Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία που αίρει το ασυμβίβαστο μεταξύ της ιδιότητας του βουλευτή και εκείνης του υποψήφιου ευρωβουλευτή.
Σε σύνολο 257 βουλευτών που ψήφισαν, 124 τάχθηκαν υπέρ της τροπολογίας, 105 κατά, ενώ 4 μόλις δήλωσαν παρών.
Πρόκειται για τη λεγόμενη «διάταξη Κουντουρά» -όπως την ονόμασε ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Μάκης Βορίδης- αντιδρώντας έντονα «στις κυνικές συναλλαγές και τα εκλογικά μαγειρεία της κυβέρνησης».
Είναι παραπάνω από προφανές -καταγγέλλει η αντιπολίτευση- πως η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά την Έλενα Κουντούρα και τον Σπύρο Δανέλλη. Αποτελεί έναν τρόπο «εξόφλησης» της στήριξης που παρέχουν οι δύο βουλευτές στην παραπαίουσα κυβέρνηση -δίνοντάς τους τη δυνατότητα να διεκδικήσουν μια θέση στο ευρωκοινοβούλιο- χωρίς ωστόσο να διαταραχθεί η οριακή πλειοψηφία της «κυβέρνησης-κουρελούς».
Η διάταξη πήγε στη Βουλή από την κυβέρνηση, αφού αν οι δύο βουλευτές (Ελενα Κουντουτρά και Σπύρος Δανέλλης) εγκατέλειπαν την έδρα τους για να είναι υποψήφιοι ευρωβουλευτές, η κυβέρνηση θα έχανε την δεδηλωμένη.
Εν τω μεταξύ, η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ότι ωφελούνται και βουλευτές της ΝΔ πέφτει στο κενό, καθώς ήδη έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να παραδώσουν την έδρα τους δύο βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Πρόκειται για τους Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, οι οποίοι αποφάσισαν να μην κάνουν χρήση της διάταξης που αίρει το ασυμβίβαστο μεταξύ βουλευτικής ιδιότητας και υποψηφίου στις ευρωεκλογές.
Από την πλευρά του, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι θα παραδώσει την έδρα του αμέσως μόλις προκηρυχθούν επισήμως οι ευρωεκλογές, δηλαδή ένα μήνα πριν τη διεξαγωγή τους. Στο ίδιο μήκος κύματος και η κ. Ασημακοπούλου, η οποία τόνισε πως «εννοείται ότι δεν μπορείς να καταψηφίζεις μια διάταξη και μετά να τη χρησιμοποιείς», προσθέτοντας πως «αυτό κάνω και τώρα παραμένοντας πιστή στις αρχές και αξίες που ακολούθησα σε όλη μου την πορεία ενασχόλησης με τα κοινά».
(in.gr)