Στην εξαγορά της ελληνικής startup Augmenta των Δημήτρη Ευαγγελόπουλου και ο Γιώργου Βαρβαρέλη, που εξειδικεύεται στο χώρο της αγροτικής τεχνολογίας, προχώρησε έναντι 110 εκατ. δολ. σε μετρητά o κολοσσός του αγροτικού τομέα CNH Industrial.

Το ντιλ ανακοίνωσαν προ ολίγου η CNH Industrial, παγκόσμιος ηγέτης στην κατασκευή τρακτέρ με brands όπως Case IH, New Holland και Steyr, καθώς και η Marathon Ventures που ήταν μέτοχος της Augmenta.

Η Augmenta θεωρείται πρωτοπόρος στις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και αυτοματισμού στην γεωργία ακριβείας. Το σύστημά της αναγνωρίζει αυτόματα την κατάσταση κάθε φυτού και βελτιστοποιεί τη χρήση λιπάσματος και φυτοφαρμάκων. Έτσι αγρότες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν την εφαρμογή της για να περιορίσουν δραστικά τη χρήση χημικών, ενώ μεγαλώνουν την αξία της παραγωγής τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η CNH Industrial πρόκειται να ενσωματώσει την τεχνολογία υψηλής προστιθέμενης αξίας της Augmenta Sense & Act στα τρακτέρ της και να δημιουργήσει innovation hub στην Αθήνα.

Σημειωτέον πως ήδη η CNH Industrial Ventures είχε εισέλθει προ ολίγων ετών μετοχικά στην ελληνική startup αποκτώντας το 10,5% και δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο τις βάσεις της στρατηγικής συνεργασίας που ακολούθησε, ως και την πλήρη εξαγορά, που ανακοινώθηκε σήμερα.

«Η συνεργασία μας με την Augmenta έχει ήδη αποφέρει πολλά οφέλη στις δραστηριότητες των πελατών μας. Αυτό που άρχισε ως μια μικρή επένδυση με βάση τις δυνατότητες της ομάδας της, τώρα κορυφώνεται με την προσθήκη αυτής της αποδεδειγμένα άριστης τεχνολογίας απευθείας στα προϊόντα που προσφέρουμε», δήλωσε ο Derek Neilson, Πρόεδρος του γεωργικού κλάδου της CNH Industrial. «Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη για τον γεωργικό τομέα μας, η οποία θα υποστηρίξει περαιτέρω τους αντιπροσώπους μας καθώς ο εξοπλισμός μας θα διαφοροποιείται μέσω μίας τεχνολογίας υψηλής προστιθέμενης αξίας».

«Η τεχνολογία της Augmenta θα επιταχύνει ευρύτερα την ανάπτυξη των ‘Sense & Act’ προϊόντων μας ώστε να δημιουργήσουμε προστιθέμενη αξία για τους πελάτες μας», δήλωσε ο Parag Garg, Chief Digital Product Officer.

Οι Sense & Act εργασίες βασίζονται σε δεδομένα που συλλέγονται από αισθητήρες κατά τις διαδικασίες των ψεκασμών, όπου εφαρμόζονται λύσεις προστασίας για τις καλλιέργειες τόσο πριν όσο και μετά τη συγκομιδή. Αυτή η τεχνολογία προσφέρει στα μηχανήματα τη δυνατότητα για επιλεκτικό ψεκασμό, κατευθύνοντας και ρυθμίζοντας με ακρίβεια τον όγκο του ψεκασμού.

Η τεχνολογική λύση της Augmenta σε αυτόν τον τομέα περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός συστήματος πολυφασματικών καμερών και ενός λογισμικού το οποίο παρακολουθεί το περιβάλλον λειτουργίας των γεωργικών μηχανημάτων και δρα απευθείας μέσω αυτών. Με αυτόν τον τρόπο, αυξάνεται η απόδοση παραγωγής για τους πελάτες μας, ενισχύεται η αειφορία με την εξάλειψη της περιττής χρήσης χημικών και λιπασμάτων και, το πιο σημαντικό, μειώνεται ο χρόνος εφαρμογής, ο κόπος και το κόστος επένδυσης για εισροές. Η μεγαλύτερη αξία αυτής της τεχνολογίας είναι η εξοικονόμηση στα φυτοφάρμακα, τα μυκητοκτόνα, τους ρυθμιστές ανάπτυξης φυτών και τα λιπάσματα.

Η Marathon Venture Capital υπήρξε ο αρχικός και μεγαλύτερος επενδυτής στην Augmenta. Ως αποτέλεσμα της εξαγοράς, η Marathon επιστρέφει στους επενδυτές της το σύνολο του πρώτου της fund για δεύτερη φορά.

«Στην Marathon, πιστεύουμε ότι η εξαγορά της Augmenta από την CNH ανοίγει νέους δρόμους: Δύο νέοι αγρότες και μηχανικοί, ξεκινώντας από ένα χωράφι στον Βόλο, μπορούν να φτάσουν πολύ μακριά και να αλλάξουν τον κόσμο», σχολιάζει η Principal της Marathon Venture Capital Θάλεια Μισαηλίδου

Με βάση το ντιλ η Augmenta θα δραστηριοποιείται κάτω από την επωνυμία της Raven, ως μέρος των προϊόντων τεχνολογίας ακριβείας μας. Θα διατηρήσει τους υφιστάμενους εργαζόμενους της και τα γραφεία της στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ.

Το κλείσιμο της συναλλαγής αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023, υπό την προϋπόθεση της ικανοποιητικής ολοκλήρωσης των συνήθων όρων κλεισίματος και της λήψης των ρυθμιστικών εγκρίσεων.

newmoney.gr