Εκτός Δημοσίου λόγω πλαστών, παραποιημένων ή ανακριβών πιστοποιητικών τέθηκαν 369 δημόσιοι υπάλληλοι από το 2015 μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στη Βουλή. Αφορμή για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων απετέλεσε ερώτηση του αρμόδιου τομεάρχη της Ν.Δ. Γιώργου Γεωργαντά.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή, η πλειονότητα των πλαστών πιστοποιητικών –και συνεπώς οι περισσότερες ανακλήσεις διορισμών– εντοπίζεται για όλες τις χρονικές περιόδους στους ΟΤΑ.
Ειδικότερα, οι περισσότερες απολύσεις λόγω πλαστών πιστοποιητικών σημειώθηκαν το 2015, χρονιά κατά την οποία τέθηκαν εκτός Δημοσίου 156 υπάλληλοι. Εξ αυτών 65 ήταν από τους ΟΤΑ, 28 από το υπουργείο Υγείας και 25 από το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Το 2016 απολύθηκαν λόγω πλαστών πιστοποιητικών 115 δημόσιοι υπάλληλοι. Και πάλι η πλειονότητα ήταν από τους ΟΤΑ και το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Το 2017, ο αριθμός των απολύσεων, για τον συγκεκριμένο λόγο, ήταν σαφώς μειωμένος. Συνολικά 62 δημόσιοι υπάλληλοι απολύθηκαν λόγω πλαστών πιστοποιητικών με την πλειονότητα και πάλι να εντοπίζεται στους ΟΤΑ και στο υπουργείο Εσωτερικών.
Αντίστοιχα ποιοτικά χαρακτηριστικά εντοπίζονται και στο τρέχον έτος. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018 απολύθηκαν από το Δημόσιο 36 υπάλληλοι λόγω πλαστών πιστοποιητικών. Εννιά ήταν από τους ΟΤΑ και 8 από το υπουργείο Παιδείας.
Οπως προκύπτει από τα παραπάνω στοιχεία, με την πάροδο των ετών οι απολύσεις λόγω πλαστών πιστοποιητικών φθίνουν, γεγονός που, όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης στην «Κ» Δημοσθένης Κασσαβέτης, οφείλεται στο ότι η πλειονότητα των τίτλων στο Δημόσιο έχει ελεγχθεί.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΕΔΔ, από το 2014 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2018, έχουν εντοπιστεί 1.737 πλαστοί τίτλοι στο Δημόσιο και οι κάτοχοί τους έχουν απολυθεί οριστικά. Επίσης, υπό διερεύνηση από το ΣΕΕΔΔ τελούν 2.002 υποθέσεις με ισχυρές ενδείξεις πλαστότητας.
Ο λόγος που ο αριθμός των απολύσεων είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με εκείνο των πλαστών πιστοποιητικών είναι ότι στην πλειονότητά τους οι παρανομούντες είχαν πλαστογραφήσει δύο και τρεις τίτλους.
Πού εντοπίστηκαν
Σύμφωνα με το ΣΕΕΔΔ, η πλειονότητα των πλαστών τίτλων, από το 2014 μέχρι σήμερα, έχει εντοπιστεί σε φορείς του υπουργείου Υγείας (449), σε υπουργεία (177), δήμους (144) και ΔΕΚΟ (135), ενώ οι πλαστογραφημένοι τίτλοι που εντοπίστηκαν αφορούν κυρίως πτυχία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (849), πανεπιστημίου (461) και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (158).
ΕΥΑ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)