«Σαφάρι» ελέγχων ξεκινά η Επιθεώρηση Εργασίας σε μικρές και μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν χειριστές σε διάφορα μηχανήματα, σε συνεννόηση με το Εργατικό Κέντρο Βόλου και το σωματείο Χειριστών και Εκσκαπτικών Μηχανημάτων Ν. Μαγνησίας.
Οι έλεγχοι κρίθηκαν απαραίτητοι μετά το εργατικό ατύχημα που είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό 29χρονου εργάτη, που απασχολούνταν από ιδιωτική εταιρεία σε κλαρκ παρά το γεγονός ότι δεν είχε δίπλωμα χειριστή, ούτε είχε εκπαιδευτεί στον κλάδο.
Σύμφωνα με πληροφορίες το Εργατικό Κέντρο Βόλου και το πρωτοβάθμιο σωματείο των χειριστών έχουν ζητήσει να γίνουν «φύλλο και φτερό» μικρές αλλά και μεγαλύτερες επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν προσωπικό σε ανυψωτικά μηχανήματα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν και κατά πόσο εφαρμόζεται η εργατική νομοθεσία αφενός, αφετέρου αν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.
«Δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς μπροστά στις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, ούτε είναι δυνατόν να κλείνουμε τα μάτια μπροστά στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν πως δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στον βωμό του μεροκάματου να κινδυνεύει η ανθρώπινη ζωή. Την ίδια στιγμή όμως οφείλουν και οι εργαζόμενοι όταν συνειδητοποιούν ότι παραβιάζονται κατάφωρα τα δικαιώματά τους, να διεκδικούν ό,τι δικαιούνται», επισήμανε μεταξύ άλλων στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θαν. Παπαδημόπουλος, με αφορμή την απόφαση να ζητηθεί η διενέργεια ελέγχων.
Σημειώνεται πως ο κλάδος των χειριστών είναι από τους πρώτους που επλήγησαν εξαιτίας της 10ετούς κρίσης με αποτέλεσμα η ανεργία να προσεγγίζει ποσοστά υψηλότερα του 30%.
Σε σύνολο περίπου 600 μελών της Ένωσης Χειριστών Εσκαπτικών μηχανημάτων στη Μαγνησία, περίπου 300 και πλέον χειριστές βρέθηκαν άνεργοι, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν ένα μεροκάματο, να κάνουν πολλές υποχωρήσεις σε ό,τι αφορά τόσο τα μισθολογικά, όσο και τα θεσμικά δικαιώματά τους.
Βάσω Κυριαζή (Ταχυδρόμος)