Ενώ το βρετανικό Κοινοβούλιο ξεκίνησε έρευνα σχετικά με την κατάρρευση της Thomas Cook και θα εστιάσει στη διαχείριση αλλά και στις αμοιβές των στελεχών της, στην Ελλάδα αναζητούνται λύσεις άμεσου χαρακτήρα προκειμένου οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την υπέρμετρη έκθεσή τους στον βρετανικό tour operator να πάρουν μια οικονομική ανάσα. Οι Βρετανοί φαίνονται αποφασισμένοι να εξετάσουν σε βάθος την κατάρρευση του ιστορικού tour operator και όπως αναφέρει στο Reuters η κ. Rachel Reeves, πρόεδρος της επιτροπής Business, Energy and Industrial Strategy (BEIS), οι κύριοι παίκτες στην κατάρρευση της παλαιότερης βρετανικής ταξιδιωτικής εταιρείας πρέπει να αντιμετωπίσουν τον δημόσιο έλεγχο για τις ενέργειές τους πριν η εταιρεία καταρρεύσει. Η ακροαματική διαδικασία θα ξεκινήσει από τα μέσα Οκτωβρίου.
Την ίδια στιγμή στη χώρα μας πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομιών υπό τον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα με τη συμμετοχή του υπ. Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, του υφ. Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη, του υφ. Οικονομικών Απ. Βεζυρόπουλου του υφ. Παρά τω Πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσου, του επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννη Ρέτσου και του διευθυντή του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ Άρη Ίκκου.
Οι προτάσεις ΣΕΤΕ
Από την κυβέρνηση εξετάζονται οι προτάσεις του ΣΕΤΕ για την ανακούφιση φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πτώχευση του βρετανικού κολοσσού, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που εμποδίζουν τη λήψη αποφάσεων. Αναμένεται και σήμερα να υπάρξει εκ νέου επεξεργασία σε θέματα που έχουν να κάνουν με τον ΦΠΑ τιμολογίων που δεν εισπράχθηκαν αλλά και τη διαχείριση άλλων φορολογικών υποχρεώσεων (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ), όπου τρέχουν προθεσμίες που λήγουν τη Δευτέρα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στο θέμα του ΦΠΑ υπάρχουν σοβαρά νομικά ζητήματα, αλλά και το δεδικασμένο της περίπτωσης Μαρινόπουλου, όπου τελεσίδικα το ΣτΕ είχε απορρίψει κάθε αίτημα συμψηφισμού ή απαλλαγής ΦΠΑ. Πάντως η κυβέρνηση διά στόματος Χάρη Θεοχάρη τονίζει ότι θα εξαντλήσει κάθε μέσο για να στηρίξει τις πληγείσες επιχειρήσεις.
Σημείωμα ΞΕΕ
Σε σημείωμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «ο τουρισμός έχει ζήσει και στο παρελθόν πτωχεύσεις tour operators. Ποτέ σε τέτοιο μέγεθος και ποτέ σε τέτοια συγκυρία. Όταν είχαν υπάρξει στο παρελθόν, ούτε ήταν τόσο μεγάλοι οι tour operators ούτε βρισκόταν ο τουρισμός στο 25% του ΑΕΠ στη χώρα μας. Αυτές οι δύο παράμετροι καταδεικνύουν το γεγονός ότι η κρίση αυτή δεν θα περάσει με ασπιρίνες».
Τα πρακτορεία
Στον «χορό» των διεκδικήσεων μπήκαν και τα τουριστικά γραφεία. Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία των Τουριστικών Γραφείων, FedHATTA, τονίζει ότι τα ζητήματα που έχουν προβληθεί και τα αιτήματα που έχουν διατυπωθεί δεν αφορούν μόνο τον κλάδο των ξενοδόχων, αλλά και ολόκληρο τον τομέα του ελληνικού τουρισμού, και κατά κύριο λόγο τον κλάδο των τουριστικών γραφείων.
Πάρα πολλά ελληνικά τουριστικά γραφεία ήταν συνεργάτες του βρετανικού ταξιδιωτικού κολοσσού, αναλαμβάνοντας την εξυπηρέτηση των πακέτων των πελατών του σε μεγαλύτερους και μικρότερους ταξιδιωτικούς προορισμούς. Διαθέτουν συμβόλαια ή έχουν κάνει μαζί του εμπορικές συμφωνίες για μεταφορές με τουριστικά λεωφορεία, διαμονές, ενοικίαση αυτοκινήτων και mini van, περιηγήσεις, ξεναγήσεις, εστίαση κ.λπ. Έχουν, επίσης, προβεί σε προκρατήσεις για υπηρεσίες που περιλαμβάνονται σε ήδη αγορασμένα πακέτα.
