«Μαύρος» χειμώνας έρχεται για εκατοντάδες εποχικά εργαζόμενους στη Μαγνησία, που δεν θα συμπληρώσουν 100 ένσημα για να μπορέσουν να πάρουν επίδομα ανεργίας τουλάχιστον για τρεις μήνες. Με την καλοκαιρινή σεζόν να κλείνει… πρόωρα, εποχικές επιχειρήσεις ετοιμάζονται να κατεβάσουν ρολά απολύοντας τους υπαλλήλους που απασχόλησαν για περιορισμένο χρονικό διάστημα, οι οποίοι θα κληθούν να περάσουν χειμώνα χωρίς ούτε ένα ευρώ έσοδο.
Η ρύθμιση που προβλέπει την είσοδο με λιγότερα ένσημα σε πρόγραμμα επιδότησης εργασίας των 399,25 ευρώ 250.000 εποχικών εργαζομένων που απασχολήθηκαν φέτος στα τουριστικά επαγγέλματα δεν «πιάνει» όλους τους εποχικά εργαζόμενους.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση θα μπορέσουν να επιδοτηθούν για χρονικό διάστημα 5 μηνών οι νέοι εποχικοί και 3 μηνών οι παλιοί εποχικοί που θα συμπληρώσουν ακόμη και 50 ένσημα έως τέλος Σεπτεμβρίου αντί των 100 που ισχύει. Αυτό όμως ισχύει μόνο για τους απασχολούμενους σε τουρισμό - επισιτισμό. Οι υπόλοιποι εποχικά εργαζόμενοι σε τουριστικές επιχειρήσεις μένουν εκτός και τον χειμώνα δεν θα έχουν καν το αποκούμπι των σχεδόν 400 ευρώ για να καλύψουν βασικές βιοποριστικές τους ανάγκες.
Χαρακτηριστική η περίπτωση ιδιοκτήτριας εποχικής επιχείρησης στη Σκιάθο με σουβενίρ που προσέλαβε εργαζόμενη για δύο μήνες. Η συγκεκριμένη εργαζόμενη μολονότι απασχολήθηκε σε τουριστική επιχείρηση δεν έχει δικαίωμα επιδότησης ανεργίας, μολονότι συμπληρώνει 50 ένσημα, επειδή δεν ανήκει ούτε στον τουριστικό, ούτε στον επισιτιστικό κλάδο, αλλά στον κλάδο των εμποροϋπαλλήλων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Βόλου Θανάση Παπαδημόπουλο δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι σε τουριστικές εμπορικές επιχειρήσεις που θα μείνουν εκτός ταμείου. Ακόμη και οι εποχικά εργαζόμενοι π.χ. σε φούρνους ή σε καταστήματα εντός των αεροδρομίων που δεν έχουν συμπληρώσει 100 ένσημα δεν θα μπορέσουν να λάβουν επιδότηση και θα κληθούν να περάσουν χειμώνα χωρίς ούτε ένα ευρώ στην τσέπη.
Το μικρό χρονικό διάστημα εξάλλου που απασχολήθηκαν δεν τους επέτρεψε να δημιουργήσουν αποθεματικό για το χειμώνα και η σεζόν που κλείνει τους βρίσκει σε κατάσταση απελπισίας για τους δύσκολους μήνες που έρχονται.
«Πρόκειται όντως για μείζον πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν πολλοί εποχικά εργαζόμενοι και χρειάζεται να γίνει συνολική παρέμβαση και μάλιστα σε κεντρικό επίπεδο. Το φαινόμενο δεν είναι τοπικό. Αλλά θέλουμε να πιστεύουμε ότι όπως μπήκαν σταδιακά στο επίδομα αναστολής εργασίας μια σειρά κλάδων έτσι θα γίνει και για το επίδομα ανεργίας των εποχικών εργαζομένων», σημείωσε από την πλευρά του ο γ.γ. του Εργατικού Κέντρου Βόλου, Δημήτρης Βασιλείου.

Ταχυδρόμος