Τουρκίας στη Συρία.
Ο κ. Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για την πρόβλεψη της πρότασης της Ν.Δ. να υπάρξει η δυνατότητα της επιστολικής ψήφου σε όσους είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, η ψήφος τους να προσμετράται στα ποσοστά των κομμάτων και ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας να αυξηθεί από 12 σε 15. Αναμένεται ακόμα να τους ενημερώσει ότι η πλειοψηφία είναι ανοιχτή να συζητήσει και να ενσωματώσει προτάσεις και των άλλων κομμάτων που δεν θα αλλάζουν το κεντρικό χαρακτήρα του σχεδίου νόμου, με σκοπό να ψηφιστεί από τουλάχιστον 200 βουλευτές ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εθνικές εκλογές.
Βλέποντας τον κ. Τσίπρα χθες στον Alpha, πολλοί θεώρησαν ότι εγκαταλείπει την άκαμπτη στάση του και προσέρχεται στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό με διάθεση να συζητήσει, στη βάση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πληροφορίες λένε ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα μπει σε συζήτηση επί της κυβερνητικής πρότασης, άρα η χθεσινή του στάση σχετίζεται περισσότερο με το blame game που θα ακολουθήσει, δηλαδή στην προσπάθεια των κομματικών επιτελείων να μην χρεωθούν ενδεχόμενη ρήξη.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού που έχουν την ιθαγένεια αλλά για 3-8 δικούς τους βουλευτές Επικρατείας χωρίς η ψήφος τους να προσμετράται στα τελικά εκλογικά ποσοστά των κομμάτων, με το επιχείρημα ότι η πρόταση της Ν.Δ. αλλοιώνει το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.
Το Κίνημα Αλλαγής φέρεται να αποδέχεται την επιστολική ψήφο, όπως και να συμφωνεί με την προσμέτρηση στο εθνικό εκλογικό αποτέλεσμα των ψήφων των Ελλήνων του εξωτερικού. Προτείνει οι απόδημοι να έχουν την δική τους εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο και αυτό μένει να φανεί αν είναι πρόταση που συζητά η πλειοψηφία.
Το ΚΚΕ, όπως έχει πει ο κ. Κουτσούμπας δημοσίως, θέλει αυτοπρόσωπη παρουσία και όχι επιστολική ψήφο, όπως και να μπουν όρια στους έχοντες το δικαίωμα να ψηφίζουν (όπως τα χρόνια που βρίσκεται εκτός Ελλάδας, να έχει ΑΦΜ, να μπορεί να αποδείξει ότι διατηρεί την επαφή του με την Ελλάδα κ.α.). Η Ν.Δ. φέρεται θετική στο να συζητήσει κάποιες από τις προτάσεις του ΚΚΕ.
Η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 φέρονται να βλέπουν θετικά την παροχή ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού όπως και την πρόταση της Ν.Δ. για επιστολική ψήφο. Ωστόσο, ούτε ο κ. Βελόπουλος, ούτε ο κ. Βαρουφάκης έχουν προεξοφλήσει τη στάση των κομμάτων τους, πριν τη συνάντησή τους με τον κ. Μητσοτάκη.
Στο σενάριο που ένα κόμμα από το Κίνημα Αλλαγής, την Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 δε συναινέσουν, τότε το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί αλλά θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. Στο σενάριο που Κίνημα Αλλαγής, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25 στηρίξουν την πρόταση της πλειοψηφίας συγκεντρώνονται 199 ψήφοι, μία λιγότερη από τις 200 που χρειάζονται για την εφαρμογή του νομοσχεδίου από τις επόμενες εκλογές, άρα σε αυτό το σενάριο, η στάση του ΚΚΕ θα είναι ρυθμιστική.
Γιάννης Καμπουράκης (Η Ναυτεμπορική)