Επιθετικότερη στρατηγική μείωσης των «κόκκινων» δανείων υιοθετούν οι τράπεζες, υπό το βάρος του τεράστιου αποθέματος που διαθέτουν, αλλά και υπό την πίεση του SSM. Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα προσδιοριστούν οι νέοι στόχοι μείωσης των «κόκκινων» δανείων από τις ελληνικές τράπεζες και θα υποβάλουν τα σχέδιά τους στον SSM.
Πληροφορίες της «Ν» αναφέρουν ότι οι στόχοι αυτοί θα είναι πιο φιλόδοξοι σε σχέση με τους προηγούμενους που κατατέθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο. Οι νέοι, φιλόδοξοι στόχοι των τραπεζών συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων και ό,τι προβλέπεται από το addendum για τα νέα «κόκκινα» δάνεια, εκείνα δηλαδή που δημιουργήθηκαν από τον Απρίλιο του 2018. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στο πλαίσιο των σχεδιασμών του, υποδέχεται τραπεζίτες και συζητά για τα πλάνα τους σε σχέση με τα «κόκκινα» δάνεια.
Τα προηγούμενα σχέδια των τραπεζών προέβλεπαν μία μείωση των NPEs κατά 50 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2021, κάτι που θα οδηγήσει τα «κόκκινα» δάνεια από 82 σε 32 δισ. ευρώ. Και αυτός ο στόχος ήταν αρκετά φιλόδοξος, σημειώνουν Έλληνες τραπεζίτες, επισημαίνοντας πως είναι δύσκολο, αν όχι πολύ δύσκολο, μια απομείωση «κόκκινων» δανείων περισσότερο από 3 δισ. ευρώ το τρίμηνο.
Άλλωστε σημασία δεν έχει μόνον να απομακρυνθούν τα «κόκκινα» δάνεια από τους ισολογισμούς των τραπεζών, αλλά πώς θα γίνει η απομάκρυνσή τους ώστε να μην αυξηθούν περαιτέρω οι προβλέψεις και απομειώσουν περισσότερο τα κεφάλαια των πιστωτικών ιδρυμάτων. Είναι βέβαιο πως κάποια κεφάλαια από την εφαρμογή των παραπάνω φιλόδοξων σχεδίων θα απαιτηθούν. Το θέμα είναι πόσα θα είναι τα κεφάλαια αυτά.
Απ' όλες τις συστημικές τράπεζες μόνον η Eurobank ανακοίνωσε μείωση 10 δισ. ευρώ για το 2019, μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της.
Για τις άλλες τράπεζες εκτιμάται πως σαφή εικόνα δεν θα υπάρξει μέχρι το τέλος του μήνα, δηλαδή πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τραπεζών, που όμως συμπίπτει περίπου και με την ανακοίνωση των νέων στόχων στον SSM.
Μια πρόγευση στις 20 Μαρτίου
Μια πιθανότητα πάντως είναι να δοθεί μια πρόγευση για τους στόχους μείωσης των «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες στις 20 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια του σημαντικού διεθνούς τραπεζικού road show της Morgan Stanley, που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο. Είναι βέβαιο πως μεταξύ των ερωτημάτων που θα θέσουν οι ξένοι θεσμικοί στους Έλληνες τραπεζίτες θα είναι το «καυτό» ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, η στρατηγική διαχείρισής τους, αλλά και το βάρος που θα έχουν στα κεφάλαια των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Για τις υπόλοιπες τράπεζες (πλην Eurobank) ένα ρεαλιστικό σχέδιο είναι η μείωση των «κόκκινων» δανείων για το 2019 να κινηθεί κοντά στα 15 δισ. ευρώ, αναφέρουν κάποιες πηγές. Για το 2021 που η πρόβλεψη των τραπεζών είναι τα «κόκκινα» να φθάσουν στα 32 δισ. ευρώ, η εκτίμηση αναπροσαρμόζεται πιθανόν ο πήχης να κατέβει και στα 25 δισ. ευρώ. Τα παραπάνω πάντως δεν είναι τίποτα άλλο από εκτιμήσεις.
Εν τω μεταξύ, αναμονή υπάρχει ώστε η DG Comp να αξιολογήσει τα σχέδια που το ΤΧΣ και η Τράπεζα της Ελλάδος έχουν καταθέσει για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων.
Οι εκτιμήσεις και για τις δύο προτάσεις, τις οποίες η DG Comp αξιολογεί για το αν εντάσσονται σε μια λογική κρατικής βοήθειας που αντιβαίνει το θεσμικό της πλαίσιο, είναι ότι τα σχέδια αυτά δύσκολα θα τεθούν σε εφαρμογή πριν από το τέλος της χρονιάς.
Το μεγάλο road show της Morgan Stanley αναμένεται να αποσαφηνίσει και σε αυτό το επίπεδο τα πράγματα.
Τέλος, ας σημειωθεί πως μέχρι τις 25 Μαρτίου θα πρέπει να είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για την πρώτη κατοικία, που θα επιτρέψει σε σημαντικό βαθμό στις τράπεζες να ξεδιπλώσουν τα σχέδιά τους για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια τα οποία μέχρι στιγμής επί της ουσίας, λόγω του απαγορευτικού θεσμικού πλαισίου, δεν έχουν καταφέρει να τα αγγίξουν.
Eιρήνη Σακελλάρη (Η Ναυτεμπορική)