Πολλούς νονούς είχε η κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα από το βράδυ της Παρασκευής (24/11), με αποτέλεσμα να προκύψει μεγάλο μπέρδεμα για το πώς λέγεται τελικά: Oliver ή Betina;

Αρχικά η χώρα επλήγη από το κύμα κακοκαιρίας με την ονομασία Alexis. Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, είχε ενημερώσει πως «το ψυχρό μέτωπο από την Κεντρική Ευρώπη θα συναντήσει το στάσιμο χαμηλό Alexis, που βρίσκεται νοτίως της Ιταλίας και το Σάββατο θα προκαλέσουν επιδείνωση του καιρού, με θυελλώδεις ανέμους και βροχές».

Σε δεύτερη ανάρτησή του ξεκαθάρισε πως ο Alexis πέρασε και πλέον έχουμε τον Oliver. «Το νέο βαρομετρικό που θα δημιουργηθεί στη Νότια Αδριατική και τα βορειοδυτικά τμήματα της χώρας μας έχει την ονομασία Oliver» έγραψε στο Twitter/X.

Πολύ σύντομα, ωστόσο, σε νέα του ανάρτηση ξεκαθάρισε πως η κακοκαιρία, τελικά, δεν θα λέγεται Oliver, αλλά Betina. «Πολλοί νονοί. Η ομάδα της Κεντρικής Μεσογείου το ονόμασε Betina».

Πώς δίνονται τα ονόματα στις κακοκαιρίες
Να σημειωθεί πως τα ονόματα που δίνονται στις κακοκαιρίες, που είτε αρχίζουν από τη χώρα μας είτε την επηρεάζουν, προκύπτουν από ομάδα προγνωστών καιρού (WGCEF) των Μετεωρολογικών Υπηρεσιών.

Από το 2021 και έπειτα, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ελλάδας, σε συνεργασία με τις Μετεωρολογικές Υπηρεσίες της Κύπρου και του Ισραήλ, έχουν συγκροτήσει ομάδα με σκοπό την ονοματοδοσία των μετεωρολογικών συστημάτων που προβλέπεται να προκαλέσουν έντονα φαινόμενα - αυτό αφορά τόσο την ψυχρή όσο και τη θερμή περίοδο του χρόνου.

Αλλά, υπάρχει συμφωνία με όλες τις πλευρές πως εάν μία κακοκαιρία ξεκινά από συγκεκριμένη περιοχή, τότε το όνομα θα δίνεται από τον εκάστοτε υπεύθυνο «νονό». Αν, π.χ. ένα σύστημα έρχεται από την Ιταλία, που ανήκει σε άλλη ομάδα, τότε το όνομα που θα επιλέξει θα πρέπει να υιοθετηθεί από όλους.

Και το όνομα αυτής, λοιπόν, Betina.

reader.gr