«Οι σχεδιασμοί μας από εδώ και στο εξής δεν θα αναφέρονται τόσο σε ημερομηνίες όσο σε συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία θα κρίνουν τα επόμενα βήματά μας». Αυτή ήταν η φράση-κλειδί της χθεσινής τοποθέτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με τους διοικητές των υγειονομικών περιφερειών της χώρας, κατά την οποία παρέπεμψε τις αποφάσεις για άρση του lockdown στην επόμενη εβδομάδα. Ο τρόπος όμως που θα γίνει αυτή η άρση «κρύβεται» ακριβώς σε αυτή τη φράση.
Ο πρωθυπουργός ουσιαστικά προανήγγειλε πως δεν πρόκειται να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα ένα σχέδιο με αναλυτικές ημερομηνίες που θα περιλαμβάνει όλο τον Δεκέμβριο, αλλά θα πηγαίνει εβδομάδα με εβδομάδα και ανάλογα με το πώς εξελίσσεται η επιδημιολογική εικόνα. Το βέβαιο είναι πως θα ξεκινήσουμε από τα σχολεία –μάλλον μόνο με δημοτικά, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθνούς– στις 7 Δεκεμβρίου. Ακολούθως, και ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα, θα υπάρξουν ανακοινώσεις για άνοιγμα του λιανεμπορίου στα μέσα Δεκεμβρίου. Ουσιαστικά ο μεγάλος σκόπελος, που δεν έχει αποφασιστεί ακόμα πώς θα αντιμετωπιστεί, είναι η εστίαση.
Οι αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί και αυτό δεν αναμένεται να γίνει οριστικά πριν από τις 10 Δεκεμβρίου, καθώς πρέπει πρώτα να φανεί πώς εξελίσσεται η επιδημιολογική εικόνα. Ο πρωθυπουργός αυτό εννοούσε με τη φράση «τα δεδομένα θα κρίνουν τα επόμενα βήματά μας», παραπέμποντας τις αποφάσεις για την εστίαση για αργότερα. Οπως έχει αναφέρει άλλωστε από χθες η «Κ», υπάρχουν ισχυρές εισηγήσεις να μην ανοίξει η εστίαση κατά την περίοδο των εορτών, ενώ εναλλακτικά συζητείται το άνοιγμα με μάξιμουμ 4 άτομα ανά τραπέζι.
Τη σπαστή άρση των μέτρων «φωτογράφισε» χθες και ο κ. Πέτσας, ο οποίος εξήγησε ( ΑΝΤ1) πως η αναίρεση των περιοριστικών μέτρων θα γίνει σταδιακά. Αναφορικά δε με τα σχολεία, τόνισε πως θα εξεταστούν οι εισηγήσεις των ειδικών για να ανοίξουν σταδιακά οι βαθμίδες της εκπαίδευσης. Τέλος, χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να ανοίξουν τα εσωτερικά σύνορα, δηλαδή οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.
Οδικός χάρτης
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο πρωθυπουργός την επόμενη εβδομάδα, όταν και θα προβεί σε ανακοινώσεις, θα παρουσιάσει έναν ευρύτερο οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση μέχρι την ερχόμενη άνοιξη. Θα αναφερθεί δηλαδή στα δεδομένα εκείνα που θα μας κάνουν να αποφύγουμε ένα νέο ολικό lockdown, όπως για παράδειγμα η χρήση των sms για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς και η απαγόρευση κυκλοφορίας.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί και στους αριθμούς εκείνους που θα μας κάνουν να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την κρίση του κορωνοϊού. Για παράδειγμα, στο πόσο μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα πρέπει να εμβολιαστεί, κάτι που κατά πληροφορίες πρέπει να αγγίξει το 70%. Δεν είναι τυχαίο πως ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης είπε χθες, αναφερόμενος στη στρατηγική εμβολιασμού σε 1.018 κέντρα ανά τη χώρα, πως ο στόχος είναι από τον Ιανουάριο να τεθεί σε εφαρμογή ένα «πολύ καλά οργανωμένο και επιθετικό σχέδιο εμβολιασμού, της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού πληθυσμού», που θα έχει ορίζοντα έξι μηνών.
Σταύρος Παπαντωνίου (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)