Τον δρόμο για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους ανοίγει εκ νέου νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή αργά το βράδυ της Παρασκευής. Με το ίδιο νομοσχέδιο δίνεται επίσης η δυνατότητα λειτουργίας και λαϊκών αγορών τις Κυριακές, κάτι που σήμερα απαγορεύεται. Οι προβλεπόμενες διατάξεις για τις Κυριακές διατηρούν, πάντως, για ακόμα μια φορά ωράριο και λιανεμπόριο πολλών ταχυτήτων και μένει να αποδειχθεί στην πράξη εάν οι νέες ρυθμίσεις θα ενισχύσουν τον κλάδο που εισέρχεται σε νέο κύκλο ύφεσης λόγω της πανδημίας ή θα επιτείνουν και θα επιταχύνουν τη συγκέντρωση σε αυτόν.
Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 18 του νομοσχεδίου, επιτρέπεται προαιρετικά τις Κυριακές, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, η λειτουργία των τοπικών εμπορικών καταστημάτων που κατατάσσονται με βάση το μέγεθός τους στην κατηγορία των παρ. 2 και 3 του άρθρου 2 του ν. 4308/2014 σε δημοτικές κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία δημοσιευμένη απογραφή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).
Πρόκειται, δηλαδή, για καταστήματα που πρέπει να πληρούν δύο από τα ακόλουθα κριτήρια: σύνολο ενεργητικού έως 350.000 ευρώ, καθαρό ύψος κύκλου εργασιών έως 700.000 ευρώ και έως 10 άτομα μέσος όρος απασχολουμένων.
Επίσης, στην κατηγορία αυτή, των πολύ μικρών επιχειρηματικών οντοτήτων, εντάσσονται καταστήματα με έως 10 άτομα προσωπικό και τζίρο έως 1,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για παραλλαγή της ρύθμισης που είχε θεσπισθεί το 2013 από τον Κ. Χατζηδάκη και προέβλεπε τη δυνατότητα λειτουργίας καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους με απόφαση του οικείου αντιπεριφερειάρχη, υπό την προϋπόθεση ότι θα ήταν κάτω από 250 τ.μ., προϋπόθεση που τελικά ήρθη το 2017 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τον νόμο 4472/2017 και παραμένει έτσι έως σήμερα. Μάλιστα, στον νόμο αυτό βασίστηκε η λειτουργία καταστημάτων της αλυσίδας Jumbo περισσότερες Κυριακές σε Πρέβεζα και Πιερία, η οποία είχε προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων στις αρχές του έτους.
Επιπλέον, σε άλλη παράγραφο του ίδιου νομοσχεδίου προβλέπεται ότι με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που εκδίδεται έπειτα από διαβούλευση με τοπικούς και συλλογικούς φορείς, ορίζονται τρεις τουριστικές περιοχές όπου επιτρέπεται πιλοτικά για ένα έτος η προαιρετική λειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων και τις υπόλοιπες Κυριακές του έτους, πέραν αυτών δηλαδή που ισχύουν ήδη πανελλαδικά για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρίς να απαιτείται απόφαση του αντιπεριφερειάρχη. Με απόφαση, επίσης, του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων μπορεί να ορίζεται ο φορέας παρακολούθησης της δράσης για την εξαγωγή συγκριτικών συμπερασμάτων και κάθε άλλη λεπτομέρεια.
Η τελευταία αυτή διάταξη θυμίζει ό,τι είχε αποφασισθεί το 2014 από τον τότε υφυπουργό, αρμόδιο για θέματα Εμπορίου, Γεράσιμο Γιακουμάτο και προέβλεπε τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους σε 10 περιοχές, πιλοτικά για ένα έτος. Η εν λόγω απόφαση ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας ύστερα από προσφυγή εμπορικών συλλόγων και εμποροϋπαλλήλων, για να ακολουθήσουν νέες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και από τη μετέπειτα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και να διαμορφωθεί εν πολλοίς το σημερινό καθεστώς.
Σήμερα προβλέπεται η λειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων 8 Κυριακές (την πρώτη Κυριακή καθεμιάς από τις τέσσερις εκπτωτικές περιόδους, δύο Κυριακές πριν από τα Χριστούγεννα, την τελευταία Κυριακή του έτους και την Κυριακή των Βαΐων). Επίσης, σήμερα επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο στον Δήμο Αθηναίων, σε περιοχές του Δήμου Πειραιά, σε περιοχές των νοτίων προαστίων της Αθήνας, στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο Εμπορικό Πάρκο του Αεροδρομίου Σπάτων, καθώς και στο εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα.
Οσον αφορά τις λαϊκές αγορές, η αλλαγή που εισάγει το νομοσχέδιο είναι ότι, ενώ μέχρι σήμερα επιτρέπεται αυτές να πραγματοποιούνται από Δευτέρα έως Σάββατο, τώρα μπορούν να λειτουργούν έως έξι ημέρες την εβδομάδα, εξαιρουμένων επίσημων εθνικών ή τοπικών αργιών. Με άλλα λόγια, δίνεται η δυνατότητα οι λαϊκές αγορές στην Αττική και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να γίνονται και Κυριακή, με το επιχείρημα, όπως αναφέρεται στη σχετική αιτιολογική έκθεση, ότι το υφιστάμενο πλαίσιο δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες τής εκάστοτε περιοχής και ιδίως των απομακρυσμένων περιοχών που παράγουν αγροτικά προϊόντα.
Δήμητρα Μανιφάβα (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)