Την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου στις 9:30 το βράδυ κάνει πρεμιέρα η νέα παράσταση του Θεσσαλικού Θεάτρου «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο», στο θέατρο του Μύλου. Πρόκειται για θεατρική προσαρμογή του σεναρίου του Νίκου Φώσκολου, που έγινε κινηματογραφική επιτυχία σε σκηνοθεσία Βασίλη Γεωργιάδη.

Το έργο ξεδιπλώνει τις μεγάλες συγκρούσεις που εξελίχτηκαν ανάμεσα σε κολίγους και τσιφλικάδες στο θεσσαλικό κάμπο στις αρχές του περασμένου αιώνα με βασικό αίτημα τη διανομή της γης στους ακτήμονες χωρικούς. Η περίοδος αυτή αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση των αγώνων των Θεσσαλών χωρικών.

Το κείμενο αφηγείται δύο ιστορίες. Η πρώτη ιστορία είναι η δολοφονία του Μαρίνου Αντύπα που πλήρωσε με τη ζωή του τις ιδέες του για διανομή της γης του θεσσαλικού κάμπου στους χωρικούς. Η δεύτερη είναι η ιστορία μιας οικογένειας τσιφλικάδων και της σύγκρουσης που ξεσπάει άγρια ανάμεσα στα δύο αδέλφια ακριβώς επειδή υποστηρίζουν διαφορετικές αξίες. Ο μεγάλος γιος ο Ρήγας υποστηρίζει αυταρχικά τις αξίες της απόλυτης κυριαρχίας πάνω στη γη και στους ανθρώπους της, ενώ ο μικρότερος, ο Οδυσσέας πιστεύει ότι η γη ανήκει σε αυτούς που τη δουλεύουν. Την άγρια σύγκρουση των δύο αδελφών εντείνει η διεκδίκηση της ίδιας γυναίκας.

Μια παράσταση – αφιέρωμα σε αυτή τη συγκλονιστική στιγμή της Θεσσαλίας όπου οι ακτήμονες χωρικοί διέτρεξαν, σε σύντομο χρονικό διάστημα, την τεράστια απόσταση από το σκοτάδι της απόγνωσης στη συνειδητοποίηση και στη διαμόρφωση του αιτήματός τους για τη διανομή της γης. Ένα αίτημα στο οποίο υπήρξαν ενωμένοι.

Παραστάσεις: Πέμπτη (Λαϊκή απογευματινή) 7 μ.μ.  Παρασκευή – Σάββατο: 9 μ.μ. Κυριακή: 7 μ.μ.

(Η παράσταση είναι κατάλληλη για παιδιά 13 χρονών και άνω.)

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 12 ευρώ, προπώληση: 10 ευρώ, φοιτητικό - άνω των 65 – ομαδικά λαϊκή απογευματινή (Πέμπτης): 8 ευρώ, άνεργοι – ΑμεΑ: 5 ευρώ.

Συντελεστές: Προσαρμογή – Σκηνοθεσία: Κυριακή Σπανού. Σκηνικά: Απόστολος – Φωκίων Βεττας. Κοστούμια – Κατασκευές: Ολυμπία Σιδερίδου. Μουσική: Κώστας Βομβολος. Κίνηση: Ρούλα Καραφέρη. Βοηθός σκηνοθέτης: Σταματία Καγκελάρη. Φωτογραφία – Βίντεο: Γιάννης Χατζηαντωνίου. Φωτισμοί: Ζωή Μολυβδα Φαμελη. Βοηθός Σκηνογράφου: Μαρία Οσσα. Τρέιλερ- Βιντεοσκόπηση: «Life of Films Productions».

Παίζουν (αλφαβητικά): Θανάσης Ζέρβας, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Μαρσέλα Λένα, Δημήτρης Μαμιός, Αλέξανδρος Μούκανος, Όμηρος Πουλάκης.