Καλά κρατεί το θρίλερ του Brexit, μία μόλις ημέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και δύο εβδομάδες πριν την αποχώρηση του Λονδίνου από την ΕΕ. Στα δύο «στρατόπεδα» επικρατεί πυρετός διαβουλεύσεων προκειμένου να «δώσουν τα χέρια» για συμφωνία.
Όπως μεταδίδουν βρετανικά μέσα, οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί, ωστόσο έχει καταγραφεί πρόοδος και δεν αποκλείεται μάλιστα κατά τη διάρκεια της ημέρας να υπάρξει προσχέδιο της συμφωνίας.
Ουσιαστική προθεσμία για την διαμόρφωση ενός νομικού κειμένου συμφωνίας είναι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (ώρα Βρυξελλών), ώστε από αύριο να πάρουν τον λόγο οι ηγέτες που θα συμμετάσχουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι συνομιλίες ξανάρχισαν σήμερα, δήλωσε βρετανός εκπρόσωπος. «Οι ομάδες εργάστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και συνεχίζουν να σημειώνουν πρόοδο. Οι ομάδες θα ξανασυναντηθούν σήμερα το πρωί» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Υπάρχει μια «αχτίδα ελπίδας» ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, δήλωσε από την πλευρά του ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, προσθέτοντας ότι η προστασία της ενιαίας αγοράς της ΕΕ ήταν η «κόκκινη γραμμή» για τη Γαλλία στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, αναμένεται να ενημερώσει τους εκπροσώπους των 27 κρατών – μελών το μεσημέρι της Τετάρτης εάν υπάρχει συμφωνία που θα υπογραφεί από τους ηγέτες κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.
Υποχωρήσεις Τζόνσον
Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, ο Μπόρις Τζόνσον φέρεται να έχει κάνει σημαντικές υποχωρήσεις στα αιτήματα των Ευρωπαίων για τα ιρλανδικά σύνορα.
Όπως μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα Guardian, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υπάρχουν τελεωνειακοί έλεγχοι στην ιρλανδική θάλασσα, εγκαθιδρύοντας ουσιαστικά διαφορετικό τελωνειακό καθεστώς για τη Βόρεια Ιρλανδία και διαφορετικό για την υπόλοιπη Βρετανία.
Τυπικά, η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμένει κομμάτι της Βρετανίας ως προς την εμπορική πολιτική, αλλά στην πράξη χαράσσεται ένα σύνορο στο εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Η Βόρεια Ιρλανδία θα είναι de jure μέλος της τελωνειακής επικράτειας του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά de facto στην αντίστοιχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σχολίασε χαρακτηριστικά διπλωματική πηγή.
Υπενθυμίζεται πάντως πως το σημείο αυτό το είχε απορρίψει η Τερέζα Μέι, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα ως «συμφωνία που κανένας Βρετανός πρωθυπουργός δεν μπορεί να αποδεχθεί».
«Πυρετός» διαβουλεύσεων και στο εσωτερικό
Σε περίπτωση συμφωνίας πάντως, το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση Τζόνσον διαθέτει επαρκή στήριξη ώστε να εξασφαλίσει την ψήφισή της από τη βουλή, με την Ντάουνιγκ Στριτ πάντως να εμφανίζεται αρκετά αισιόδοξη.
Προκειμένου η ΕΕ να συμφωνήσει, οι Βρυξέλλες χρειάζονται διαβεβαίωση ότι η νέα συμφωνία έχει πιθανότητες να περάσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων, κάτι που δεν συνέβη με την προηγούμενη εκδοχή της.
Τα βλέμματα στρέφονται στο βορειοϊρλανδικό συντηρητικό κόμμα DUP, το οποίο έως τώρα απέκλειε κατηγορηματικά την εμφάνιση οποιουδήποτε είδους συνόρου στη θάλασσα της Ιρλανδίας.
Εξερχόμενη χθες, Τρίτη, από συνάντηση με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, η επικεφαλής του DUP δήλωσε ότι υπάρχουν ακόμη «κενά» και απαιτείται «δουλειά», χωρίς όμως να αποκλείσει το ενδεχόμενο το κόμμα της να υπερψηφίσει τη συμφωνία. Εξάλλου, όλο και πιο σαφής γίνεται η συμμόρφωση των διαφωνούντων του Συντηρητικού Κόμματος, οι οποίοι, ένας προς έναν, συντάσσονται πίσω από τον Τζόνσον.
Στην αντίπερα όχθη, μετά από συνάντηση με μέλη της ομάδας των ευρωσκεπτικιστών του Συντηρητικού κόμματος, ο πρόεδρός της Στιβ Μπέικερ, δήλωσε ότι είναι «αισιόδοξος ότι είναι πιθανό να επιτευχθεί μία ανεκτή συμφωνία» την οποία θα μπορεί ο ίδιος να ψηφίσει και κάλεσε την ομάδα του να δείξει εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό.
Υποχωρεί η στερλίνα
Στο μεταξύ, η στερλίνα υποχώρησε από το υψηλό πενταμήνου έναντι του ευρώ και του δολαρίου σήμερα.
Οι χθεσινές αναφορές ότι οι διαπραγματευτές πλησιάζουν στο προσχέδιο μιας συμφωνίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οδήγησαν σε άνοδο τη στερλίνα και ενίσχυσαν τις ελπίδες στις διεθνείς αγορές ότι θα αρθεί μια σημαντική πηγή αβεβαιότητας. Ωστόσο σήμερα η ισοτιμία της στερλίνας σημείωσε πτώση καθώς φάνηκε να δημιουργούνται εκ νέου επιφυλάξεις.
Στις 10:35 ώρα Ελλάδας, η στερλίνα σημείωσε πτώση 0,7% στο 1,2702 δολάριο αφού χθες ενισχύθηκε κατά 1,5% στο υψηλό πέντε μηνών του 1,28. Έναντι του ευρώ, η λίρα υποχώρησε σχεδόν κατά 0,7% στις 86,88 πένες.
(in.gr)