Τουλάχιστον ένας στους δύο που νόσησε στη Θεσσαλία τον Αύγουστο κατά τη διάρκεια του β κύματος κορονοϊού ήταν κάτω των 50 ετών. Σύμφωνα με την Εκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορονοϊό του τμήματος ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας παρατηρήθηκε μείωση των κρουσμάτων και των νοσηλειών τον Αύγουστο στις Περιφερειακές Ενότητες της Λάρισας, της Μαγνησίας, των Σποράδων και της Καρδίτσας  σε σχέση με το πρώτο κύμα κορονοϊού και λίγες μόλις βδομάδες μετά την άρση της καραντίνας σε διάφορους οικισμούς της Περιφέρειας όπου εντοπίστηκε επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο. 

Περισσότερα τα κρούσματα σε άνδρες από τις γυναίκες 

Αντίθετα, αυξητική πορεία παρουσίασε ο αριθμός των κρουσμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα των Τρικάλων. Το πλήθος των κρουσμάτων ανέρχεται για τον Αύγουστο στα 246 και με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα το 53.5% αυτών ήταν άντρες και το 46.5% γυναίκες. Η μέση ηλικία του συνόλου των κρουσμάτων ήταν τα 46.5 έτη, η διάμεσος τα 44 έτη, το νεότερο κρούσμα ήταν 2 ετών και το μεγαλύτερο 89 ετών. Η πλειοψηφία των κρουσμάτων εντοπίστηκε στην ηλικιακή ομάδα «30-49».

«Από την έκθεση του Αυγούστου φαίνεται ο ρόλος που έπαιξαν οι νέοι με τον συγχρωτισμό τους σε μπαρ και άλλους χώρους διασκέδασης και την μετακίνηση του ιού σε χαμηλότερες ηλικιακές ομάδες. Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε ότι αυξάνεται προς τις μεγαλύτερες ηλικίες ο αριθμός των κρουσμάτων που ότι οι νέοι μεταδίδουν τον ιό στους μεγάλους ενώ διακριτό είναι και το επιδημιολογικό φορτίο στις διάφορες  δομές. Σε κάθε περίπτωση η επιδημιολοηγική εικόνα της Θεσσαλίας είναι σε καλό επίπεδο» δήλωσε στο ethnos.gr ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Ο αριθμός αναπαραγωγής (R=reproductive number) του SARS-CoV-2 για την 31η Αυγούστου εκτιμήθηκε κάτω από τη μονάδα σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλίας. Τα μέτρα που ελήφθησαν στον Αμπελώνα, στην Π.Ε. Λάρισας, στην Π.Ε. Καρδίτσας, στον Βόλο φαίνεται ότι έχουν αποδώσει και βοήθησαν στον έλεγχο των αυξημένων κρουσμάτων που παρατηρήθηκαν μέσα στον Αύγουστο. «Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει για την ανταπόκριση των υγειονομικών μονάδων (Νοσοκομεία, εργαστήρια κλπ). Τέλος ήταν πολύ σημαντικός ο ρόλος των ΚΟΜΥ (ΕΟΔΥ-ΥΠΕ) στις ιχνηλατήσεις για την έγκαιρη ανίχνευση κρουσμάτων» πρόοσθεσε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Σημειώνεται ότι το προηγούμενο διάστημα λόγω του επιβαρυμένου επιδημιοολογικού φορτίου η Λάρισα μπήκε στο μάτι του κυκλώνα. Μεταξύ άλλων σε καραντίνα μπήκε ο Αμπελώνας του του Δήμου Τυρνάβου Λάρισας μετά από γάμο όπου καταγράφηκαν πολλά κρούσματα κορονοϊού αλλά και ο οικισμός Ρομά στη Νέα Σμύρνη καθώς και η δομή μεταναστών στο Κουτσόχερο της Λάρισας.

ethnos.gr