Μεγάλες αλλαγές στο επικοινωνιακό κομμάτι ετοιμάζει ο Αλέξης Τσίπρας ενόψει των εθνικών εκλογών, καθώς κατά κοινή ομολογία το στρατηγικό επιτελείο «τον πέταξε στα βράχια», όχι μόνο λόγω αποτελέσματος, αλλά κυρίως γιατί δεν του έδωσε τη σωστή εικόνα, αφήνοντάς τον να πάει σε μια εκλογική μάχη με λάθος όπλα. Ακόμη και αν αυτές οι αλλαγές δεν ανακοινωθούν επισήμως, καθώς δεν είθισται, είναι βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός δεν θα πάει σε εθνικές εκλογές με τους ίδιους δημοσκόπους. Συνεπώς, ο κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης δεν θα έχει τον ίδιο επιτελικό ρόλο σε αυτή την κρίσιμη εκλογική εκστρατεία, ούτε η εταιρεία Vox Pop, που έβλεπε διαφορά της τάξεως των 2-3 μονάδων. Αντίθετα, αμετακίνητος πρέπει να θεωρείται ο κ. Ηλίας Νικολακόπουλος, όχι μόνο γιατί πλησίασε πιο πολύ από κάθε άλλον το εκλογικό αποτέλεσμα (έβλεπε διαφορά της τάξεως των 5-6 μονάδων), αλλά και γιατί οι αναλύσεις του διέπονταν πάντα από ψυχραιμία, κάτι που όπως φαίνεται είχε απωλεσθεί στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι νέες δημοσκοπικές εταιρείες με τις οποίες θα συνεργαστεί το Μαξίμου είναι η Kapa Research και η Prorata, οι οποίες, παρά το γεγονός ότι δεν προέβλεψαν το αποτέλεσμα, έβλεπαν σαφώς μεγαλύτερη τη διαφορά από την εταιρεία Vox Pop.
Κατά πληροφορίες, πλην του υπουργού Εσωτερικών, που είθισται προεκλογικά να αλλάζει με πρόσωπο κοινής αποδοχής, αναμένεται να αντικατασταθεί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Η αλλαγή, από τη στιγμή που θα επιβεβαιωθεί, δείχνει πως ο κ. Τζανακόπουλος θα είναι υποψήφιος βουλευτής με σταυρό και όχι στο Επικρατείας, όπου δεν ισχύουν οι απαγορεύσεις των τηλεοπτικών εμφανίσεων. Η αλλαγή επισήμως μπορεί να αιτιολογηθεί με την κάθοδο του κ. Τζανακόπουλου στις εκλογές. Πηγές αναφέρουν πως ο υπουργός Επικρατείας ήταν από τους ένθερμους υποστηρικτές της άποψης πως η διαφορά με τη Ν.Δ. στις ευρωεκλογές θα είναι στο όριο του στατιστικού λάθους.
Σημειώνεται, τέλος, ότι στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας υπήρχαν αρνητικά σχόλια από βουλευτές –χωρίς, πάντως, να προσωποποιούνται– οι οποίοι αναρωτιούνταν πώς είναι δυνατόν να τους λένε από το Μαξίμου ανήμερα των εκλογών πως η διαφορά είναι από μικρή έως ανύπαρκτη και στο τέλος να προκύπτουν 9,5 μονάδες.
Κατά τα λοιπά, ο κ. Τσίπρας φαίνεται να επιθυμεί την ενίσχυση της οργανωτικής δομής, την οποία κάλεσε άπαντες και άπασες της κυβέρνησης να την ενισχύσουν. «Δεν είναι δυνατόν να τα περιμένετε όλα από εμένα», φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός στην Πολιτική Γραμματεία, καλώντας σε ενεργοποίηση τους πάντες. Οι πληροφορίες, πάντως, από την Πολιτική Γραμματεία λένε πως υπήρχε «ψυχραιμία» και έγινε «εποικοδομητική συζήτηση».
Πεποίθηση του κ. Τσίπρα είναι πως το αποτέλεσμα χάθηκε από το «κέντρο» και από την έλλειψη «οράματος» για το μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η σύσταση μίας «επιτροπής προγράμματος», που θα καταρτίσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «για τη νέα τετραετία». Στην επιτροπή θα συμμετέχουν ο κ. Χαρίτσης –που πιστώνεται και την άρτια διεξαγωγή των εκλογών–, ο κ. Δραγασάκης και ο κ. Τσακαλώτος.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ (H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ)