Αποκαρδιωτικό για την ελληνική οικονομία προβλέπεται το μέλλον εκτιμά ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, ο οποίος για το θέμα των «κόκκινων» δανείων υποστηρίζει ότι θα πάρει χρόνια η επίλυσή τους.
Ο κ. Προβόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι βάσει των οικονομικών μοντέλων του ΔΝΤ αλλά και της Κομισιόν, τα επόμενα χρόνια προβλέπονται αποκαρδιωτικά για την ελληνική οικονομία.
«Τα επόμενα 40 χρόνια η οικονομία θα τρέχει κατά μέσο ετήσιο όρο με 1% του ΑΕΠ… Αρχικά τα μοντέλα του Ταμείου έδειχναν και -0,7%, καθώς  οι δημογραφικές προοπτικές είναι πολύ άσχημες, οι χειρότερες στην ευρωζώνη» σημείωσε.
Για δε τα «κόκκινα» δάνεια επισήμανε ότι ανέρχονται στο 46,5% με 47% του συνόλου των δανείων των τραπεζών, όταν στην Ευρώπη δεν ξεπερνούν το 4%. «Είμαστε η χώρα με τη χειρότερη επίδοση… Οι τράπεζες δεν μπορούν να δώσουν νέα δάνεια σε υγιείς επιχειρήσεις» τόνισε.
Όσον αφορά το τεράστιο χρέος της χώρας που ανέρχεται στο 180% του ΑΕΠ, ο κ. Προβόπουλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει καθημερινά να πείθει τις αγορές για να το αναχρηματοδοτεί, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για να μην επιστρέψει η χώρα στις πρακτικές του παρελθόντος.
Ο κ. Προβόπουλος πρόσθεσε ότι «αν η χώρα γυρίσει σε πρακτικές του παρελθόντος και δεν γίνουν επενδύσεις, θα υπάρξει δυσπιστία στις αγορές. Δεν έχουμε μάθει το μάθημά μας και επανερχόμαστε με μεγαλύτερη ευκολία στο παρελθόν».