Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει σήμερα ένα πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης ύψους 750 δισ. ευρώ, προκειμένου να αποφευχθεί η πιο βαθιά ύφεση λόγω της πανδημίας. Πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία αναφέρουν ότι αναμένεται να δοθούν στα κράτη-μέλη της ΕΕ 500 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και επιπλέον 250 δισεκ. ευρώ σε δάνεια.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η Ιταλία και η Ισπανία –οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο — πρόκειται να λάβουν τη μερίδα του λέοντος από το νέο ταμείο ανάκαμψης που θα προσφέρει ένα μίγμα επιχορηγήσεων και δανείων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, Ελλάδα θα λάβει 22,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια 9,4 δισ. ευρώ. με βάση την πρόταση της Κομισιόν. Παράλληλα, η Ιταλία θα λάβει 173 δισ., από τα οποία τα 82 θα είναι επιχορηγήσεις και τα 91 δισ. ευρώ θα είναι δάνεια. Η Ισπανία μπορεί να λάβει συνολικά 140 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 77 δισ. θα είναι επιχορηγήσεις και τα 63 δισ. δάνεια.
Επομένως, η Ελλάδα θα λάβει 32 δισ. ευρώ καθώς στις επιχορηγήσεις 22,5 δισ. θα πρέπει να προστεθούν και τα δάνεια ύψου 9,4 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, συνολικά από τα 750 δισεκ. ευρώ που αναμένεται να δανειστεί η Κομισιόν για το ταμείο ανάκαμψης, η Ιταλία θα λάβει 173 δισεκ., από τα οποία τα 82 θα είναι επιχορηγήσεις και τα 91 δισεκ. θα είναι δάνεια.  Η Ισπανία μπορεί να λάβει συνολικά 140 δισεκ. ευρώ, από τα οποία τα 77 δισεκ. θα είναι επιχορηγήσεις και τα 63 δισεκ. δάνεια.
Όπως μετέδωσε το Reuters, η Επιτροπή θα προτείνει ο νέος κοινοτικός προϋπολογισμός για την περίοδο 2021-27 να ανέλθει στο 1,1 τρισεκατομμύριο ευρώ.
Η χρηματοδότηση του πακέτου θα γίνει από την Κομισιόν, η οποία θα δανειστεί έως 750 δισ. ευρώ από τις αγορές, ενώ το σχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις 14.30.
Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου προβλέπει ότι ένα μεγάλο τμήμα από τα κονδύλια του προγράμματος θα κατευθυνθεί στη μείωση των εισφορών και των φόρων προκειμένου να ελαφρυνθούν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι και να συμπιεστεί το μισθολογικό κόστος.
Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου τόνιζε χαρακτηριστικά ότι κεντρική επιδίωξη είναι «έως το τέλος του έτους να έχουν εισρεύσει στη χώρα από το μερίδιο που δικαιούται πόροι ύψους 4 δισ. ευρώ, έτσι ώστε να έχουμε τη χρηματοδοτική άνεση να προχωρήσουμε σε μέτρα ελάφρυνσης στον παραγωγικό ιστό και στην αγορά εργασίας, καθώς και σε ειδικές απαλλαγές και κίνητρα για την ενίσχυση των επενδύσεων».
Κατά προτεραιότητα οι πόροι από το Ταμείο θα κατευθυνθούν σε νευραλγικούς κλάδους που επλήγησαν δραστικά από την πανδημία, όπως ο τουρισμός, η εστίαση, οι μεταφορές και οι μικρομεσαίοι στο λιανικό εμπόριο. Στη πρώτη γραμμή βρίσκεται το ψαλίδισμα των ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, καθώς το μέτρο θεωρείται ότι έχει υψηλό αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία, και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι μειώσεις στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων και στον συντελεστή για τα εταιρικά κέρδη.

(in.gr)