Γραμμή έντονης αμφισβήτησης των εταιρειών δημοσκοπήσεων υιοθετεί η κυβέρνηση, βλέποντας ότι η καταγραφή μεγάλης διαφοράς υπέρ της Ν.Δ. στις περισσότερες από τις μετρήσεις που δημοσιεύονται ρίχνουν το ηθικό του κομματικού μηχανισμού και κατ' επέκταση του ακροατηρίου και των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος και η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, με παρεμβάσεις τους επιτέθηκαν δημοσίως στις εταιρείες δημοσκοπήσεων, αμφισβητώντας τη μεγάλη διαφορά υπέρ της Ν.Δ. και προσπαθώντας να πείσουν την κοινή γνώμη ότι οι μετρήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι το αποτέλεσμα μίας συμμαχίας οικονομικών συμφερόντων και εταιρειών δημοσκοπήσεων που είναι κατά του ΣΥΡΙΖΑ και στηρίζουν τη Νέα Δημοκρατία.
Η εβδομάδα που ξεκινά, όμως, έχει και άλλους «πονοκεφάλους» για το Μαξίμου, εκτός από τις δημοσκοπήσεις.
Πρώτον, ετοιμάζεται η αντίδραση στην απόφαση του Eurogroup, καθώς επιβεβαιώθηκαν χθες οι πληροφορίες ότι δεν εκταμιεύεται σήμερα το 1 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η καθυστέρηση αφορά λεπτομέρειες που απομένουν στο σχέδιο για την προστασία της α΄ κατοικίας που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη και σε δύο, τρεις υποχρεώσεις που έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί ως το τέλος Φεβρουαρίου εκ της συμφωνίας για τη μεταμνημονιακή περίοδο και το 1 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί κανονικά στο Eurogroup του Απριλίου. Θεωρεί, επίσης, ότι η καθυστέρηση αυτή δε στοιχίζει στην εικόνα της οικονομίας έναντι του επενδυτικού κοινού, όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση, επικαλούμενη τις πρόσφατες, αλλά και τις ακόλουθες αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης.
Δεύτερον, το διάστημα μέχρι το επόμενο Eurogroup του Απριλίου είναι κρίσιμο και για τις ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, για τις οποίες έχει προσωπικά δεσμευθεί ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Δ.Ε.Θ. Στην κυβέρνηση διαψεύδουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι, αν δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των Θεσμών, θα κινηθεί μονομερώς, διαβεβαιώνοντας ότι οι ρυθμίσεις θα προχωρήσουν σε συμφωνία με τους Θεσμούς.
Τρίτον, την ερχόμενη Πέμπτη, στη δεύτερη και τελευταία ψηφοφορία της διαδικασίας της Συνταγματικής Αναθεώρησης, θα φανεί και αν οι διαρροές της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να προβεί σε κάποιο τέχνασμα σχετικά με την ψήφιση της διάταξης για την απεμπλοκή της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας και διάλυσης της Βουλής, άρα και διενέργειας πρόωρων εκλογών, ισχύουν. Το τοπίο άλλαξε με την κίνηση της Ν.Δ. να ψηφίσει θετικά τη σχετική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και έτσι να συγκεντρώνει περισσότερες από 181 ψήφους, με αποτέλεσμα στην επόμενη Βουλή να μπορεί να αναθεωρηθεί, με το περιεχόμενο που η νέα πλειοψηφία θα αποφασίσει, με 151 ψήφους.
Ο κ. Τσίπρας, για να απαντήσει στα περί σχεδίων για «δεξιά παρένθεση», αλλά και στην κατηγορία ότι προσχηματικά είχε προτείνει την απεμπλοκή της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, είπε ότι προτείνει από τώρα την ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου και προχθές κυβερνητικές πηγές άφηναν να διαρρεύσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ετοιμάζει κάποιο «κόλπο» και θα ψηφίσει κανονικά τη διάταξη, για να δείξει ότι δεν χρησιμοποιεί τους θεσμούς προκειμένου να πετύχει κομματικούς σκοπούς.
Τέταρτον, σήμερα, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, αναμένεται να συζητηθεί και η διάταξη που θα κατατεθεί προς ψήφιση για να αντικαταστήσει την ισχύουσα που απαγορεύει σε εν ενεργεία βουλευτές να συμμετέχουν στις ευρωεκλογές. Μετά από αρκετές διαβουλεύσεις, βρέθηκε ο τρόπος ώστε η Έλενα Κουντουρά από τους ΑΝΕΛ και ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι, που στήριξαν την κυβέρνηση στη Συμφωνία των Πρεσπών, να συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως φέρεται να τους έχει υποσχεθεί ο κ. Τσίπρας. Αν ισχύουν τα όσα πρόσφατα είπε ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, μελετάται μία διάταξη που θα επιτρέπει στους βουλευτές να βάλουν υποψηφιότητα για την ευρωβουλή και θα τους υποχρεώνει να παραιτούνται από την έδρα τους, μόνο αν εκλεγούν.
Όλα δείχνουν ότι μέσα σε αυτήν την εβδομάδα θα υπάρξουν και οι πρώτες ανακοινώσεις για το ευρωψηφοδέλτιο. Στους τρεις νυν ευρωβουλευτές (Στ. Κούλογλου, Δημ. Παπαδημούλη, Κ. Κούνεβα) θα προστεθούν και ονόματα υπουργών, με φαβορί για επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου, την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου. Όσο πλησιάζουν στις ανακοινώσεις, προκύπτουν και νέα ονόματα όπως αυτό της Α. Παπαδημητρίου - Τσάτσου, κόρης του συνταγματολόγου Δημήτρη Τσάτσου, ο οποίος δεν είναι πια στη ζωή και συζύγου του συνταγματολόγου και στενού συνεργάτη του Κ. Σημίτη, Γ. Παπαδημητρίου, που πέθανε το 2009, η οποία είχε εκλεγεί με την παράταξη του Γ. Σγουρού στην περιφέρεια Αττικής και παραιτήθηκε, καταγγέλλοντας την υποβάθμιση του ρόλου του περιφερειακού συμβούλου. Στη λίστα του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να συμπεριληφθεί και ο δημοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης.
naftemporiki.gr