Το παζλ που έχει αρχίσει να φτιάχνεται αποτυπώνει και την τελική εικόνα που θα σχηματιστεί σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας και τον κλοιό που σφίγγει συνεχώς για τους ανεμβολίαστους.
Μέσα σε μία εβδομάδα ανακοινώθηκε το κίνητρο των 150 ευρώ για νέους 18-25 ετών ώστε να εμβολιαστούν, ακολούθησε ο διαχωρισμός των επιχειρήσεων σε «αμιγείς» και «μεικτούς» χώρους και χθες έγινε γνωστό πως η μετακίνηση σε νησιά όσων δεν έχουν εμβολιαστεί θα γίνεται μόνο κατόπιν διενέργειας rapid ή μοριακού τεστ.
Ως επιστέγασμα ήρθε η τοποθέτηση του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Ακη Σκέρτσου, που δήλωσε πως δεν πρόκειται να ξαναδούμε οριζόντια περιοριστικά μέτρα από Σεπτέμβριο, αλλά μόνο «τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα», όπως επίσης ότι δεν θα υπάρξει ξανά οικονομική στήριξη, όπως συνέβη έως σήμερα.
Συγκεκριμένα, ο κ. Σκέρτσος με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε πως «η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν για να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι, που έχουν καθολική, δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια» και «τα όποια περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας θα είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη». Αντίθετα, οι εμβολιασμένοι θα ανακτούν σταδιακά την κανονικότητα της προπανδημικής ζωής τους μαζί με τα δικαιώματα που περιορίστηκαν τους προηγούμενους μήνες, όπως ήδη έχει αρχίσει να συμβαίνει.
Το μοντέλο
Πρακτικά αυτό σημαίνει πως την προσεχή περίοδο σε περίπτωση που υπάρξει ένα τέταρτο κύμα κορωνοϊού, τότε θα επιβάλλονται μέτρα με βάση τον εμβολιασμό. Παλαιότερη σκέψη έλεγε πως μπορεί να επιβληθούν τοπικά lockdown ανάλογα με το ποσοστό εμβολιασμού. Εάν δηλαδή κάποιος νομός είναι πολύ χαμηλά σε ποσοστό εμβολιασμού να «κλείνει». Το μοντέλο δεν προκρίνεται, καθώς και πάλι θα τιμωρεί οριζόντια και τους εμβολιασμένους ενός νομού, όσοι κι αν είναι αυτοί.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», το μοντέλο που προκρίνεται είναι εάν σημειωθεί έξαρση του ιού να υπάρξει lockdown στις λεγόμενες «μεικτές» επιχειρήσεις, δηλαδή σε αυτές που μέχρι τότε θα έχουν επιλέξει να δέχονται και εμβολιασμένους και μη. Αλλωστε, βάσει των όσων είπε χθες ο κ. Σκέρτσος «μόλις το 0,28% των εμβολιασμένων έχει νοσήσει από κορωνοϊό», άρα όλα τα δεδομένα δείχνουν πως μεταξύ εμβολιασμένων ο κίνδυνος διασποράς είναι πολύ μικρός. Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα θα αφορούν περιορισμούς μη εμβολιασμένων και όχι όσων έχουν επιλέξει να κάνουν το εμβόλιο.
Μια πρώτη γεύση για τα λεγόμενα προνόμια των εμβολιασμένων έχουμε πάρει ήδη. Εκτός από τον διαχωρισμό των επιχειρήσεων σε «αμιγείς», δηλαδή μόνο για εμβολιασμένους, και «μεικτές», η χθεσινή εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για μετακίνηση σε νησί με την επίδειξη αρνητικού τεστ για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο είναι ενδεικτική.
Το μήνυμα είναι σαφές: οι εμβολιασμένοι γυρνούν στην κανονικότητα, οι μη εμβολιασμένοι όχι. Και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Δράμα, όπου βρέθηκε χθες για την 108η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης, έστειλε εκ νέου μήνυμα στους πολίτες να εμβολιαστούν. Σε συνομιλίες που είχε κατά τη διάρκεια περιπάτου στον πεζόδρομο της πόλης μίλησε με πολλούς, τους ευχήθηκε χρόνια πολλά και τους παρότρυνε με έμφαση «να εμβολιαστείτε όλοι».
Σταύρος Παπαντωνίου (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)