Μεταξύ ενδοκομματικής σφύρας και άκμονος βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας το τελευταίο διάστημα, καθώς καλείται να βρει τη χρυσή τομή έναντι τελείως διαφορετικών προσεγγίσεων που έχουν στελέχη του κόμματός του για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Tελευταίο κρούσμα, ένα κείμενο-μανιφέστο της ομάδας των «53», που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα commonality, μέσω του οποίου εξαπολύονται «προειδοποιητικές βολές» προς την ηγεσία της Κουμουνδούρου προκειμένου να μην αλλάξει το όνομα και ο ριζοσπαστικός αριστερός χαρακτήρας του κόμματος.
Η δύσκολη κατάσταση που έχει να χειριστεί ο Αλέξης Τσίπρας ενισχύεται από το γεγονός ότι το αριστερό μανιφέστο έρχεται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία πολλοί, ακόμα και εσωκομματικά, κατηγορούν τον τέως πρωθυπουργό για το εντελώς αντίθετο από τους «53», πως έχει στρίψει δηλαδή το τιμόνι προς τα αριστερά, αγνοώντας την ευρεία βάση του 32% που τον ψήφισε και πάλι. Στο κείμενο, που έχει τίτλο «Ενας οδικός χάρτης προς το 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ», οι «53», με άτυπο επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, θέτουν μια σειρά από ζητήματα. Μεταξύ άλλων, «καταγγέλλουν» την ηγεσία του κόμματος για έλλειψη εσωκομματικής δημοκρατίας, αλλά και στελέχη του κόμματος «για προσωπικές στρατηγικές και αλαζονεία». Παράλληλα, αφήνουν αιχμές πως δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μετατραπεί σε ένα κόμμα χωρίς σαφές ιδεολογικό στίγμα.
Πέραν των παραπάνω ζητημάτων, που θα έλεγε κανείς πως λύνονται εύκολα με απλές διορθωτικές παρεμβάσεις, οι «53» θέτουν κόκκινες γραμμές σε δύο κομβικά ζητήματα που αποτελούν κεντρική στρατηγική για τον κ. Τσίπρα. Πρώτον, σημειώνουν πως όχι μόνο δεν μπορεί να αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ όνομα, αλλά ούτε αυτό να συμπληρωθεί. «Οι όποιες αναζητήσεις για αλλαγή ονόματος ή για συμπλήρωσή του για να χωρέσει συμμάχους μπορεί να δημιουργήσουν συγχύσεις», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Δεύτερον, ασκούν κριτική στον πυρήνα της φιλοσοφίας του τέως πρωθυπουργού, ο οποίος ήδη από το βράδυ των εκλογών έχει μιλήσει για «παράταξη» και για εντολή μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Αρχικά απορρίπτουν τη λέξη «παράταξη», εμμένοντας στον όρο «κόμμα». Παράλληλα, ενώ τάσσονται υπέρ της ανασυγκρότησης, απορρίπτουν και τον όρο «μετασχηματισμός», σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως πρόκειται για μια «λέξη με βάθος», που όμως «εμείς οι αριστεροί και οι αριστερές τη χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να μιλήσουμε για δομικές αλλαγές, που ανατρέπουν την παγιωμένη κυριαρχία, που αλλάζουν συνειδήσεις, αξίες και συμπεριφορές, που διαμορφώνουν μια νέα, ριζικά διαφορετική πραγματικότητα». Υπό αυτή την έννοια, καταλήγουν στο ερώτημα-βολή: «Τι ακριβώς θα μετασχηματίσουμε στο κόμμα μας;»
Τα παραπάνω αναφέρουν πως θα τεθούν εμφατικά στον δρόμο προς το συνέδριο, προσθέτοντας έναν σοβαρό πονοκέφαλο στον κ. Τσίπρα, ο οποίος μέσα σε αυτό το κομματικό περιβάλλον εξακολουθεί να αμφιταλαντεύεται μεταξύ κινηματικών διαδικασιών και θεσμικής αντιπολίτευσης. Πλέον γίνεται προφανές πως η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, αύριο Παρασκευή, αποκτά αυξημένο ενδιαφέρον.
Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ σε κεντρικό επίπεδο, πλην της «μάχης» που γίνεται στη Βουλή, συνεχίζει να ασκεί πολύ σκληρή κριτική στη Ν.Δ. για τη διαχείριση στο προσφυγικό. Μετά τις χθεσινές κυβερνητικές εξαγγελίες, η Κουμουνδούρου αντέδρασε με μακροσκελή ανακοίνωση, στην οποία κάνει λόγο για «μπάχαλο» που δημιουργήθηκε «εξαιτίας του προεκλογικού λαϊκισμού» που επέλεξε ο κ. Μητσοτάκης. Η αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλει την κυβέρνηση πως, ενώ αρχικά προέβη σε μια σειρά λανθασμένων κινήσεων, «όπως η κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής», τώρα έρχεται να κάνει την «τελευταία μετεγκατάσταση προσφύγων» και με φωτογραφίες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να κερδίσει χρόνο. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως δεν θα υπάρξει καμία βελτίωση με τα κυβερνητικά μέτρα, ενώ θέτει και το ερώτημα πώς θα καταφέρει η κυβέρνηση την «αποτροπή» που ευαγγελίζεται. «Ή κάτι κρύβουν ή είναι όντως τόσο επικίνδυνοι», καταλήγει. Την ίδια ώρα, ο κ. Βίτσας, αρμόδιος τομεάρχης Προσφυγικής Πολιτικής, σημείωνε πως «αντί για χώρους φιλοξενίας και πολιτικές ένταξης για τους κατατρεγμένους του κόσμου», η Ν.Δ. δημιουργεί ένα σχέδιο «απέραντης φυλακής, ακόμα και για μικρά παιδιά που ήρθαν στην Ελλάδα εξαιτίας των πολέμων ή της πείνας».
Τέλος, 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης σχετικά «με την απελευθέρωση περιουσιακών στοιχείων που δεσμεύτηκαν στο πλαίσιο της καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες».

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)