Νέο γύρο γεωτρήσεων θα αρχίσει στις 7 Οκτωβρίου το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ», ανακοίνωσε σήμερα Τούρκος αξιωματούχος, λίγο μετά την ανακοίνωση της προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με την οποία καταδικάζει τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας. 
Τις νέες γεωτρήσεις εξήγγειλε μέσω Twitter ο Τσαγατάι Ερτσιγές, επικεφαλής της υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών που είναι αρμόδια για την ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι το «Γιαβούζ» θα επιχείρήσει σε περιοχή εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
Ειδικότερα, ο Τσαγατάι Ερτσιγές, αναφέρει ότι γεωτρητική περιοχή περιέχεται στις άδειες που χορήγησε η κυβέρνηση στην Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO), και οι οποίες δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης το 2012.
«Η νέα αυτή πρόκληση αποτελεί απτό παράδειγμα της στάσης της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει να περιφρονεί επιδεικτικά τις εκκλήσεις  της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς κοινότητας να τερματίσει  τις παράνομες ενέργειες της και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων εντός των θαλασσίων ζωνών της», είχε τονίσει νωρίτερα σε ανακοίνωσή της η προεδρία της Δημοκρατίας.
Οποιαδήποτε γεώτρηση κοντά στα κυπριακά ύδατα επέκρινε σήμερα και ο Βρετανός υφυπουργός αρμόδιος για την Ευρώπη Κρίστοφερ Πίντσερ. «Κατέστησα απολύτως σαφές ότι η Βρετανία επικρίνει οποιαδήποτε γεώτρηση σε ύδατα κοντά στην Κύπρο, αλλά στηρίζει το δικαίωμα της Κύπρου να εξορύσσει πετρέλαιο στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη», τόνισε ο Βρετανός υφυπουργός υπογραμμίζοντας ότι ο πλούτος που ενδεχομένως προκύψει από την εξόρυξη πετρέλαιου θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί προς όφελος όλων των Κυπρίων.
Χθες, η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε στην έκδοση NAVTEX μετά την έκδοση νωρίτερα NAVTEX από την Τουρκία με την οποία δεσμεύει περιοχές στην κυπριακή ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα για διενέργεια γεωτρήσεων από το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ», αναφέρει το philenews.
Στη NAVTEX που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης σημειώνεται πως η τουρκική NAVTEX, που εκδόθηκε για το «Γιαβούζ» και τα υποστηρικτικά του πλοία, αναφέρεται σε μη εξουσιοδοτημένη και παράνομη ενέργεια στην ΑΟΖ και στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας . Προστίθεται πως αυτή η ενέργεια αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, επηρεάζει τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας και αποτελεί επίσης ποινικό αδίκημα με βάση τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, philenews