Ως ο κρίσιμος μήνας που θα κρίνει την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα και την αποτελεσματικότητα των περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση του ιού αναδεικνύεται ο Απρίλιος.
«Οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Ο Απρίλιος είναι ιδιαίτερα κρίσιμος» ανέφερε κατά την χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, τονίζοντας ότι η κατάσταση είναι ακόμα ρευστή.
«Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα. Για αυτό και παρακολουθούμε στενά κάθε εξέλιξη, κάθε αλλαγή στα δεδομένα και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού» ανέφερε.
Οι υγειονομικές αρχές της χώρας εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξες δεδομένου ότι ο απολογισμός από την πανδημία δεν ακολουθεί τις τάσεις χωρών του εξωτερικού, αλλά εκφράζουν τον προβληματισμό τους αφενός για εικόνες όπως οι χθεσινές με τις ουρές και τον συνωστισμό έξω από τραπεζικά υποκαταστήματα, αφετέρου για το γεγονός ότι οι ανοιξιάτικες θερμοκρασίες ενδέχεται να ενισχύσουν τα φαινόμενα απειθαρχίας στα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας. Είναι ενδεικτικό ότι την Τρίτη έως τις 15.00 βεβαιώθηκαν σε ελέγχους της ΕΛΑΣ 1.043 παραβάσεις κι επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα σε όλη την επικράτεια για άσκοπες μετακινήσεις.
«Ελπίζω να μην είναι αλήθεια αυτά που ακούω, πως κάποιοι έχουν ξεχυθεί στους δρόμους αγνοώντας τα μέτρα. Αν χαλαρώσουμε, όλοι θα πληρώσουμε το τίμημα» προειδοποίησε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, ενώ ο κ. Χαρδαλιάς χαρακτήρισε από την πλευρά του «απαράδεκτη» την εικόνα έξω από τις τράπεζες. «Κάποιοι συμπολίτες μας μάλλον δεν έχουν αντιληφθεί τον κίνδυνο στον οποίο εκτίθενται, τόσο εκείνοι, όσο και οι οικογένειές τους. Σε πολλές περιπτώσεις παρενέβη η αστυνομία, όμως πρέπει να καταλάβουν οι ίδιοι, τι μπορεί να κοστίσουν τέτοιες ενέργειες. Γιατί δεν γίνεται δίπλα σε κάθε απερίσκεπτο πολίτη, να υπάρχει και ένας αστυνομικός» ανέφερε.
Υπό τις παραπάνω εξελίξεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο επιπλέον περιορισμών στις μετακινήσεις. Το μέτρο που εξετάζεται είναι η μετακίνηση των πολιτών για όλους τους λόγους, πλην της μετακίνησης από και προς τον χώρο εργασίας, να γίνεται μόνο με sms, ώστε να μπορεί να τεθεί χρονικός περιορισμός - ανάλογα με την κατηγορία - αλλά και περιορισμός στις φορές που μπορεί να βγει κάποιος από το σπίτι του.
Προβληματισμός καταγράφεται παράλληλα και για το έντονο επιδημιολογικό φορτίο που παρατηρείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα, σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε χθες ότι τίθεται σε καραντίνα για 14 μέρες η Δημοτική Ενότητα Μεσοποταμίας του Δήμου Καστοριάς, αλλά και πρόσθετα περιοριστικά μέτρα στη μετακίνηση των πολιτών στους δήμους Καστοριάς, Ορεστίδος, Νεστορίου, Ξάνθης και Μύκης.
Σημειώνεται ότι χθες καταγράφηκαν έξι νέοι θάνατοι από τον ιό στην Ελλάδα και 102 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη χώρα ανέρχεται σε 49 και ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων είναι 1.314.
naftemporiki.gr