Ο Λαρισαίος καθηγητής Φαρμακολογίας κ. Αχ. Γραβάνης σχολιάζοντας την επιδημιολογική εικόνα της χώρας κάνει λόγο για επικίνδυνο "κοκτέιλ", που αφορά το νέο στέλεχος "Δ" και τη χαλάρωση, στέλνοντας μήνυμα για διόρθωση της στρατηγικής που ακολουθείται.

Σε άρθρο του στο Liberal.gr αναφέρει τα εξής:

Ένας επικίνδυνος συνδυασμός συνθηκών που δεν υπήρχε μέχρι πριν από ένα μήνα και αφορά τόσο στην επιδημιολογική μας εικόνα, όσο και το άνοιγμα της κοινωνίας και οικονομίας, πρέπει να μας προβληματίσει. Και μας στέλνει ένα σαφές μήνυμα: Απαιτείται επικαιροποίηση στρατηγικής.

Ποιο είναι το επικίνδυνο αυτό «κοκτέιλ»; Το πρώτο του συστατικό είναι η ύπαρξη ενός νέου στελέχους εξαιρετικά λοιμογόνου, της μετάλλαξης «Δ», που για να περιοριστεί πλέον, απαιτείται πλήρης εμβολιασμός. Το δεύτερο, αφορά την άρση των περιορισμών στην οικονομία και το άνοιγμα του τουρισμού και το τρίτο συστατικό του κοκτέιλ, είναι το μήνυμα χαλάρωσης που έχει σταλεί στην κοινωνία. Το συγκυριακό αυτό «κοκτέιλ» που δεν υπήρχε μέχρι πρότινος, είναι άκρως επικίνδυνο.

Γιατί; Καταρχήν επειδή το στέλεχος «Δ» έχει πολύ μεγαλύτερη λοιμογόνο δράση ίσως και κατά 50%-100% από το προηγούμενο στέλεχος, δηλαδή το βρετανικό. Εστιάζει και στις νέες ηλικίες συμπεριλαμβανόμενων των παιδιών, αλλά και στην μάχη εναντίον του, η πρώτη δόση των περισσότερων μέχρι σήμερα εγκεκριμένων εμβολίων δεν είναι αποτελεσματική. Για την ανάπτυξη πλήρους ανοσίας, απαιτείται πλήρης εμβολιασμός με δύο δόσεις, σύμφωνα με μελέτες τόσο στην Βρετανία, όσο και στις ΗΠΑ και Ισραήλ.

Απόρροια των παραπάνω είναι η ανάγκη επιτάχυνσης του προγράμματος πλήρους εμβολιασμού. Όχι δηλαδή μόνο με έμφαση στην πρώτη δόση, όπως ήταν μέχρι σήμερα το βασικό μας μέλημα, αλλά του πλήρους εμβολιασμού και με την δεύτερη δόση σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού.

Δεύτερη αναγκαιότητα, είναι να ξεκινήσει σε όλες τις χώρες, φυσικά και στην Ελλάδα, ει δυνατόν από Σεπτέμβριο, η διαδικασία εμβολιασμού παιδιών και εφήβων για να περιορίσουμε τη διασπορά στα σχολεία που θα μεταφέρουν τον ιό στην οικογένεια. Το μήνυμα πολλών χώρων που έχουν ήδη ξεκινήσει τον εμβολιασμό τους είναι σαφές.

Τρίτη και εξίσου σοβαρή απόφαση που πρέπει να λάβουμε, είναι να αναθεωρήσουμε αποφάσεις που πήραμε τις τελευταίες εβδομάδες για άρση σειράς μέτρων προστασίας. Και αυτό, καθώς γνωρίζουμε πλέον πόσο επικίνδυνος είναι ο ιός στους ανεμβολίαστους, στους εμβολιασμένους με μία και μόνη δόση, ακόμη και στους πλήρως εμβολιασμένους οι οποίοι δεν αναπτύσσουν πλήρη ανοσία, επειδή είναι ανοσοκατασταλμένοι, μεταμοσχευμένοι, καρκινοπαθείς σε χημειοθεραπεία και άλλες θεραπείες ή πολύ μεγάλης ηλικίας και οι οργανισμοί τους δεν έχουν ανταποκριθεί στα εμβόλια.

Η βρετανική κυβέρνηση παρ' ότι έχει δεχθεί σκληρή κριτική για τις αποφάσεις της, έκανε κάτι πολύ σωστό που πρέπει να παραδειγματίσει πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Αναφέρομαι στην ανάγκη διατήρησης των μέτρων προστασίας, όπως η χρήση μάσκας, η τήρηση των αποστάσεων και μια σειρά κινήσεων ανοίγματος της κοινωνίας και οικονομίας για τουλάχιστον 4 επιπλέον βδομάδες.

Οι νέες συνθήκες καθιστούν πρόωρη την απόφαση χαλάρωσης κάποιων μέτρων προστασίας μετά την εμφάνιση του στελέχους Δ. Τώρα, θα χρειαστεί με γενναιότητα και χωρίς φόβο να επανεξετάσουμε κάποιες από τις αποφάσεις των τελευταίων ημερών. Εξάλλου, καθώς η πανδημία αλλάζει συνεχώς επιδημιολογική συμπεριφορά, κοινωνία και πολιτεία, οφείλουν να προσαρμόζονται στις εξελίξεις.

Για να μην παρεξηγηθώ, δεν αναφέρομαι στο κλείσιμο ξανά της κοινωνίας και της οικονομίας και στην επαναφορά του status του Μαρτίου. Αλλά στην ανάγκη συνέχισης εφαρμογής και τήρησης κάποιων μέτρων προστασίας, όπως η αυστηρότερη χρήση της μάσκας και των αποστάσεων. Το ότι ανοίγουμε την κοινωνία και την οικονομία δεν σημαίνει ότι χαλαρώνουμε. Αντίθετα, συμπεριφερόμαστε με αυξημένη υπευθυνότητα για να διατηρήσουμε και τις δύο ανοιχτές, παρά την παρουσία του στελέχους Δ. και την διαφαινόμενη επικράτηση του.

liberal.gr