Αιτήματα της ΠΟΞ
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων ζητά μέτρα ουσιαστικά και κυρίως μετρήσιμα για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που κλυδωνίζονται επικίνδυνα. «Το θέμα είναι εθνικό και ανάλογα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί» δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος. «Ή στηρίζουν το 25% του ΑΕΠ ή μας αφήνουν μόνους μας και κλείνουμε τα ξενοδοχεία» τόνισε και πρόσθεσε ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος αφελληνισμού των καταλυμάτων εξαιτίας των δανείων που έχουν λάβει οι ιδιοκτήτες τους.
Ο κ. Τάσιος τόνισε ότι «η πρώτη εκτίμηση που έχουμε κάνει δείχνει τουλάχιστον 200 εκατομμύρια ζημιά για τα ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα. Το οικονομικό πλήγμα είναι μεγαλύτερο και μπορεί να φθάσει στο σύνολό του για όλες τις επιχειρήσεις τα 500.000.000 ευρώ».
«Καμπανάκι» του οίκου Moody's για τις ελληνικές τράπεζες
Ως αρνητικό πιστωτικό γεγονός για τις ελληνικές τράπεζες χαρακτηρίζει την εξέλιξη της πτώχευσης της Thomas Cook ο οίκος αξιολόγησης Moody's.
Ειδικότερα, στην ανάλυση η Moody's σημειώνει ότι η εξέλιξη της πτώχευσης του βρετανικού τουριστικού ομίλου θα προκαλέσει μείωση των τουριστικών εσόδων και των επενδύσεων σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο, επηρεάζοντας έτσι την πιστωτική προοπτική των κλάδων που εμπλέκονται. 
Όπως υπολογίζει ο οίκος αξιολόγησης, η έκθεση των τραπεζών σε επιχειρήσεις καταλυμάτων και εστίασης ανέρχεται στο 10,8% για τις ελληνικές τράπεζες, στο 6,5% για τις βουλγαρικές και στο 13,9% για τις κυπριακές
Η επίπτωση στις τράπεζες θα είναι ευρύτερη δεδομένων των διασυνδέσεων του τουριστικού τομέα με άλλους τομείς, όπως των μεταφορών και του εμπορίου, και της γενικότερης σημασίας του τουρισμού στις οικονομίες και την απασχόληση των χωρών, αναφέρει ο Moody's.
Η επίπτωση στον τουριστικό τομέα, συνεπώς και στις τράπεζες, θα μειωνόταν, αν οι Αρχές λάβουν μέτρα για να μετριάσουν τα άμεσα αποτελέσματα από την κατάρρευση της Thomas Cook ή αν βρεθούν άλλα τουριστικά πρακτορεία για την αιχμή της τουριστικής περιόδου το επόμενο έτος, υπογραμμίζει ο οίκος, σημειώνοντας ότι το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την απαλλαγή από το τέλος διαμονής για τα ξενοδοχεία που υπέστησαν ζημιά από την κατάρρευση της Thomas Cook.
Ειδικά για την Ελλάδα, η Moody's σημειώνει ότι η υποχρεωτική εκκαθάριση της Thomas Cook και η απορρέουσα από αυτή μείωση των τουριστικών εσόδων και επενδύσεων στις τρεις αυτές χώρες θα εξασθενίσει την πιστοληπτική ικανότητα των επιχειρήσεων που συνεργάζονταν με τη χρεοκοπημένη εταιρεία και βασίζονταν σε πληρωμές από αυτή, όπως ξενοδοχείων και σχετικών εταιρειών, περιλαμβανομένων μικρών επιχειρήσεων που προσφέρουν βοηθητικές υπηρεσίες.
Κάθε ξενοδοχείο έχει διαφορετικό συμβόλαιο με την Thomas Cook, αναφέρει ο οίκος, αλλά, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η εταιρεία οφείλει σημαντικά ποσά σε ξενοδοχεία για διακοπές τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, επειδή σε ορισμένες περιπτώσεις έκανε τις πληρωμές 60-90 ημέρες μετά τα ταξίδια.
Στην Ελλάδα, σημειώνει, η χρεοκοπημένη βρετανική εταιρεία απασχολούσε περίπου 1.000 άτομα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, και έφερνε περίπου 3 εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο ή περίπου το 9% των 44 εκατομμυρίων που ήταν οι συνολικές αφίξεις το 2018, με βάση στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η Thomas Cook είχε ιδιαίτερα ισχυρή παρουσία στην Κρήτη και την Κω, όπου περίπου το 70% και το 25% των ξενοδοχείων τους, αντίστοιχα, είχαν συμβόλαια με αυτή.

naftemporiki.gr