Tέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου το υπουργείο Οικονομικών θα κάνει το πρώτο «ταμείο» για το πώς προχωρά η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού αλλά και τα περιθώρια που θα υπάρχουν για φοροελαφρύνσεις το 2021. «Η φετινή χρονιά κρύβει ακόμα πολλές εκπλήξεις καλές και κακές» δηλώνει χαρακτηριστικά κυβερνητικός αξιωματούχος.
Το υπουργείο Οικονομικών στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου θα κάνει έναν πρώτο «λογαριασμό» εν όψει και της ΔΕΘ και των ανακοινώσεων που θα κάνει ο πρωθυπουργός. Παράλληλα τον πρώτο μήνα του Φθινοπώρου θα πρέπει να προετοιμαστεί και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2021 το οποίο θα κατατεθεί στην Κομισιόν τον Οκτώβριο.
Έως τότε ίσως να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για το κατά πόσο η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε φοροελαφρύνσεις το 2021 αλλά κι αν θα τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι για την Ελλάδα για την επόμενη χρονιά. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα έτος (2021) με ειδικούς κανόνες, αρκετά ανεκτικούς. Πιθανόν να τεθούν κάποιοι στόχοι όμως θα υπάρχει ευελιξία εκτιμά κυβερνητικό στέλεχος. Βασικό συστατικό στοιχείο η ίση αντιμετώπιση της χώρας μας με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη παρά το γεγονός ότι βρίσκεται υπό ενισχυμένη εποπτεία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τελευταίο Eurogroup τον Ιούλιο παρουσιάστηκε η έκθεση Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου. Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο συστήνει να μην αποσυρθούν πρόωρα τα δημοσιονομικά μέτρα που ελήφθησαν όπως η ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής, αλλά να εφαρμοστούν και το 2021 δεδομένου ότι η ανάκαμψη που εκτιμάται ότι θα καταγραφεί το επόμενο έτος δεν είναι αρκετή για να καλύψει το κενό που δημιούργησε και πιθανόν να δημιουργήσει περαιτέρω η πανδημία.
Τουρισμός ο άγνωστος Χ
Ο τουρισμός αποτελεί τον μεγάλο άγνωστο Χ για το πώς θα εξελιχθεί η πορεία των εσόδων και τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό στην ελληνική οικονομία γενικότερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ελληνική τουριστική βιομηχανία (ξενοδοχεία, μεταφορές, εστίαση, διασκέδαση κι διάφορα άλλα επαγγέλματα) συμβάλλουν τα μέγιστα στην πορεία του ελληνικού ΑΕΠ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος μια βουτιά 60% στα φετινά τουριστικά έσοδα (δηλαδή μείωση κατά 10,8 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι) θα οδηγούσε σε μείωση του ΑΕΠ κατά 5,3% και των εισοδημάτων των εργαζομένων κατά 4,1%. Μια μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 1 δισ. ευρώ οδηγεί αντίστοιχα σε μείωση του ΑΕΠ κατά 0,49% και των εισοδημάτων κατά 035%.
Αν και η εικόνα που καταγράφεται στα φορολογικά έσοδα τόσο το α’ εξάμηνο όσο και τον Ιούνιο είναι καλύτερη από τις εκτιμήσεις που υπήρχαν με βάση το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατατέθηκε στην Κομισιόν στο τέλος Απριλίου, στο οικονομικό επιτελείο δεν εφησυχάζουν. Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες το πλήγμα που έχει υποστεί ο τουρισμός θα επηρεάσει τα έσοδα των επόμενων μηνών Ιουλίου-Αυγούστου και Σεπτεμβρίου.
Τόσο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας όσο και ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης δεν έχουν κρύψει ότι η αβεβαιότητα παραμένει μεγάλη καθώς κανείς ακόμα δεν γνωρίζει πότε θα τελειώσει η πανδημία, πότε θα βρεθεί το εμβόλιο, κρατώντας «πυρομαχικά» για το επόμενο χρονικό διάστημα.
Ραλλού Αλεξοπούλου (Η Ναυτεμπορική)