Η πρωτοβουλία των χωρών της Ανατολικής, Νοτιοανατολικής, Κεντρικής Ευρώπης και της Κίνας θα ονομάζεται πλέον «Πρωτοβουλία 17+1», με την προσθήκη και της Ελλάδας, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, επικυρώνοντας ουσιαστικά τη συμμετοχή της χώρας μας στο εγχείρημα. Νωρίτερα, σχεδόν μία ώρα διήρκησε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αλβανό ομόλογό του, Εντι Ράμα.
Πρόκειται για πρωτοβουλία της Κίνας που ξεκίνησε το 2012 και αποσκοπεί στην εντατικοποίηση και επέκταση της συνεργασίας, ιδιαίτερα στον τομέα των υποδομών και της διασυνδεσιμότητας, με τα κράτη της Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
«Είναι η πρώτη φορά που παρακολουθώ αυτή τη Σύνοδο εκπροσωπώντας την Ελλάδα για πρώτη φορά ως πλήρες μέλος αυτής της συνόδου κορυφής των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Κίνας, η οποία θα καλείται πλέον "Πρωτοβουλία 17+1", πράγμα που είναι σημαντικό βήμα για τη Σύνοδο και την Πρωτοβουλία», ανέφερε ξεκινώντας τον χαιρετισμό του στη Σύνοδο ο κ. Τσίπρας.
Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα επιζητεί τη συνεργασία με όλα τα κράτη της Πρωτοβουλίας, με πλήρη τήρηση των κανονισμών και των διαδικασιών της ΕΕ για την προαγωγή της οικονομικής συνανάπτυξης σε αυτό το πολύ σημαντικό πλαίσιο συνεργασίας με την Κίνα.
Επισημαίνοντας πως πρόκειται για κρισιμότατη στιγμή για την περιφερειακή παγκόσμια ανάπτυξη, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη «να αφήσουμε πίσω μας την κρίση και να πρέπει να βρούμε έναν νέο τρόπο και νέα θεμέλια για την περιφερειακή μας ανάπτυξη, ξεπερνώντας προκλήσεις όπως οι συγκρούσεις στην περιοχή».
Το εγχείρημα αποτελεί παράλληλη - και ενίοτε συμπληρωματική - δράση του στρατηγικού σχεδίου της Κίνας για την Πρωτοβουλία μιας Ζώνης και ενός Δρόμου (Belt and Road Initiative, BRI,πρώην OBOR) που θα συνδέει την Κίνα με μεγάλο αριθμό χωρών της Ασίας, της Ευρώπης και της Αφρικής.
Στη σύνοδο συμμετέχουν οι ηγέτες των 16 χωρών της κεντρικής, ανατολικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Βόρεια Μακεδονία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σερβία, Ουγγαρία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Τσεχία) και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Επισημαίνεται πως από τις 16 χώρες, οι 11 είναι κράτη-μέλη της ΕΕ. Η Πρωτοβουλία διευρύνεται με τη συμμετοχή της Ελλάδας, και ως εκ τούτου μετονομάζεται σε «Πρωτοβουλία 17+1».
Η διακρατική αυτή συνεργασία συνεδριάζει μία φορά τον χρόνο σε επίπεδο αρχηγών κυβερνήσεων.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)